In de pers

18 October 2016

Het Laatste Nieuws: Roep om verbindingsweg NX klinkt steeds luider

Uit een provinciale studie blijkt dat Stabroek de havengemeente bij uitstek is. De gemeente heeft relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven nl. 32% van de totale tewerkstelling. Voor de Stabroekse burgemeester Rik Frans (N-VA) bewijzen deze cijfers dat de nieuwe verbindingsweg NX een dringende noodzaak is. "De eerste onteigeningen zijn gepland in 2018. Dan pas krijgen we verkeersleefbare dorpskernen waar doorgaand verkeer niet wordt aangemoedigd."

De provinciale studie over de tewerkstelling in de Antwerpse haven maakt een analyse per gemeente. "Met deze studie bezorgen we de betrokken gemeenten cijfermateriaal over de impact van de haven op de tewerkstelling in hun gemeenten", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V).

"Met 32% van haar inwoners die werken in de haven staat Stabroek aan de top. Daarna volgen Beveren (24%), Kapellen (23%) en Zwijndrecht (21%). Zeven gemeenten zitten nog net boven de 15% nl. Schoten, Brasschaat, Kalmthout, Sint-Gillis-Waas, Brecht, Kruibeke en Essen. De stad Antwerpen zelf volgt op de 14de plaats met 12,39%. Het aandeel van tewerkstelling wordt uiteraard beïnvloed door de afstand tussen de gemeenten en de haven. Ook hier geeft de studie een mooi overzicht."

Onteigeningen in 2018

Met een dorpskern die 's morgens en 's avonds dichtslibt, door het verkeer van en naar de haven, weet Stabroek als geen ander wat de gevolgen zijn als dagelijks één derde van hun inwoners de kost verdient in de haven.
"Dat de haven zeer belangrijk is voor de actieve Stabroekse bevolking hoeft geen betoog", weet burgemeester Rik Frans (N-VA). "Op een boogscheut zien we de haven liggen. Voor vele mensen uit Hoevenen, Stabroek en Putte is dat een vertrouwd beeld maar het is niet normaal dat je dagdagelijks dezelfde file moet trotseren in eigen dorp. Daarom blijf ik mij actief inzetten om de mobiliteit te verbeteren met name de toekomstige realisatie van de NX. Het project van de NX en LPS (Logistiek Park Schijns), de nieuwe verbindingsweg tussen de Kapelsestraat en de Havenweg (A12), krijgt meer en meer vorm."

"Er is een intergemeentelijke begeleidingscommissie opgericht voor de uitwerking van de NX en het nieuwe aansluitingscomplex op de A12. Bovendien is er geld voorzien door de Vlaamse Gemeenschap om in 2018 de eerste onteigeningen te financieren. Wij blijven alles in het werk stellen om dit lang aanslepende dossier letterlijk en figuurlijk in beweging te houden. Belangrijk in dit dossier is dat beide projecten, LPS en NX, samengekoppeld worden. Het ene kan niet zonder het andere als we de doorstroming naar de haven willen aanpakken".

Vlotte fietsverbindingen

De Kapelse schepen voor Openbare werken Koen Helsen (Open Vld) zit op dezelfde golflengte als de Stabroekse burgemeester.
"Geen enkele werknemer staat graag in de file en ook de werkgevers zien hun personeel graag op tijd komen. De NX zal het doorgaand verkeer uit onze dorpskernen weren en die moet er dus dringend komen. Bovendien moeten we ook denken aan vlotte fietsverbindingen met de haven. Zowel Stabroek als Kapellen liggen op een boogscheut van de haven en de nabijheid van onze dorpen leent zich uitstekend om zich met de fiets naar het werk in de haven te verplaatsen. Elke wagen die we voor het woon-werkverkeer van de weg kunnen halen, betekent minder file."

FONS SCHRYVERS ■