In de pers

6 July 2016

Het Laatste Nieuws: Nieuw Provinciehuis krijgt certificaat duurzaamheid

Het nieuwe Provinciehuis - dat intussen al vier verdiepingen hoog is - is beloond voor zijn duurzaam karakter. Gedeputeerde Ludwig Caluwé mocht gisteren het BREEAM-certificaat 'Design Stage' ontvangen. Dit certificaat is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.

Van het voorziene budget van 82,3 miljoen euro is zo'n 2 tot 3 procent gebudgetteerd voor duurzame ingrepen zoals de driehoekige ramen die beter te isoleren zijn en veel lichtinval krijgen, excellente afvalsortering en meer plaats voor fietsen dan auto's. "Het zijn financiële inspanningen die in 12 jaar zijn terugverdiend."

Met het plaatsen van een speciale staalstructuur is, net voor het bouwverlof, een nieuwe fase op de werf aan de Elisabethlei aangebroken. De brug is 32 meter lang en 25 meter breed en overspant met haar 12 meter hoogte twee hele verdiepingen. "Na het bouwverlof zal het provinciehuis elke maand één verdieping groeien en boven de boomgrens uitkomen. Vlak voor de zomer bereikt het bouwwerk zijn hoogste punt op 58 meter."

Het gebouw is klaar voor oplevering in maart 2018. Daarna start de buitenaanleg en de verhuis van het Provinciehuis aan de Singel (PAS) naar het nieuwe pronkstuk."