Haven

28 April 2018

Zeemanstraditie nieuw leven ingeblazen

’t Boomke wees jarenlang de weg aan schippers die Antwerpen naderden of de haven verlieten. Deze prachtige zeemanstraditie kreeg een nieuw leven dankzij een kunstig en onverwoestbaar ‘Boomke’ dat herrijst vlakbij de Schelde. Eeuwenlang vierden schippers aan dit oriëntatiepunt hun behouden thuiskomst met een pijp tabak. Als ze de haven weer verlieten, zorgden ze er voor dat hun schip bij ‘t Boomke klaar was voor het woeligere water. Als beloning en moed dronken ze op dit punt een glaasje rum. Niets dan goede herinneringen aan ’t Boomke aan de Schelde.

In de loop ter tijden is dat Boomke meermaals verdwenen, maar telkens werd een nieuwe aangeplant. Lange tijd was er geen Boomke meer, louter een bord, maar daar kwam nu verandering in. Havenschepen Marc Van Peel, Ludwig Caluwé en kunstenaar Geert de Kockere, onthulden op 28 april een onverwoestbaar ‘Boomke’ in duurzaam materiaal, Cortenstaal. 

Kunstenaar Geert De Cockere heeft de historiek van ’t Boomke bevat in de haiku:

Boomke in de bocht,
wuivend op vaste dijkgrond.
Het vaart ons nu wel!

De Cockere: "Vooral de laatste regel is symbolisch. Hij verwijst naar het letterlijke varen en hoe ‘t Boomke de schippers vanaf dat punt een behouden tocht wenst. Tegelijk symboliseert hij hoe wij allemaal varen op de stroom van het leven en hoe we allemaal hopen dat we wel varen."

De kunstenaar zal geregeld een havenhaiku verzorgen. Je kan ze lezen op de vernieuwde site van Havenland: www.havenland.be.

Havenschepen Marc Van Peel: “Eigenlijk kennen veel te weinig mensen de verhalen van de maritieme wereld of de prachtige veelzijdigheid van het havengebied. Daar willen we verandering in brengen. Maar liefst 20 partners sloegen de handen in elkaar met als doel om alle verhalen, belevenissen en trekpleisters van de tweede belangrijkste haven in Europa en omstreken te promoten. 'T Boomke is de start van de "1001 belevenissen". Het is niet alleen de baseline van Havenland, de bedoeling is dat we de interessante locaties en belevingen nummeren. .De komende tijd stellen we steeds meer plaatsen, evenementen en highlights voor. Op de website van havenland.be vind je alle toppers en verhalen straks terug.”