In de pers

Vragen voor de Minister van Justitie, Marc Verwilghen

16 September 2014

Het Laatste Nieuws: "Schrap enkele verdiepingen provinciehuis"

Geplande nieuwbouw veel te groot voor afgeslankte provincie

Het nieuwe provinciehuis, waarvan de eerste steen nog moet worden gelegd, zal veel te groot zijn voor het personeel van de afgeslankte provincie. De toren van 14 verdiepingen zal minstens 86 miljoen euro kosten. "Waarom niet enkele verdiepingen schrappen?", vraagt de oppositie zich af. "Ach, we verhuren de ruimte wel die we zelf niet nodig hebben", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Volgende maand start de aannemer met de bouw van het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. De licht gedraaide toren van 58 meter hoog, telt 14 verdiepingen en zal minstens 86 miljoen euro kosten. "Eind 2017 nemen we het gebouw in gebruik", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). In de nieuwe toren is plaats voor 860 mensen en er zijn 620 werkplekken. "Die cijfers zijn gebaseerd op de huidige omvang van het provinciepersoneel", zegt Caluwé. "Maar de provincie zal in de toekomst minder mensen tewerkstellen. We zullen dus niet zoveel plaatsen nodig hebben.

Dat is niet erg: het gebouw is zo opgezet dat we gemakkelijk één of meerdere verdiepingen kunnen verhuren." Het project voor de bouw is omstreden. "Het zal inderdaad veel te groot zijn", zegt Groen-fractieleider in de provincieraad Tom Caals. "Er is nog een tweede probleem: de provincie Antwerpen bouwt een nieuw provinciehuis buiten de provincie. Want wellicht zal Antwerpen over enkele jaren geen deel meer uitmaken van de provincie." De nieuwe Vlaamse regering heeft immers beslist dat de stad op haar grondgebied de bevoegdheden van de provincie mag overnemen. "Ik ken de kritiek", zegt Caluwé. "We hoorden zelfs al zeggen dat we de nieuwbouw beter zouden schrappen. Tot nu hebben we ongeveer al 10 miljoen euro uitgegeven aan de afbraak van het vorige provinciehuis (3,2 miljoen euro), het bouwrijp maken van het terrein en de planning. Als we het contract voor de bouw zouden verbreken, moeten we een schadevergoeding van 8 miljoen euro betalen. Dan bouwen we geen nieuw provinciehuis, maar moeten we gaan huren in Antwerpen. We hebben de actuele huurprijzen uitgezet tegenover de kostprijs van dit project en op 14 jaar betaalt dit gebouw zich terug in uitgespaarde huurgelden. Bovendien weegt de bouw van het provinciehuis niet op de jaarlijkse begroting. Het geld komt uit het reservefonds en in 2018 zal alles betaald zijn."

Op grote voet

"Waar het geld vandaan komt, is irrelevant", reageert Caals. "Ook het geld uit het reservefonds is van de provincie en als je het uitgeeft aan een veel te groot gebouw, kan je dat geld nadien nergens anders meer voor gebruiken. Mijn partij gaat op de komende provincieraad alvast vragen of het niet wat minder kan. Misschien moeten we één of meerdere verdiepingen schrappen van die toren. De provincie moet nu al opboksen tegen het vooroordeel dat ze op een te grote voet leeft: met dit dossier keer je de perceptie niet, integendeel." "Wij hebben tot nu toe niet al te veel weerwerk geboden tegen de plannen voor de nieuwbouw", zegt fractieleider voor PVDA+ in de provincieraad Kris Merckx. "Het vorige gebouw was uitgeleefd en de vakbonden en het personeel snakten naar een betere werkplek. Maar nu we dit horen, gaan we het dossier grondiger bestuderen. Het provinciebestuur bespaart rigoureus op personeel en dienstverlening. Een veel te groot provinciehuis bouwen is geen goed beleid: ook daar zal moeten worden bespaard."