In de pers

6 September 2016

Made in Antwerpen: Antwerpse bedrijven op agrosector op missie in China

Een indrukwekkende Vlaamse delegatie bedrijven uit de agro-industrie, waarvan de helft afkomstig uit de provincie Antwerpen, is op missie in China. De missie is opgezet door Flanders Investment and Trade (FIT) en de provincie Antwerpen. Gedeputeerde voor landbouw, economie en internationale samenwerking Ludwig Caluwé maakt voor de provincie deel uit van de missie.

De handelsvertegenwoordiging doet Beijing, Shaanxi en Shanghai aan en is specifiek gericht op bedrijven in de agro-sector. Onder de Antwerpse bedrijven vinden we Arbor uit Hulshout, AVT Europe uit Essen, Bens uit Westerlo, Molenbergnatie uit Antwerpen, Noordvlees – Van Gool uit Kalmthout en Proviron Industries uit Hemiksem.

De provincie Antwerpen heeft reeds meer dan 30 jaar een intensieve samenwerking met de Chinese provincie Shaanxi. Die samenwerking is ontstaan naar aanleiding van de vestiging van de joint venture van Jansen Beerse in Xi’an in 1985. “Wij waren toen een pionier, want we waren de eerste Belgische provincie die een samenwerking aanging met een Chinese partner”, verklaart gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Als resultaat hiervan beschikken we over een goed uitgebouwd netwerk van contacten in de hele provincie Shaanxi, die wij ter beschikking kunnen stellen van onze bedrijven.”

De agromissie trekt de komende dagen onder meer naar Yangling in Shaanxi, waar het ‘Yangling Agricultural High-tech Industries Demonstration Zone’ is gevestigd. Deze ‘Zone’ bestaat uit een topuniversiteit in China, de Northwest Agriculture and Forestry University, scholen voor technisch- en beroepsonderwijs, O&O-centra en een industriepark met Chinese en joint-venture bedrijven. Ze werd opgericht in 1998, met als bedoeling om zoveel mogelijke spelers uit de landbouw bijeen te brengen om op die manier maximale interactie te stimuleren.

Guy Janssens