1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Stevaert

23 January 2002

Schriftelijke Vraag over de wildgroei van onkruid naast het wandelpad aan de Schelde, op linkeroever.

Vraag

Het stadsbestuur van Antwerpen ontvangt regelmatig klachten over de wildgroei van onkruid naast het wandelpad aan de Schelde, op linkeroever. Herhaalde vragen door de stad aan de bevoegde diensten (administratie Waterwegen en Zeewegen, afdeling Zeeschelde) bleven echter tot op heden zonder gevolg. Vandaar deze schriftelijke vraag aan de minister.De problemen met het onkruid, een soort polygonumsoort die tot 2 meter hoog wordt, situeren zich vooral benedendijks naast de Schelde. Het stadsbestuur plaatste vele jaren geleden zitbanken om wandelaars en toeristen de gelegenheid te geven om van op linkeroever de rede van Antwerpen en de oude stad te bewonderen. Thans belemmert de hoge onkruidgroei het zicht, vandaar de talrijke klachten.Het stadsbestuur is vragende partij aan de bevoegde administratie om de onderhoudsvisie aan te passen voor dit probleem. Het algemeen onderhoud van een dijk, met zicht op de grootste stad van Vlaanderen, kan niet vergeleken worden met het onderhoud van een dijk ergens in het Vlaamse landschap.1. Wat is de visie van de minister op het onderhouden van de dijk ter hoogte van Antwerpen-Linkeroever waar 2 meter hoge wildgroei het zicht op de Schelde en de oude stad belemmert?2. Is de minister van oordeel dat het uitzicht ter plaatse altijd moet kunnen gegarandeerd worden?3. Op welke termijn acht de minister het mogelijk om hier tot actie over te gaan?Antwoord
1. De gehanteerde beleidsvisie betreffende het groenonderhoud van o.a. de dijk ter hoogte van Antwerpen L.O. is deze zoals overeengekomen met AMINAL en het Instituut voor Natuurbehoud. Deze visie staat beschreven in de bestektekst van het huidige maaicontract. De gehanteerde maaiperiodes zijn deze zoals opgelegd door het Bermbesluit. Evenwel is er overeengekomen de dijkbegroeiing aan rivierzijde volgens een driejaarlijkse cyclus te maaien.
Er wordt van uit gegaan dat het uitzicht ter plaatse niet altijd moet gegarandeerd kunnen worden. Toeristische belangen worden hier afgewogen tegenover natuurbelangen.2. Indien uit onderzoek van de afdeling Natuur van AMINAL blijkt dat het hier inderdaad gaat om een polygonumsoort zal in het kader van natuurbehoud een aangepast maaischema opgesteld worden. Er zal echter rekening gehouden moeten worden met het Bermbesluit dat bepaalt dat er niet gemaaid mag worden voor 15 juni.