In de pers

12 March 2015

Interview in Het Laatste Nieuws: Detailhandelcoach moet shoppers lokken en leegstand inperken

De provincie Antwerpen start met een nieuw project in de Antwerpse Noordrand. Een detailhandelcoach moet in de noordelijke gemeentes het economische beleid mee uitstippelen. De detailhandel in Vlaanderen gaat erop achteruit en dat is vooral te merken aan de leegstaande panden op de grote winkelassen.

De provincie wil in samenwerking met de gemeente de troeven van elk gebied uitspelen en meer shoppers lokken. Voor Brasschaat, Schilde, Schoten, Zoersel, Brecht en Kapellen draait het om binding. "Die gemeenten hebben igenlijk hetzelfde profiel, er is leegstand maar daarnaast zien we dat de inwoners wel heel erg gebonden zijn aan hun eigen gemeenten voor hun dagelijkse aankopen," vertelt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). "Een detailhandelcoach tekent mee het beleid uit. Dit kan betekenen dat er gewerkt moet worden aan het parkeerbeleid maar eveneens dat de centrumkern verkleint moet worden. Mensen wandelen geen kilometer weg van hun wagen, dat moet mee in het beleid opgenomen worden. Er wordt voor de gemeente een toolkit opgemaakt om de eigen economie te versterken."

Nina Bernaerts. Copyright © 2015 De Persgroep Publishing.

150.000 euro

Hoe de shoppingzondagen in Antwerpen de rand zal beïnvloeden is voorlopig nog koffiedik kijken. "De zondagen in Antwerpen doen het goed maar we weten nog niet waar dat volk vandaan komt. We weten dus niet of het shoppers weghoudt van de eigen gemeentes. Maar sowieso blijft Antwerpen de grote aantrekkingskracht en als centrumstad is dat meer dan normaal."

De provincie trekt voor het geheel 150.000 euro per jaar uit, zo lang dat nodig is. Het project loopt al in Grobbendonk, Herentals en Herenthout en lijkt positieve resultaten op te leveren. De leegstand in de gemeente is alvast gestagneerd over het laatste jaar. (NBA)