1999 - 2004

Vragen voor Minister van Leefmilieu en Landbouw, Vera Dua

20 September 1999

Schriftelijke Vraag over de werking van de schadecommissie grondwaterwinning

Vraag

In Benelux-verband bestaat er een permanente grensoverschrijdende schadecom- missie m.b.t. grondwaterwinning, die tot taak heeft de verantwoordelijkheden vast te stellen inzake schade die het gevolg is van een factor gesitueerd aan de andere zijde van de landsgrens.

1. Hoeveel dossiers worden er jaarlijks behandeld, sinds 1995 ?

2. In hoeveel gevallen werd schade gevorderd van Nederlandse, dan wel van Vlaamse zijde?

3. Hoe is de samenstelling van deze commissie, welke mandaatsduur hebben de leden en wie zijn de Vlaamse leden ervan ?

4. Is het juist dat de aanwijzing van de Vlaamse leden recentelijk vertraging heeft opgelopen. Wat was daarvan de reden?

Antwoord

De gemengde schadecommissie ingesteld door artikel 1 van de beschikking van het comité van de ministers van de Benelux Economische Unie inzake de wederzijdse bijstand ter vaststelling van schade veroorzaakt door grensoverschrij- dende gevolgen van grondwaterwinningen M (83) 26, is sinds geruime tijd niet meer operationeel.

De Benelux-werkgroep werd niet meer samengesteld sedert 1990.
De regeringen dienen immers nog de leden en plaatsvervangers aan te wijzen in de commissie en de nationale uitvoeringsmaatregelen te nemen. Het gaat hier dus om een opdracht van de federale ministers. Het gaat niet over een Vlaams-Nederlandse, maar over een Belgisch-Nederlandse aangelegenheid, en de aanwijzing is in opdracht van de federale regering.

Er is dus geen vertraging in de aanwijzing van Vlaamse leden, aangezien de vraag nog niet werd gesteld door het comité van ministers.

Aangezien het comité de facto niet operationeel is, zijn er ook geen dossiers in behandeling.