1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Gilbert Bossuyt

13 February 2004

Schriftelijke Vraag over het eurovignet voor ambulante handelaars

Vraag

Het eurovignet is verschuldigd voor alle motorvoertuigen en samengestelde voertuigen die uitsluitend bestemd zijn voor het vervoer van goederen over de weg, voor zover de maximaal toegelaten massa ten minste 12 ton bedraagt.

Voertuigen die in België ingeschreven zijn en slechts af en toe op de openbare weg in België rijden en die worden gebruikt door natuurlijke of rechtspersonen die het goederenvervoer niet als hoofdactiviteit hebben, kunnen een vrijstelling bekomen.

Volgens het antwoord van de Minister van Financiën op een parlementaire vraag nr. 1386 van de heer Arens dd. 26.05.1998, vallen voertuigen bestemd voor ambulante handel in principe niet onder de vrijstelling voor zover zij regelmatig worden gebruikt.

In de praktijk zouden sommige ambulante handelaars toch een vrijstelling kunnen bekomen. In dit verband volgende vragen:

1.Op welke basis kunnen ambulante handelaars dergelijke vrijstelling bekomen? Welke zijn de precieze voorwaarden hieromtrent?

2. Zijn er ten aanzien van deze vrijstelling voor ambulante handelaars verschillende administratieve praktijken bij de ontvangers?