toespraken

12 February 2019

Toespraak bij de Info-avond 'Marktkansen in de biologische groenteteelt'

Welkom allemaal op deze inspiratiesessie die georganiseerd wordt in het kader van het project Bio-Scope Antwerpen. Vanavond focussen we op de biologische groententeelt. En da’s goed. Bio is hip, de vraag naar bioproducten steeg de afgelopen jaren en stijgt nog steeds. Een rondvraag van het VRT programma ‘de zevende dag’ leerde ons recent dat biologische en vegetarische producten sterk in de lift zitten. Delhaize verkocht in 2018 10% meer bioproducten ten opzichte van 2017 en Carrefour zelfs 40%. De marktvraag naar bioproducten stijgt en toch twijfelen landbouwers om biologisch te gaan produceren.  

Voor de overstap naar biologische productie ga je dan ook niet over één nacht ijs, je moet rekening houden met een overgangsperiode vooraleer je jouw product onder het biolabel mag verkopen. Ook in onze provincie startten al CSA boerderijen die ‘ecologisch’ produceren maar nog niet bio-gecertificeerd zijn. Er komt dan ook heel wat kijken bij zo’n erkenning en landbouwers twijfelen om te springen, ondersteuning is dan meer dan welkom.  

De provincie Antwerpen ondersteunt zowel biologische als gangbare bedrijven. We ondersteunen het model van de familiale landbouw en erkennen en waarderen de inspanningen die de hele sector levert. We beperken ons daarom niet tot een bepaalde soort of een bepaald type van land- en tuinbouw.  

En onze dienstverlening is nog breder. Via de provinciale landbouwkamer kunnen verenigingen en landbouwbedrijven die actief zijn in onze provincie toelagen voorzien voor de organisatie van een imagoactiviteit op een land- of tuinbouwbedrijf, denk daarbij aan een fietstocht die langs boerderijen gaat of een picknick voor het brede publiek op een boerderij. Maar ook het ontvangen van klassen moedigen wij aan. De provincie ondersteunt bovendien gemeenten en andere actoren wanneer ze  vragen hebben over de landbouwcijfers in hun gemeente of in onze provincie. Landbouwers die erover denken om te verbreden en hun product via de korte keten willen afzetten kunnen ook bij ons terecht. Ons hoeve- en streekproductenbeleid wil producenten ondersteunen in hun relatie tot de consument, we doen dat bijvoorbeeld met de organisatie van de Week van de Korte Keten, die dit jaar start op zaterdag 4 mei en loopt tot zondag 12 mei. De provincie wil zo z’n steentje bijdragen aan de kennis en het maatschappelijke draagvlak voor de landbouw die het in tijden van discussies over klimaatveranderingen niet altijd onder de markt heeft in het publieke debat.  

De provincie blijft ook deze bestuursperiode investeren in praktijkgericht land- en tuinbouwonderzoek met de Hooibeekhoeve en het Proefbedrijf Pluimveehouderij. We zorgen bovendien ook voor een financiële ondersteuning van het LCV die onderzoek doet naar voedergewassen, het Proefcentrum Hoogstraten en het Proefstation voor de groententeelt - waar we vanavond welkom zijn. Zij bouwden en bouwen nog steeds heel wat kennis op die zeker ook relevant is voor de biolandbouwers.  

Toch is het niet alleen de landbouwtechnische kant waar vragen rijzen en die landbouwers doen twijfelen. Er is ook nog te weinig kennis over de vraag naar bioproducten op de markt, krijg ik als biolandbouwer mijn producten verkocht en krijg ik daar dan een eerlijke prijs voor? Het project Bio-Scope Antwerpen wil tegemoet komen aan die vraag naar meer informatie. Met dit project willen ze meer bedrijven overtuigen om de stap te zetten naar een biologische productie.  

Het afgelopen jaar organiseerde het Innovatiesteunpunt met Eveline Driesen en Sander Van Haver tal van informatiemomenten waarop zowel landbouwers als erfbetreders uitgenodigd werden en erfbetreders zijn in dit verhaal niet onbelangrijk. Zij ondersteunen landbouwers met producten, diensten en informatie. Als zij al onvoldoende op de hoogte zijn van wat er beweegt in de biologische sector en waar zich kansen bevinden hoe kunnen we dan verwachten dat zij de landbouwers – die zin hebben om biologisch te gaan produceren – dat ondersteunend duwtje in de rug kunnen bieden. Want toegegeven, overschakelen is niet altijd ‘a walk in the park’.  

De redenen waarom landbouwers biologisch gaan produceren kunnen sterk verschillen. Bovendien getuigden landbouwers die al overstapten naar bio - tijdens de inspiratietours dat het toch een intensief leerproces is. Bovendien is ook de overgangsperiode die nodig is om jouw product als bio gecertificeerd op de markt te brengen iets om rekening mee te houden, zo bleek. Gelukkig deden zij en met hen al heel wat land- en tuinbouwers het ons voor. Landbouwers die biologisch gaan produceren doen dat vaak met een ongelofelijk enthousiasme en een duidelijke visie. Wij zijn blij dat projecten als Bio-Scope Antwerpen uitgerold worden en mensen informeren en aanmoedigen om de stap toch te zetten.  

De markt speelt een belangrijke rol bij de beslissing om over te schakelen en de biosector evolueert snel. De kansen die bio biedt zijn velerlei, ’t loont dus meer dan de moeite om de kansen ook op jouw bedrijf goed te bestuderen. Ik wens jullie dan ook een informatieve avond toe.