In de pers

20 March 2017

Gazet van Antwerpen: BraxHall geen jaar na eerstesteenlegging open

De nieuwe sporthal BraxHall in De Schorre is zondag officieel in gebruik genomen, al wordt er al sinds begin dit jaar in gespeeld. Een knal en veel confetti waren goed voor de definitieve opening.

De spade ging in april 2016 in de grond. De sporthal is gebouwd dankzij een samenwerking tussen hockeyclub Braxgata ,basketclub Phantoms Boom en judoclub Fudji Yama , met steun van gemeente en provincie.

Zondag vond de officiële opening plaats, die niet gepaard ging met het klassieke lintjes knippen maar wel met vuurwerk van confetti en linten. Alle sprekers staken vanuit hun beleidsdomein de loftrompet af over de 2.500 vierkante meter grote sporttempel, waar met gemak drie basketbalvelden naast elkaar in gaan. De borgstelling bedraagt 5,5 miljoen euro.
Boomse schepen van Sport Kris Van Hoeck (CD&V) benadrukte de mogelijkheden die deze sporthal biedt voor de Boomse clubs, en zeker niet alleen de sportclubs die het project mee ondersteunden van het eerste uur. Hij gaf ook nog fijntjes mee dat toen de ­samenwerking om dit project te laten slagen ter sprake kwam in de gemeenteraad, de oppositie zich heeft onthouden.

“Naast de genoemde gebruikers kunnen ook de Boomse seniorensport, de scholen en karateclub Bushido MAC er terecht, en er zijn nog uren vrij te huren”, zei Van Hoeck.

Capaciteit verdriedubbelen

Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) onderstreepte dat de vraag naar een nieuwe sporthal al lang weerklonk. “Niemand van onze voorgangers slaagde erin en dat begrijp ik, gezien de finan­ciële impact. Minder dan één jaar na de eerste spadesteek kunnen we dit gebouw officieel in gebruik nemen, een huzarenstukje van bouwheer Braxgata. Ons gemeentelijk deel bestaat uit de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor dertig jaar, waardoor we de capaciteit voor de Bomenaar omgerekend verdrievoudigen”, zei hij. De burgemeester voegde er aan toe dat de huidige sporthal in de Antwerpsestraat verdwijnt, want die staat zonevreemd.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) zei dat het niet de eerste keer is dat de provincie voor dergelijke projecten een borgstelling doet. “We hebben dit ook gedaan met het Sportpaleis, waardoor onze ruime regio vandaag kan kennismaken met wereldsterren. Onze hoop is dan ook dat deze sporthal eenzelfde internationale uitstraling mag krijgen”, zei hij.
Zijn collega Bruno Peeters (N-VA) zei als politieker een beetje jaloers te zijn op de snelle uitvoering. “In april was er de eerste spadesteek en rond de jaarwisseling waren de eerste basketbalwedstrijden van Boom al een feit. Ik geef toe dat ik vier jaar geleden Boom amper kende, er nog nooit was geweest. Sindsdien kom ik hier zeer graag en ik word altijd hartelijk ontvangen, waarvoor een welgemeende dank”, zei hij.

Tenslotte had Erik Gysels, voorzitter van hockeyclub Braxgata, nog een uitsmijter in petto. Hij riep iedereen op om een sponsor warm te maken die zijn naam aan deze sporthal wil verbinden. Voorlopig gaat de sportaccommodatie door het leven als BraxHall.

Jan Boey