toespraken

28 August 2017

Toespraak tijdens de receptie bij de viering van de Meiboom

Dames en Heren,
Beste genodigden,
Beste collega’s, provincieraadsleden,
Mevrouw de gouverneur,

Van harte welkom op de werf van ons nieuwe provinciehuis. We kunnen het niet langer ontkennen, de Antwerpse skyline ziet er sinds deze zomer definitief anders uit.

Vandaag is dan ook een bijzonder moment, een dag om samen te vieren. We hebben het hoogste punt van ons nieuwe provinciehuis bereikt, maar het dak zit er nog niet op.

Daarom hebben we een Meiboom op de nieuwe thuis van de provincie Antwerpen geplaatst. Een Meiboom is in vele Europese landen een traditie. Het is een boom die naast een nieuw te bouwen huis of stal wordt neergezet van zodra het hoogste punt bereikt is. Het is een symbool waarvan men hoopt dat de nieuwbouw net zo groot, sterk en stabiel mag worden als de boom. Het is tevens het ideale moment voor de bouwheer om de arbeiders te bedanken voor hun noeste arbeid.

Bij deze wens ik dan ook onze aannemers, hun onderaannemers en alle arbeiders en medewerkers van de ondernemingen Democo en Denys te danken voor hun reeds geleverde werk. In het bijzonder wens ik vandaag de veilige en nette manier van werken in het daglicht te zetten.

Een bijzonder ontwerp zoals Xaveer de Geyter heeft getekend op een veilige manier tot bijna 60 meter hoogte bouwen, doe je niet zo maar. Wij zijn getuige geweest van een doordachte en veilige werf. Het doet me nog meer in bewondering staan voor het vakmanschap en de kennis dat het team van ingenieurs, architecten en werkmannen met deze bouw tentoon spreiden. Wij hebben de werf bij verschillende gelegenheden mogen bezoeken, en het blijft iedere keer een ontdekkingstocht.

Zo meteen krijgt ook u de kans om, in kleine groepen, tot op het dak van dit nieuwe provinciehuis te klimmen en uiteraard een blik te werpen op de prachtige omgeving. Daar kan je ook zien hoe het zonlicht in het gebouw wordt gehaald door de patio die op twee verdiepingen in het gebouw verwerkt is. Doe je dat liever op een ander moment, dan kan je je inschrijven voor een rondleiding in september.

We vorderen stap voor stap met enkele kenmerkende elementen. De bibliotheek en de wenteltrap in het congrescentrum zijn ondertussen veilig geplaatst. Beide zijn opnieuw een sterk stuk stalen vakwerk.

Het nieuwe provinciehuis wordt trouwens in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid. Die toekomst is weliswaar afgeslankt, maar met nog heel wat belangrijke grondgebonden bevoegdheden.

Ondanks heel wat discussies over kostprijs en timing, is de nieuwbouw de meest efficiënte en duurzame keuze geweest. Het vorige provinciehuis was hopeloos verouderd, versleten en allesbehalve duurzaam was, bijvoorbeeld inzake energieverbruik. De kosten om dit te laten renoveren, lagen minstens even hoog dan de prijs om een nieuw gebouw neer te poten. Goed bestuur betekent voor ons investeren in een goede en milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost.

We spelen op duurzaamheidsvlak dan ook een belangrijke voortrekkersrol als provincie Antwerpen. Op het dak komen 134 zonnepanelen. En het gebouw zal bijna energie neutraal zijn en daarmee behoren tot de grootste passiefbouw in ons land. Door het gebouw te laten wegdraaien, valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Daarnaast komt er zo ook minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen.

Daarnaast gaan we ook voor een efficiënte overheid. Nu werkt ons personeel verspreid over verschillende gebouwen. In het nieuwe provinciehuis delen ze de werkvloer. We kiezen resoluut voor een nieuwe meer moderne manier van werken, waarbij we maximaal inzetten op digitaal en flexibel werken. Geen individuele kantoren meer, maar wel waaierwerken, wat we nu al volop invoeren bij onze administratie.

Dit nieuwe gebouw is een uiting van waar de provincie Antwerpen in de toekomst voor wil staan: efficiënt, afgeslankt, modern, open, dynamisch, klantvriendelijk en duurzaam.

Met z’n 35.000 vierkante meter vloeroppervlakte is het dit nieuwe gebouw trouwens een pak kleiner dan het oude gebouw van om bij de 52.000 vierkante meter. Daarnaast verrijst hier binnenkort een groen en open toegankelijk park van 22.000 m². (ter vergelijking: het Albertpark aan de overkant is circa 34.000m²)

Nu gaan we ook helemaal de laatste rechte lijn in, met als nieuw belangrijk moment de ingebruikname in najaar 2018. Volgende week verdwijnt één van de twee torenkranen. Ondertussen staat het gebouw helemaal in de stelling voor het aanbrengen van isolatie, en later ook de buitenbekleding.

Zoals we de voorbije maanden getuige mochten zijn van de groei van het gebouw met één verdieping per maand, hoop ik dat we het komende jaar ook stelselmatig kunnen zien hoe de buitenzijde van het nieuwe provinciehuis en haar omgeving er zullen uitzien, zodat we voor eind volgend jaar het gebouw in gebruik kunnen nemen.

Samen met u klink ik vandaag dan ook graag op het hoogste punt van ons nieuwe provinciehuis, alsook op de duurzame en moderne toekomst van de provincie Antwerpen.