1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Stevaert

27 April 2001

Schriftelijke Vraag over de nieuwe beheerder bij de regionale luchthavens

Vraag

Nadat de finale toewijzing zal gebeurd zijn voor het beheer van de regionale luchthavens van Oostende en Antwerpen zou ik het ten zeerste waarderen mocht U ons uw inzichten kunnen meedelen hoe de relatie zal zijn tussen het huidig management van de luchthaven en de nieuwe beheerder.

Welke voorzieningen zijn er getroffen met betrekking tot de bevoegdheids verde- lingen?

Wie draagt de eindverantwoordelijkheid voor de aspecten van veiligheid die voor een luchthaven van uitermate cruciaal belang zijn?

Wie zal waken over de toepassing van ICAO-normen?

Antwoord

1. Bijzondere en concrete afspraken inzake bevoegheidsverdeling tussen de toekomstige nieuwe beheerders en het huidige management - de afdeling Personenvervoer en Luchthavens van de administratie Wegen en Verkeer van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - werden nog niet getroffen. Deze zijn aan de orde op het ogenblik dat het dossier in een beslissende fase treedt en de toekomstige beheerders aangeduid zijn. Wel wordt gewezen op de uitdrukkelijke bepalingen hernomen in artikel 9 van de bijzondere voorwaarden van de offerteaanvraag houdende managementovereenkomst voor de luchthaven Oostende en voor de luchthaven Antwerpen-Deurne, waarin gesteld wordt dat de beheerder- dienstverlener bij de uitoefening van zijn opdracht de bestaande en toekomstige regelgeving moet naleven, met inbegrip van de internationale verdragen, de ICAO-normen en aanbevelingen. Het genoemde artikel 9 bepaalt eveneens dat de beheerderdienstverlener zich ertoe verbindt met alle bevoegde Federale diensten samen te werken en zo nodig nieuwe overeenkomsten voor te bereiden.

2. Gelet de bepalingen van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 enerzijds en het statuut van de regionale luchthavens als Diensten met Afzonderlijk Beheer (DAB's) binnen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap anderzijds, wordt de eind-
verantwoordelijkheid en in casu de rechtsaansprakelijkheid met betrekking tot het integrale beheer van de luchthavens, met inbegrip van het aspect veiligheid, onverminderd gedragen door het Vlaamse Gewest.

3. De controle op de naleving van de ICAO-normen wordt nationaal gesuperviseerd door het Bestuur van de Luchtvaart. Lokaal en operationeel zijn het de luchthaven-
inspectiediensten van het Vlaamse Gewest die preventief en desgevallend repressief optreden in het kader van het wettelijk toezicht op de luchtvaartreglementering, teneinde de veiligheid van de luchthaven, de luchthavengebruikers en het luchttransport te verzekeren. In dit kader wordt tevens door de administratie een dossier voorbereid met het oog op het realiseren van een éénduidige juridische basis voor de Gewestelijke luchthaveninspectiediensten, alsmede voor het uitwerken van een samenwerkingsakkoord met de betrokken Federale autoriteiten.