1999 - 2004

Vragen voor Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Mieke Vogels

5 April 2000

Schriftelijke Vraag over Levensbeschouwelijke begeleiding migranten - Subsidiëring

Vraag

Is er in de begroting van de Vlaamse Gemeenschap een tegemoetkoming (wedde, toelage of dergelijke) opgenomen voor de wedden en diensten van aalmoezeniers of moreel consulenten van niet-confessionele levensbeschouwingen voor de begeleiding van of hulp aan immigranten ?
Graag vernam ik de wettelijke of reglementaire basis van dergelijke tegemoetkoming, de eventuele bedragen op de begrotingen 1999 en 2000, evenals het vastgestelde kader en de effectieve bezetting.

Antwoord

Om de mensen die in de vijftiger jaren als "gastarbeider" naar België kwamen te begeleiden, werden toen enkele regelgevingen uitgevaardigd, zoals het koninklijk besluit (KB) van 10 juli 1952 tot vaststelling van de vergoeding verleend aan de aalmoezeniers
van de in België werkende vreemde arbeiders, aangevuld met het KB van 11 mei 1971 tot tegemoetkoming aan de personen die morele hulp verlenen aan de in België tewerkgestelde werknemers van vreemde nationaliteit. In 1998 werden in uitvoering hiervan drie religieuze raadgeefsters gesubsidieerd: twee halftijdse voor de katholieke kerk en één voltijdse voor de protestantse kerk.
De toestand is grondig veranderd sinds deze regelgevingen werden uitgevaardigd, en Vlaanderen heeft nu een nieuwe regelgeving voor etnisch-culturele minderheden: deze wetgeving is gericht op participatie, emancipatie, onthaal en opvang van allochtonen, vluchtelingen en woonwagenbewoners.
Daarnaast bestaat er al enkele jaren een regeling voor de erkenning en subsidiëring van eigen organisaties van migranten en de federatie daarvan. Tenslotte is de erkenning van de islam als godsdienst operationeel geworden.
In het kader van dit nieuwe beleid wilde de vorige minister bevoegd voor de bijstand aan personen deze regelgevingen afschaffen, waarvoor overleg werd gepleegd met de betrokken organisaties.
Daarom heeft hij de administratie opdracht gegeven om te zorgen voor de opzeg van de betrokken personen en om maatregelen te nemen voor de opheffing van de oude KB's.
Hiervoor werden de nodige brieven verstuurd naar de betrokken organisaties, en er werd een oplossing gevonden voor alle betrokkenen: de twee katholieke zusters vonden een plaats in het "personeelskader" gesubsidieerd door het federale ministerie van Justitie (Erediensten), en de protestantse werkster is nu actief in de integratiesector in Antwerpen.
Intussen is op mijn kabinet ook een ontwerp van besluit van de Vlaamse regering in onder- zoek om deze oude regelgeving op te heffen.
Uiteraard zijn in de begroting 2000 dan ook geen middelen meer opgenomen. In 1999 werd in totaal nog een tegemoetkoming van 786.032 frank uitgekeerd.