In de pers

29 August 2017

Het Nieuwsblad: Silhouet Provinciehuis bereikt hoogste punt: gebouw wordt deel van de Antwerpse skyline

Bijna zestig meter hoog is het nieuwe Provinciehuis in de Koningin Elisabethlei nu. Daarmee is het hoogte punt van de nieuwbouw bereikt. Dat werd gisteren symbolisch gevierd met het plaatsen van een meiboom op het dak van de bouwwerf. Een traditie.

De bouw van het nieuwe Provinciehuis schiet goed op. Gisteren werd op 57,70 meter het hoogste punt bereikt. “Dat is een mijlpaal die we niet zomaar kunnen laten passeren. Daarom wordt vandaag een meiboom gezet op het dak”, klinkt het bij gedeputeerde
van Infrastructuur LudwigCaluwé (CD&V).

“In veel Europese landen, en ook in het oosten van ons land, is het zetten van een meiboom bij het bereiken van het hoogste punt op een nieuwbouw een traditie. We hopen dat het Provinciehuis net zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als de boom. Dat is de symboliek erachter. Het is ook een uitgelezen moment om nu al alle arbeiders te bedanken voor hun harde, veilige en nette manier van werken. Na bijna drie jaar bouwen, gebeurde er nog geen enkel ongeval met werkverlet tot gevolg op de werf.”

De boom werd gisteren met een kraan veertien verdiepingen hoog gehesen en blijft maar een dag staan. Daarna wordt hij opnieuw naar beneden gehaald. “Op termijn moet de meiboom een plaats krijgen in het park dat rond het Provinciehuis wordt aangelegd. Dat wordt 22.000 vierkante meter groot.”

In het nieuwe provinciehuis zullen uiteindelijk achthonderd medewerkers voor de provincie Antwerpen werken. In het najaar van 2018 zou het gebouw klaar zijn voor ingebruikname.
“Nu we het hoogste punt bereikt hebben, kunnen we er niet langer omheen dat de skyline van Antwerpen er voortaan anders zal uitzien. Het plaatsen van isolatiemateriaal en muurankers is de volgende stap. Het dak, waar de boom gezet werd, wordt geen publieke ruimte. Daarop komen zonnepanelen te liggen.”

Het gebouw staat op twee voetstukken. In de voorste voet komen het onthaal en de ontvangstruimten, de achterliggende voet is voor technische ruimte en een cafetaria voor het personeel. “De eerste vier verdiepingen zijn publiek domein met onder meer een congrescentrum en vergaderzalen.”

Vanaf verdieping vier tot en met tien zijn er kantoorruimten voor provinciemedewerkers, die nu nog verspreid over verschillende gebouwen werken. Verdieping elf en twaalf zijn vergader- en leslokalen en een archief. De gedeputeerden, de gouverneur en de medewerkers krijgen een plaats op de dertiende en de veertiende verdieping.