In de pers

16 July 2018

NNieuws: Schrijvers gaan weer op stal deze zomer

Schrijvers op Stal wordt stilaan een zomerse traditie. Voor het derde jaar op rij trekken boeiende schrijversduo's naar een Kempense hoeve voor een warm gesprek over landbouw en platteland en de invloed daarvan op hun werk.

De keuze voor actieve landbouwbedrijven als decor voor deze literaire avonden maakt van Schrijvers op Stal een unieke ervaring, zowel voor de auteurs als de bezoekers. "Eén van de doelstellingen is om de moderne land- en tuinbouw op een originele manier in de kijker te zetten," vertelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. "Dit concept zorgt voor een heel andere beleving dan het klassieke bedrijfsbezoek, waardoor we een nieuw publiek bereiken. Niet alleen verhoogt zo het draagvlak voor agrarische activiteiten op het platteland, ook het leesbevorderend effect is niet te onderschatten."

De gesprekken op het erf zijn niet vrijblijvend. Daarvoor zijn de gasten met zorg gekozen. "Herman Brusselmans is de zoon van een veehandelaar, Het Smelt van Lize Spit speelt zich grotendeels af op een Kempense boerderij, Chris de Stoop en Elvis Peeters zijn allebei boerenzonen, Bart Van Loo neemt ons mee naar het Franse platteland en zo kan ik nog wel even doorgaan," verduidelijkt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens.

Een boeiende en afwisselende reeks

Vier landbouwbedrijven zetten eind augustus hun deuren open voor een acht schrijvers met naam en faam. Samen vormen ze een boeiende en zeer afwisselende reeks, een originele dwarsdoorsnede van de Vlaamse letteren. De auteurs gaan met elkaar in gesprek, lezen voor uit hun werk en signeren hun boeken.

MAANDAG 20 AUGUSTUS : Herman Brusselmans en Walter van den Broeck openen de reeks op het erf van de Vloeikenshoeve aan de Vloeikensstraat 27 in Wuustwezel.

DONDERDAG 23 AUGUSTUS : Chris de Stoop en Elvis Peeters zakken af naar de boerderij van de familie Geens aan de Bouwhoef 6A in Wortel-Hoogstraten.

MAANDAG 27 AUGUSTUS : Lize Spit en Koen Peeters verschijnen op de Schanshoeve, een varkensbedrijf aan de Klaashoevenweg 1 in Olmen-Balen.

DONDERDAG 3O AUGUSTUS : Marita de Sterck en Bart Van Loo sluiten het rijtje af bij de familie Vrints-Stevens aan de Sint-Lenaartsebaan 5 in Brecht.

Schrijvers op Stal is een initiatief van Landelijke Gilden in de samenwerking met vzw RURANT, provinciaal cultuurhuis de Warande en de gemeentebesturen van Brecht, Balen, Hoogstraten en Wuustwezel.

Alle voorstellingen starten om 19u30 en eindigen rond 21 uur. Daarna kan je bij een streekbiertje nog even gezellig napraten met de auteurs. De toegang is gratis, dankzij de steun van de provincie Antwerpen.

PRAKTISCHE INFO

Waar en wanneer:
Maandag 20 augustus : Herman Brusselmans & Walter van den Broeck - Vloeikenshoeve - Vloeikensstraat 27 – Wuustwezel

Donderdag 23 augustus : Chris de Stoop & Elvis Peeters – Hoeve Geens - Bouwhoef 6A – Wortel

Maandag 27 augustus : Lize Spit & Koen Peeters – Schanshoeve - Klaashoevenweg 1 – Olmen

Donderdag 30 augustus : Marita de Sterck & Bart Van Loo – Hoeve Vrints – Sint-Lenaartsebaan 5 - Brecht

Meer info:
Alle voorstellingen starten om 19u30 en eindigen om 21 uur. De toegang is gratis. Wie slim is, komt met de fiets !

Mark Jaspers