In de pers

6 July 2016

Gazet van Antwerpen: Nieuw Provinciehuis groeit met één verdieping per maand

Het nieuwe Provinciehuis belooft een architecturaal hoogstandje te worden. De werken beginnen stilaan op te schieten. Binnenkort torent het gebouw opnieuw boven de boomkruinen uit. Eén verdieping extra per maand, dat is de doelstelling.

Vlak voor het bouwverlof breekt een nieuwe fase aan in de bouw van het Provinciehuis bij het Harmoniepark. Met het plaatsen van de staalstructuur moeten de werken nu zichtbaar opschieten. “Na het bouwverlof zal het Provinciehuis met één verdieping per maand groeien”, vertelt Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde van Patrimonium. “Tegen de zomer van 2017 moet het gebouw uiteindelijk haar hoogste punt bereiken: 58 meter.”

Nadien wordt er een park aangelegd dat toegankelijk zal zijn voor iedereen. Er zal ook ondergrondse parkeergelegenheid worden voorzien voor 312 auto's en voor 389 fietsen.
Vanaf juli 2018 zal men het gebouw inrichten en tegen het einde van dat jaar kan het provinciebestuur er haar intrek nemen. Dat is ettelijke maanden later dan oorspronkelijk verwacht. “Al is dat niet uitzonderlijk, gezien de complexiteit van het ontwerp”, vertelt ingenieur Klaas De Rycke. Dat komt onder meer door de bijzondere constructie, waarbij er een zwenking in het torengebouw zit. Het kostenplaatje bedraagt zo'n 82,3 miljoen euro.

De vraag kan worden gesteld waarom er zo'n grote investering wordt gedaan in het provinciebestuur, aangezien het Vlaamse regeerakkoord snoeide in haar taken. “De provincie is een draak met vele koppen”, reageert Caluwé. “Als men spreekt over afslanking, dan gaat het vooral over persoonsgebonden bevoegdheden als sport, cultuur, jeugd en welzijn. Wij blijven echter actief op tal van andere vlakken. In dit nieuwe gebouw zullen de diensten die voordien verspreid waren over de hele stad, gecentraliseerd worden. Daardoor kunnen de gebouwen die vrijkomen worden herbestemd.”

De beslissing van de Vlaamse overheid om de provinciale bevoegdheden in te perken, kwam er echter na het bouwplan van het nieuwe Provinciehuis. Daardoor is er nu een verdieping te veel. “Wat de concrete invulling daarvan zal worden, weten we nog niet”, zegt Caluwé.

Futuristisch en duurzaam
Het nieuwe, futuristisch ogende Provinciehuis moet de Antwerpse skyline aanvullen en verrijken. Daarnaast zal het gebouw op vlak van duurzaamheid een voorbeeld te worden. “Bij de start van de werf konden we spreken van de grootste passiefbouw van België. Het Provinciehuis moet zo goed als energieneutraal worden”, zegt Caluwé. Die mocht gisteren overigens een certificaat voor duurzaamheid in ontvangst nemen.

Ook Yannis Igodt, architect bij XDGA-architects, het bureau dat de wedstrijd voor het ontwerpen van het gebouw won, is erg enthousiast over dit project. “Het is een project van lange adem. Wij zijn hier al sinds 2011 volop mee bezig. Als architect kan je maar aan een paar projecten werken in je leven. Als je dan aan zo eentje mag werken, dan is dat toch bijzonder.”
ELIEN VAN WYNSBERGHE