Caluweetjes

16 November 2016

CD&V wil btw-verlaging voor pruiken

Naar aanleiding van de Dag tegen Kanker pleit CD&V voor een btw-verlaging voor pruiken en haarprothesen van 21 naar 6 %.

Bij kanker komt veel kijken. De verwerking van de diagnose, de zware behandeling, de gevolgen op het sociale leven, voor het gezin, en daarbij vaak ook nog zware financiële zorgen. Tijdens de behandeling met chemo- of radiotherapie verliezen veel kankerpatiënten hun haar. Een haarprothese of pruik wordt vandaag nog altijd gezien als een luxeproduct en kent een BTW-tarief van 21%.

CD&Vster Nathalie Muylle dient een wetsvoorstel in om het BTW-tarief te verlagen naar 6%. Ze wijst op de bijkomende besparing van al snel 120 tot 180 € op de aankoop van een pruik. “Dit kan een financiële drempel wegnemen om alsnog tot de aankoop van een pruik over te gaan”, aldus Nathalie Muylle. De kost van een haarprothese of pruik loopt al snel op van 800 tot 1200€. De ziekteverzekering komt maar voor 180 tot 270 € tussen bij tijdelijke of blijvende kaalheid.

Daarom pleit CD&V voor het verlagen van het BTW-tarief voor een haarprothese of pruik voor medisch gebruik van 21% naar 6%, zoals bij geneesmiddelen en andere medische hulpmiddelen. Dit voor patiënten met haaruitval door radio-of chemotherapie, blijvende haaruitval met verlittekening of met de huidziekte alopecia areata.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.