toespraken

28 April 2018

Toespraak bij de inhuldiging van ’t Boomke langs de Schelde

Beste schepenen,

Geachte genodigden,

Beste aanwezigen,

Goedemorgen en welkom op deze betekenisvolle plek in onze haven. Als gedeputeerde van Economie en voorzitter van het Havencentrum van de provincie Antwerpen ben ik verheugd dat ik collega Rik Röttger mag vervangen en jullie in naam van Regionaal Landschap de Voorkempen een kort boompje kan opzetten over “het boomke”.

Al sinds de 18e eeuw is “Het boomke” die plek in de haven die door alle schippers gekend was als herkenningspunt bij het in- en uitvaren van de haven. De goede gewoonte bestond (en bestaat misschien nog steeds?) een oorlam – of dus een borrel rum – te drinken op een behouden vaart of thuiskomst.

Dat was niet zonder reden. Het Boomke bevond zich ter hoogte van een van de gevaarlijke plekken in de rivier, de laatste zandbank, eens deze voorbij kon men zonder zorgen de haven invaren en wist men dat men enkele uren later op de kaai wie men liefhad zou terugzien.

In onze provincie hebben we al wel eens gepoogd of we geen lied tot ons provinciaal volkslied zouden kunnen uitroepen, maar we krijgen maar geen consensus. De enen willen “Zie ik de lichtjes van de Schelde”, de anderen “De Purperen Hei”, met het eenzaam huisje met een berk erbij. Had Bobbejaan Schoepen nu gekozen voor “Zie ik het boomke aan de Schelde” hadden we misschien makkelijker tot een consensus gekomen.

Doorheen de tijd verdween het boomke meermaals en de vervangingen waren helaas niet succesvol. Ook deze lindeboom ziet er niet erg gelukkig uit. Om zeker te zijn dat er altijd een boomke zal staan, groeide het idee om een stevig exemplaar te voorzien, één dat minstens 100 jaar stand zal houden: een ijzeren boomke. Zo blijft deze belevingsvolle plek zeker bestaan en kunnen de schippers de traditie van het drinken van een borrel bij het passeren van het boomke opnieuw leven inblazen.

Het idee van het ijzer-sterke exemplaar is ontstaan uit een samenwerking tussen Regionaal Landschap de Voorkempen en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. We wilden de haven als bijzonder landschap in de kijker zetten en beleefbaar maken. Daarvoor worden in het havengebied verschillende plekken ingericht. En zo brengen we de wereld van de haven en de inwoners opnieuw dichter bij elkaar.

Samenwerking is daarbij heel belangrijk en dus werden heel wat partners uitgenodigd om mee te werken aan dit project. Het verhaal en de geschiedenis mochten we ontvangen van het Poldermuseum in Lillo. In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en bos, Port of Antwerp en alle andere partners binnen het project Havenland, waaronder ook het provinciaal Havencentrum, mochten we samen deze locatie vormgeven. Het herinrichten van de locatie van “Het boomke” past dan ook perfect het project Havenland.

Ik ben verheugd dat er dankzij deze samenwerking nog meer van deze beleefbare plekjes ingericht zullen worden in het havengebied! Het opnieuw zichtbaar maken van de erfgoed-locaties in het havenlandschap is een meerwaarde voor iedereen die hier passeert: recreanten, het woon-werkverkeer, schippers, ondernemers, …

Ik wens jullie nog een fijne dag en nodig jullie graag uit om op ontdekking te komen in onze haven om nog meer bijzondere locaties te beleven. En voor straks: alvast “schol” op ons ijzersterk boomke!