Haven

27 November 2017

Provincie Antwerpen bouwt nieuw Havencentrum op de Droogdokkensite

Het Havencentrum bouwt een nieuw belevingscentrum dichter bij de stad. Het kiest hiermee voor een verhuis van de huidige site in Lillo naar de Droogdokkensite tegenover het Havenhuis. Het komt zo te liggen naast het toekomstig maritiem museum.

Zo kunnen we in de toekomst met ons provinciaal bezoekers- en belevingscentrum voor de haven beter inspelen op de behoeften van onze klanten en doelgroepen”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum.
 

Belevingsparcours

”Met een locatie op het raakpunt van haven en stad, goed ontsloten via het water en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer kan de provincie Antwerpen ten volle haar doelstelling om een state-of-the-art havenbelevingscentrum te ontwikkelen, realiseren. Het Havencentrum moet een hedendaags doe- en belevingscentrum worden voor al wie geïnteresseerd is in de boeiende wereld van de haven, haar industrie en logistiek. Op deze manier versterken we het maatschappelijk draagvlak van een zeer belangrijke speerpuntcluster met een hoge toegevoegde waarde en tewerkstelling die afstraalt op de ganse provincie”, zegt Ludwig Caluwé.

Voor het Havenbedrijf is een nieuw havenbelevingscentrum vlakbij het Havenhuis een mooie meerwaarde: Schepen voor haven, industrie en werk Marc Van Peel: “De haven van Antwerpen kunnen we met dit nieuwe havenbelevingscentrum op de terreinen van de Droogdokkensite nog dichter de Antwerpenaar brengen. Het belooft op termijn een absolute toplocatie te worden met een aantrekkelijke mix van water, groen, maritiem erfgoed en unieke havenbeleving. Wij kijken er naar uit om mensen in dit belevingscentrum te laten kennismaken met de arbeidskansen die er zijn in onze haven, een prachtige parel.”

Belevingsparcours

Het Havencentrum brengt al sinds eind jaren ’80 jongeren en geïnteresseerden naar de overweldigende wereld van de haven van Antwerpen. Zo ervaren jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers wat de kracht en dynamiek van het havengebied betekent. “In het bijzonder sensibiliseren we jongeren inzake studiekeuze en tewerkstellingskansen in het havengebied. Met een grondige vernieuwing van onze educatieve programma’s en de ontwikkeling van een gamified havenbelevingsparcours willen we een ideale educatieve leeromgeving creëren, waar fun, beleving en leren hand in hand gaan”, aldus Ludwig Caluwé. Rudi De Meyer, directeur van het huidige provinciaal Havencentrum, moet het nieuwe havenbelevingscentrum mee vorm geven.

“Het maritiem museum richten we in op de Droogdokkensite. Het moet de plaats worden waar maritiem erfgoed een belangrijke rol speelt. Deze site aanvullen met een nieuw havenbelevingscentrum is een logische keuze en kan zorgen voor een ideale wisselwerking”, zegt schepen voor cultuur Caroline Bastiaens.

Jongeren als belangrijkste doelgroep

Voorlopig richt het Havencentrum zich nog steeds op groepen, maar het heeft de ambitie om in de toekomst ook individuele bezoekers de haven te laten ontdekken. Jongeren zijn en blijven de belangrijkste doelgroep want zij zullen de haven van morgen bouwen.

In 2018 bestaat het Havencentrum 30 jaar. Sinds de oprichting inspireerde het al bijna 1 miljoen jongeren voor de haven. Om dit waar te maken, werkt het Havencentrum met 85 freelance havengidsen en een team van 8 vaste medewerkers. Het Havencentrum kan ook rekenen op de steun van belangrijke stakeholders zoals het Havenbedrijf Antwerpen, het industrieplatform van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Alfaport.