In de pers

5 June 2018

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Stadsregio wil handelskernen weer laten bruisen

Met een gezamenlijk plan willen de vier gemeenten van de stadsregio Turnhout hun winkelkernen volop laten bruisen. De aanpak van leegstand en een kernversterkend beleid zijn de grote aandachtspunten.

‘De leegstand in de kernen van de vier gemeenten is al gedaald.’

Ben Op de Beeck

De nieuwe kinderkledingbelevingswinkel StorE van Elly Geerts is sinds september vorig jaar gevestigd in het centrum van Vosselaar. Dat was volgens de onderneemster de meest logische keuze. “De charme van het centrum is een meerwaarde en een pluspunt voor mijn zaak. Het is een uitdaging om met je winkel niet naast een drukke baan te zitten”, legt Elly Geerts uit. “Een kernversterkend beleid helpt daar zeker bij. Ik kreeg al veel mooie reacties op mijn winkelconcept, maar voor velen is het nog een drempel om hier in de bar van mijn winkel iets te komen drinken. Gelukkig kan ik binnenkort een terrasje plaatsen.”

Leegstand gedaald

Ondernemers stimuleren om hun winkel te vestigen in de vier handelscentra van de vier gemeenten van de stadsregio Turnhout en hen laten terechtkomen op de plaats waar ze thuishoren: dat is de doelstelling van het plan voor sterkere handelskernen dat Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout samen met de provinciale detailhandelscoach Ben Op de Beeck uitwerkten. De vier gemeenten hebben hun richtlijnen neergeschreven in de gloednieuwe brochure Onze stadsregio, een aantrekkelijke winkelregio. Die brochure is vooral online te raadplegen.

“Precieze cijfers zijn er nog niet, maar de leegstand is in de kernen van de vier gemeenten al gedaald. Het beleid dat de vier besturen al meer dan een jaar voeren, onder onze begeleiding, is al wel bepalend voor deze trendbreuk”, legt detailhandelscoach Ben Op de Beek uit.

De stadsregio heeft vorig jaar al bepaald dat er geen nieuwe supermarkten op het grondgebied mogen komen. Elke handelskern blijft een eigen karakter behouden. Zo is Vosselaar vooral een gezellige dorpskern met winkels en horeca. Oud-Turnhout heeft een zeer compacte kern, is gericht op streekproducten en er is een link met publiekstrekkers zoals De Liereman en Corsendonk. Beerse profileert zich dan weer al een levendig dorpscentrum met allerlei evenementen. “We hebben samen met de middenstand de handelskern afgebakend om daar zo veel mogelijk winkels te krijgen”, legt Marc Smans (N-VA), burgemeester van Beerse, uit. “We hebben ook een subsidiereglement gestemd om de handelaars naar daar te krijgen. We willen volgend jaar ook oudere panden laten invullen. We besteden in totaal 25.000 euro aan subsidies.”

Turnhout winkelcentrum

De handelskern van Turnhout blijft het winkelcentrum van de regio. “We maken in Turnhout een koppeling tussen winkelen, wonen en cultuur, zoals met De Warande of allerlei evenementen”, vertelt Eric Vos (T.I.M), burgemeester van Turnhout. “We geven ook mensen de kans om te experimenteren met bijvoorbeeld pop-ups. Uiteindelijk willen we de hele stadsregio laten schitteren als aantrekkelijke winkelregio. We zien meer leegstaande panden en vooral kleine handelszaken sloten de voorbije jaren de deuren. De spanning tussen de baanwinkels en de handelaars in het centrum is een realiteit. We willen die situatie rechtzetten.”

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) van de provincie Antwerpen kwam maandag in Vosselaar persoonlijk de nieuwe brochure ophalen. “Wij bieden de gemeenten alle info over de detailhandel aan zodat zij even sterk staan als de grote retailzaken”, besluit de gedeputeerde.