In de pers

7 March 2013

Trends: Intervieuw met Ludwig Caluwé

Antwerpen is het kloppende hart van economisch Vlaanderen, met uiteraard als centrum de Haven van Antwerpen. Ook de petrochemische en farmaceutische industrie spelen een belangrijke rol, net als de zeer sterk ontwikkelde logistiek. Gedeputeerde Ludwig Caluwé zal de komende zes jaar het economisch beleid van de provincie uitzetten en hij heeft dan ook een duidelijke visie op de toekomst van de economische nummer 1 van ons land.

Hoe is de algemene economische situatie van de provincie West-Vlaanderen anno 2013?

“Cijfers zijn een handig instrument om de huidige situatie van onze provincie te schetsen. Onze provincie is goed voor 33% van het bruto binnenlands product van Vlaanderen en 43% van de toegevoegde waarde van de economie in Vlaanderen. Ook het gros van de startende bedrijven komt uit onze regio. Een ander opmerkelijk cijfer is dat er zich op ons grondgebied maar liefst 31.500 winkels bevinden, wat maakt dat je niet enkel van een industriële provincie, maar ook van een handelsprovincie mag spreken. We liggen ook zeer goed in de markt bij buitenlandse investeerders, hoewel we het afgelopen jaar (2011) een terugval kenden, maar die is zonder meer aan de wereldwijde crisis te wijten. De cijfers voor 2012 zouden zeker opnieuw in stijgende lijn moeten gaan. Alles samen maakt het van Antwerpen één van de sterkste regio's in Europa. Een belangrijk werkpunt voor onze provincie is het beter op elkaar afstemmen van de vraag en het aanbod in de arbeidsmarkt. We hebben een relatief hoog werkloosheidscijfer in de Vlaamse context, maar even belangrijk is het feit dat heel wat vacatures niet ingevuld raken. Het feit dat een groep mensen werk zoekt en onze bedrijven niet de juiste profielen vinden, is dus een uitdaging, waar ook wij als provincie mee een antwoord dienen op te zoeken en te vinden. Dat kan onder meer door het onderwijsaanbod te stroomlijnen. Ik denk dan aan het secundair onderwijs waar leerlingen warm kunnen gemaakt worden voor technische functies in de chemische nijverheid en wij kunnen daar met ons provinciaal onderwijs zeker op inspelen. Hetzelfde geldt uiteraard voor typische havenopleidingen.”

Wat zijn de beleidsmaatregelen op economisch vlak voor de komende jaren?

“Één van de grote uitdagingen van de komende jaren, niet alleen voor Antwerpen, maar voor heel Vlaanderen, is de gerichte invulling van de beschikbare ruimte. We moeten zo zuinig mogelijk met ruimte omspringen en dat geldt zeker niet alleen voor de particulier, in tegendeel geldt dat nog meer voor de bedrijven. Zo gaan we kijken waarom bepaalde kavels in een industrie of handelszone niet ingevuld zijn en dan trachten we met een gericht antwoord daar meteen iets aan te doen. Indien mogelijk werken we ook naar C02-neutrale bedrijventerreinen. Daarnaast heeft de provincie in zijn beleid een aantal speerpunten. Ten eerste is dat innovatieve sectoren ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld in samenwerking met de Universiteit Antwerpen via spinoffs. Daarnaast investeren we in twee technologiehuizen, in Geel en Mol en is er onderzoek naar duurzame bouwtechnieken.”

Wat is voor u de link tussen het dossier Gazellen van Trends en uw beleid?

“Kijk als ondernemer of regio moet je proberen groeien en liefst een sterke groeier te zijn, liever dan enkel te consolideren en dat in combinatie met innoveren. Ik denk dat het de kern is van het dossier en tegelijkertijd van onze politiek.”