toespraken

28 February 2020

Toespraak tijdens de Agridagen in Weelde

Welkom op de stand van onze twee provinciale praktijkbedrijven voor Landbouw: praktijk- en voorlichtingscentrum Hooibeekhoeve en Proefbedrijf Pluimveehouderij. 

Waarom zet provincie Antwerpen sterk in op proefcentra? 

In onze proefbedrijven testen we hoe essentiële vernieuwingen optimaal geïmplementeerd kunnen worden in een bedrijfscontext. De Agridagen zijn een gelegenheid bij uitstek om onze onderzoeksresultaten te delen en om in dialoog te gaan met onze voornaamste doelgroepen: de landbouwers en de andere actoren van de landbouwscector en uiteraard de burger/ consument. 

Alle schakels uit de keten zijn betrokken bij ons provinciale landbouwbeleid. Landbouwbedrijven staan immers in nauw contact met leveranciers, afnemers, onderzoekers, scholen, buren, burgers,… Speciaal voor de Agridagen, een beurs waar alle spelers van de landbouwsector elkaar ontmoeten, brengen we een nieuwe editie van het magazine Op Onderzoek uit. Hiermee willen we alle stakeholders informeren over het onderzoek dat de provincie voert om (kosten)efficiënte en diervriendelijke oplossingen te vinden voor actuele vraagstukken in de pluimvee- en melkveehouderij en bij het telen van voedergewassen voor melkvee. 

Omdat we nu geen tijd hebben om heel het magazine door te nemen, zet ik wel graag onze speerpunten op een rij. We zetten in op een brede waaier aan landbouwbedrijven en zorgen ervoor dat de agrarische sector over voldoende ruimte beschikt voor een toekomstgerichte bedrijfsvoering. Om mee te zijn met alle nieuwe inzichten en technologieën en de verschillende markten waarin de landbouw zich ontwikkelt, investeren we in wetenschappelijk onderzoek, innovatie en degelijk landbouwonderwijs. Zo heeft provincie Antwerpen ook twee secundaire scholen waar je landbouwonderwijs kan volgen: PITO Stabroek en PTS Mechelen en werken we nauw samen met andere onderwijsinstellingen zoals hogeschool Thomas More in Geel en de campus van KU Leuven in Geel. 

Wie kiest voor verbreding en/of korte keten, krijgt daarin ook ondersteuning van provincie Antwerpen. Zo nemen we in 2020 opnieuw deel aan de Week van de Korte Keten, een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). De korte keten is voor landbouwers een manier om rechtstreeks contact te hebben met hun consumenten en hun productie harmonieus in de omgeving te integreren.  

Om onze landbouwers te wapenen voor de toekomst bieden we tot slot ook permanente vorming aan. In dit blad (magazine Op Onderzoek) vind je meer info over de studiedagen, lerende netwerken en onderzoeksgroepen in de provincie Antwerpen. Zo zoeken we nog landbouwers die willen meewerken aan ons onderzoek, onze lerende netwerken over bijvoorbeeld landbouweducatie en grasland, telers van sorghum, landbouwers die de kaart van de agrobiodiversiteit willen trekken, landbouwers die hun erf willen openstellen voor educatie, enzovoort. 

Antwerpen is misschien wel de meest dichtbevolkte provincie; toch heeft ze een erg performante land- en tuinbouwsector. Met slechts 17% van de bedrijven die actief zijn in het agrobusinesscomplex zorgt ze voor 28% van de Vlaamse omzet. We gaan graag verder op dit elan en willen tijdens deze Agridagen onze bestaande banden aanhalen en nieuwe banden smeden. Tijdens elke beursdag zijn er onderzoekers van Hooibeekhoeve en Proefbedrijf Pluimveehouderij aanwezig op de stand om de bezoekers van de Agridagen een warm welkom te heten op onze stand en om hen warm te maken om deel te nemen aan ons onderzoek en om naar onze studie- en sectordagen, evenementen, … te komen.