Landbouw

11 April 2019

Ludwig doet korte stage op een leghennenbedrijf

Boerenbond nodigde de afgelopen dagen en weken provinciale gedeputeerden uit voor een korte stage op een land- en tuinbouwbedrijf. Het doel? De boerenstiel ontdekken. Ludwig Caluwé bezocht woensdag 11 april het leghennenbedrijf van Paul Geens in Wortel.

Hij hielp er met het sorteren van zo’n 17.000 eieren en ontdekte de chicken trolley, een innovatie van Paul waarmee die op een ergonomische manier makkelijk grond- en buitennesteieren kan rapen. “Ik heb het grootste respect voor de gedrevenheid waarmee landbouwers een probleem op een innovatieve manier aanpakken”, aldus Caluwé.

Paul Geens en zijn echtgenote Maria Vermeiren runnen in Wortel een bedrijf met zo’n 114.000 leghennen. In 2016 namen ze een bedrijf in Rijkevorsel over, waardoor hun totale capaciteit schommelt rond 175.000 leghennen; allemaal scharrelkippen met vrije uitloop. Paul is altijd een pionier geweest. Hij was een van de eerste Vlaamse pluimveehouders om natte maïs (CCM) in het voeder te verwerken. De eieren gaan naar vier eierhandels.

In het eierlokaal van de kleinste stal hielp Ludwig met het sorteren van zo’n 17.000 eieren, afkomstig van 20.000 kippen. Daarbij moest hij tweedekeuseieren apart houden voor de brekerij. “Ik zal nog een stuk van de dag eieren blijven zien”, grapte Caluwé achteraf.

Beter welzijn van pluimveehouder

"Ik was pas helemaal onder de indruk van het bedrijf van Paul toen ik een ritje met diens chicken trolley had gemaakt in een van de drie stallen die ermee zijn uitgerust. Enkel de kleinste stal heeft er geen."

De chicken trolley is een mobiel controlesysteem. Via een wagentje met open cockpit dat is aangesloten op een monorail van 1 km, die in een lus door alle gangen van de pluimveestal rijdt, kan Paul makkelijk de grond- en buitennesteieren rapen. “Het maakte mijn werk in de stal heel wat gezonder en aangenamer”, aldus Paul. “De chicken trolley is een innovatie die ik niet kende, ik had er nog nooit van gehoord”, bekent Ludwig Caluwé. “Paul heeft dat schitterend gedaan. Het bespaart hem niet alleen veel werk, het is ook op ergonomisch vlak een heel goede oplossing. Stel je voor dat ik te voet door de stal had moeten wandelen en zo al die eieren had moeten rapen… Dat was een ander paar mouwen geweest.” Ludwig raapte met de chicken trolley meer dan 50 buitennesteieren in de stal en had daar zo’n 45 minuten voor nodig. Toch ruim een kwartier langer dan dat Paul erover doet ...

Respect voor de boerenstiel

Ludwig Caluwé vindt de stage een prima initiatief van Boerenbond. “Want zo ondervind je eens aan den lijve – al is het maar voor een klein deel – wat de boerenstiel inhoudt. Je staat zo met je beide voeten in het ‘terrein’ waarover je als gedeputeerde heel veel praat en leest. Omwille van de bioveiligheid is het ook niet zo makkelijk om op een pluimveebedrijf binnen te komen, wat begrijpelijk maar tegelijk spijtig is voor het imago van de sector. Misschien is het een idee om tijdens de Dag van de Landbouw het publiek een beetje te laten ‘meewerken’, dat zou het begrip voor de soms harde boerenstiel zeker vergroten. Maar uiteraard vraagt dat weer extra werk. Ik kom volgende week alvast zeker terug”, knipoogt Caluwé.