1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Gilbert Bossuyt

3 March 2004

Vraag om uitleg over het beleidsplan voor recreatie op en langs de Vlaamse waterwegen

Vraag

Tijdens de krokusvakantie presenteerde minister Bossuyt zijn beleidsplan voor recreatie op en langs de Vlaamse waterwegen aan de pers. Vooral het gebruik van de jaagpaden langs de waterwegen kwam uitgebreid aan bod in de media, als gevolg van de uitspraak van een ingenieur van AWZ over 'wielerterroristen'. Een reeks lezersbrieven in de kranten was het gevolg.

De groep van duizenden wielertoeristen was gechoqueerd. Ze wijzen er zelf op dat er uitzonderingen zijn, die zich effectief agressief gedragen. Maar dit veralgemenen tot alle wielertoeristen, is onaanvaardbaar. Duizenden wielervrienden die hun hobby in alle rust willen beoefenen en daarom jaagpaden opzoeken, mogen niet gestraft worden.

Eveneens in de pers heeft de minister getracht om deze uitspraak recht te zetten.
"De minister wil juist alle recreanten de kans geven zich langs de boorden van onze kanalen en rivieren te ontspannen, met zo min mogelijk conflicten. Harmonische jaagpadrecreatie, noemen wij dat. Een mogelijke maatregel is selectieve ontharding van jaagpaden, met een verharde oever voor wielertoeristen en een zachte oever voor wandelaars, hengelaars, ruiters en zondagsfietsers. Maar het is niet de bedoeling om bestaande asfaltstroken op te breken." (woordvoerder van de minister in GvA 27/02/04)

Ondertussen heeft het hele incident tot gevolg gehad dat de minister samen met Wielerbond Vlaanderen gaat samenwerken voor de realisatie van de doelstellingen inzake jaagpadrecreatie. Voor de parlementsleden die geconfronteerd worden met vragen terzake is het ondertussen koffiedik kijken waarover het precies gaat. We kunnen ons enkel beroepen op de berichten in de pers. Noch op de website van de Vlaamse overheid, noch op de website van AWZ kunnen we een spoor terugvinden van het beleidsplan.

Een aantal vragen dringen zich dan ook op:

1. Heeft de minister de ambtenaar terecht gewezen voor zijn ongepaste uitspraak over de wielertoeristen op jaagpaden?
2. Wat is het statuut van het beleidsplan voor recreatie op en langs de Vlaamse waterwegen? Is dit een (voor-)ontwerp? Reeds definitief? Welke maatregelen worden voorgesteld? Wordt het beleidsplan aan het parlement voorgelegd?
3. Wat zijn de concrete plannen werden opgenomen in het beleidsplan m.b.t. de wielertoeristen? Zullen er nieuwe regels uitgevaardigd worden m.b.t. het gebruik van jaagpaden? De woordvoerder stelt enerzijds dat het niet de bedoeling is om asfaltstroken op te breken, maar anderzijds is selectieve ontharding van jaagpaden een mogelijke maatregel. Wat moet hieruit geconcludeerd worden?

Antwoord

1. Tijdens de hoorzittingen die in diverse Vlaamse steden gehouden werden voor het opstellen van het beleidsplan waterrecreatie en watertoerisme, bleek dat sommige wandelaars problemen hebben met snel fietsen op jaagpaden. De betrokken ambtenaar verwees tijdens zijn uiteenzetting naar deze discussie in de hoorzittingen en heeft hierbij inderdaad een ongelukkig woord gebruikt, waarvan ik mij volledig distantieer.

Bij het voeren van een beleid inzake recreatie langs de waterwegen moeten we effectief oog hebben voor de mogelijke problemen die kunnen optreden tijdens het beoefenen van gelijk welke vorm van waterrecreatie.

De directeur-generaal van de Administratie Waterwegen en Zeewezen heeft dit reeds besproken met de betrokken ambtenaar.

2. Om de waterrecreatie en het watertoerisme van de waterwegen en de kust in Vlaanderen in kaart te brengen heb ik de administratie Waterwegen en Zeewezen opgedragen een beleidsplan op te stellen. Het is de eerste maal dat een uitgebreid plan werd opgesteld om het recreatieve gebeuren op en rond het water op elkaar af te stemmen.

Dit beleidsplan is een nuttig instrument dat aangeeft hoe de recreatieve functie van de waterwegen en kust via beleid gestalte dient te krijgen, èn geeft aan hoe andere maatschappelijke functies en de betrokken beleids- en plancontext rekening zouden moeten houden met waterrecreatie en watertoerisme.
Enkele exemplaren van het beleidsplan worden ter informatie overgemaakt aan het Vlaamse Parlement.
Inmiddels kan het beleidsplan ook geraadpleegd worden op de website van AWZ, onder het item - beleid.

3. Mijn uitgangspunt is in ieder geval dat diverse vormen van recreatie op en langs de waterweg in harmonie moeten kunnen gebeuren. Hierbij is het geenszins mijn bedoeling bijkomende reglementeringen op te leggen voor het gebruik van de jaagpaden, ook niet voor de wielertoeristen.
Het beleidsplan geeft een visie weer om op een duurzame wijze aan waterrecreatie en -toerisme te kunnen doen. Deze visie werd verder vertaald in een twaalfpuntenplan, waarvan nog acties moeten uitgewerkt worden. De concrete acties worden nu verder door de administratie uitgewerkt en deze zullen mij te gepasten tijde voorgelegd worden. Dit actieplan zal ik daarna ter goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse regering vermits er immers diverse beleidsdomeinen betrokken waren en zijn bij de opmaak en uitvoering van dit actieplan.

Ik zoek dus zeker niet naar nieuwe regels, maar eerder naar praktische maatregelen om harmonieus samen gaan van diverse functies op het jaagpad mogelijk te maken.
Zo wordt de oprichting gepland van een overlegplatform waarin alle betrokken partijen, dus ook de wielertoeristen, zullen zetelen.

Ik wens in ieder geval duidelijk te stellen dat ik het fietsen op de jaagpaden in ieder geval wil bevorderen en zal blijven investeren in veilige jaagpaden voor iedereen. In concreto zal de Wielerbond Vlaanderen met adviserende stem betrokken worden bij de verdere beleidsplanning inzake waterwegen en recreatie. Ook bij de verdere planning en uitvoering van concrete ingrepen die een impact hebben op de recreatie-infrastructuur zullen zij betrokken worden .
Tenslotte zal door inzet van de eigen leden de Wielerbond Vlaanderen op permanente wijze de fietsinfrastructuur langs de waterwegen monitoren en eventuele problemen signaliseren.