2004 - 2009

Vragen voor Vlaams Minister van Openbare werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris Peeters

9 March 2006

Schriftelijke vraag over de waterkering in Lillo

Vraag

Op 28 februari kwam in Lillo omtrent 15.30u het water over de Lillose dijk. De computertabellen hadden het niet aangekondigd met als gevolg dat de waterkeringsmuur niet gesloten was toen het eerste water het dorpje Lillo binnen begon te stromen.

Uiteindelijk viel de schade mee omdat een verantwoordelijke burger zich tot aan de waterkering kon begeven en zo de muur kon sluiten. Als gevolge van dit incident kwam aan het licht dat de taak om deze waterkeringsmuur te sluiten, bij een 79-jarige inwoner van Lillo in dienst van de Stad Antwerpen ligt.

De man twijfelt zelf openlijk of de verantwoordelijkheid om bij hoog tij tijdig in te grijpen niet te groot is voor iemand van zijn leeftijd. Nu blijkt ook dat op papier zijn vrouw poortwachter is maar hij de dagdagelijkse taak vervult.

De districtsraad van Berendrecht, Zandvliet en Lillo vraagt nu aan zowel de Vlaamse overheid als aan het Antwerpse college om de situatie zoals die nu bestaat aan te pakken. Deze taak, die bijna op vrijwillige basis wordt vervuld, komt in het gedrang wanneer de 79-jarige poortwachter ziek wordt of beslist er definitief mee op te houden.

1. Hoe is het sluiten van de verschillende waterkeringsmuren globaal georganiseerd?

2. Zal de situatie in Lillo zoals deze nu bestaat, behouden blijven?

3. Wat zijn de vereisten om voor deze taak in aanmerking te komen?

4. Wordt er, wanneer de huidige poortwachter beslist er mee op te houden, gezocht naar een andere 'vrijwilliger' of zal deze taak dan anders worden ingevuld?

Antwoord

1. Voor de globale organisatie betreffende het sluiten van verschillende waterkeringsmuren zijn de voorschriften opgenomen in "Onderrichtingen bij optreden van stormtij of gevaarlijk stormtij in het Zeescheldebekken - periode 2005-2006" van het agentschap Waterwegen en Zeekanaal NV - afdeling Zeeschelde. Specifiek voor Lillo, bestaat een overeenkomst tussen de Stad Antwerpen en mevrouw C. Van Agtmael-De Lee uit Lillo daterend van 27 mei 1986. De overeenkomst handelt o.a. over de bediening van de waterkeringspoort van de haven van de gewezen gemeente Lillo. Deze moet moet buiten de regelmatige tijdstippen ook op bevel van de politie, van de afdeling Zeeschelde van het agentschap Waterwegen en Zeekanaal NV en van de hoofdingenieur van het Gemeentelijk Havenbedrijf en de havenkapitein-commandant, in noodgevallen worden gesloten.

2. De situatie zoals ze nu is in Lillo, is gebaseerd op voornoemde overeenkomst tussen de Stad Antwerpen en mevrouw C. Van Agtmael-De Lee. Mevrouw C. Van Agtmael-De Lee engageerde zich er toe te allen tijde de havenpoort te bedienen, opdat elk gevaar van overstroming of onheil wordt uitgesloten. Deze overeenkomst dient zeker geëvalueerd te worden. Evenwel is dit een beslissing die door de Stad Antwerpen moet worden genomen wegens het feit dat de bediening van de havenpoort te Lillo een bevoegdheid is die eenduidig de stad toekomt.

3. De enige vereiste die wordt gesteld voor de uitoefening van poortwachter is het stellen van de waarborg dat in alle omstandigheden de volledige verplichtingen opgelegd door de overeenkomst worden uitgevoerd en dat door geen enkel beletsel de contractant zich aan zijn verplichtingen kan onttrekken.

4. De bevoegdheid tot het nemen van een beslissing in het geval de huidige "vrijwilliger" ermee ophoudt en het feit dat naar een opvolger zal worden gezocht, is een beslissing die door de Stad Antwerpen (Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen) dient te worden genomen. Op zich biedt de overeenkomst voldoende garanties voor een adequate bediening van de havenpoort van Lillo.