1999 - 2004

Vragen voor Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Mieke Vogels

5 January 2001

Schriftelijke Vraag over de invoering van de Euro en de problemen voor visueel gehandicapten

Vraag

Op 1 januari 2002 wordt de euro als betaalmiddel ingevoerd. Deze stap vergt heel wat aanpassingsvermogen van onze burgers en ondernemers, maar des te meer van blinden en slechtzienden.

Opdat de invoering van de euro als betaalmiddel geen uitsluitingsfactor zou zijn voor visueel gehandicapten en opdat hun kansen op sociale integratie en de vrije uitoefening van hun burgerrechten gewaarborgd zouden blijven, dienen een aantal verenigingen over voldoende middelen te beschikken om intensieve voorlichtingscursussen te kunnen organiseren.

1. Werden in de begroting 2001 middelen vrijgemaakt voor de medefinanciering van voorlichtingswerkzaamheden die bestemd zijn voor doelgroepen die een bijzondere aanpak vergen ? Werden visueel gehandicapten als specifieke doelgroep in aanmerking genomen ?

2. Hebben de diensten van de minister hierover reeds contact gehad met de betrokken sector ? Zo ja, wat waren de conclusies van deze contacten ?

Antwoord

1. In antwoord op de vraag van de Vlaamse volksvertegenwoordiger of in de begroting 2001 financiële middelen zijn opgenomen voor initiatieven die bijzondere doelgroepen moeten voorbereiden op het invoeren van de euro als munteenheid, verwijs ik naar de bijzondere subsidies die tot op heden konden worden aangevraagd bij het Vlaams fonds voor de Sociale Integratie

- enerzijds visueel gehandicapten actief en zelfstandig leren bankieren ;

- anderzijds een vormingspakket ontwikkelen om informatie en vormingssessies te organiseren voor deze doelgroep met het oog op de nakende invoering van de euro als munteenheid.

De VZW Vigin vroeg 300.000 frank aan het Vlaams Fonds ter ondersteuning van dit project. De raad van bestuur stemde in met het volledige bedrag en erkende het project voor een periode van één jaar (01.01.2000 tot 31.12.2000). De raad gaf hiermee een belangrijke incentive om de meerkosten voor het ontwikkelen van vormingsmateriaal specifiek voor blinden en slechtzienden te helpen dragen. In de begroting voor 2001 heb ik het budget nietgereglementeerde subsidies gealloceerd rond thema's die gericht zijn op het beter management van vraag en aanbod in de residentiële opvang van personen met een handicap.

2. In het kader van recent overleg met de confederatie van verenigingen voor blinden en mensen met een visuele handicap van 6 december 2000 is dit thema niet aan bod gekomen.