In de pers

20 January 2016

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Havencentrum uit dank aan partners met reeks awards

Zuidnatie, stad Antwerpen, Oiltanking en Durme Natie zijn de winnaars van de eerste Havencentrum Awards. Met deze awards bedankt het Havencentrum zijn partners. Vanaf nu worden de Havencentrum Awards jaarlijks uitgereikt.

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en voorzitter en gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé reikten de eerste awards uit in de tentoonstellingsruimte van het Havencentrum in de Scheldelaan. “Met de uitreiking van deze awards willen we onze partners onder de bedrijven en organisaties bedanken voor de goede samenwerking in 2015.”

Bezoekers van het Havencentrum en de haven hebben de keuze uit 46 verschillende bezoeken.

De Open Poort Award gaat naar het bedrijf dat vorig jaar de meeste bezoekers over de bedrijfsvloer kreeg en dat was Zuidnatie. “Op twee locaties bezochten meer dan zesduizend bezoekers het bedrijf” aldus algemeen directeur van het Havenbedrijf Philippe Demoulin.

Samenwerking en stamgast

De Award voor Samenwerking gaat naar de stad Antwerpen. Voor het Havencentrum is dat een belangrijke partner omdat Antwerpen het Havencentrum ondersteunt voor het project Jonge Haven en omdat de stad er voor zorgt dat de leerlingen
uit de derde graad basisonderwijs gratis kunnen deelnemen aan de rondvaart in de haven.
De Stamgast Award is voor het bedrijf dat het vaakst gebruikmaakt van de vergaderaccommodatie van het Havencentrum. Deze prijs gaat naar de naaste buur Oiltanking Stolthaven Antwerpen.

Ook Durme Natie viel in de prijzen. Het bedrijf krijgt een Award als Nieuwkomer en omdat het een van de nieuwste bezoekmogelijkheden is.

Vlaams minister Muyters benadrukte het belang om jonge mensen in contact te brengen met de haven en zijn mogelijkheden. “Jonge mensen moeten de haven leren kennen. Dat is niet alleen belangrijk voor hen, maar ook voor de bedrijven. Zij moeten zich ook richten op de talenten en competenties van deze jongeren en niet alleen kijken naar de voorgelegde diploma's.”

De minister onderstreepte het belang van het Havencentrum Lillo als kennismaking met de haven. Hij deed een oproep naar de bedrijfswereld om het Havencentrum Lillo te blijven ondersteunen.

Nieuwe tentoonstelling

Net als de haven kan ook het Havencentrum puike cijfers voor 2015 voorleggen. “We ontvingen meer dan 43.000 bezoekers, van wie er 38.000 werden rondgeleid door een van onze 75 gidsen. Dat komt neer op 750 reservaties en 1800 gidsbeurten. Hiermee blijft het Havencentrum Lillo wereldwijd het grootste bezoekerscentrum voor een haven. Gelijkaardige centra die recent werden opgericht in Le Havre, Genoa en Livorno scoren minder en namen allemaal onze naam Port Center over”, aldus nog Philippe Demoulin.

In 2016 werkt het centrum aan de vernieuwing van de tentoonstelling en de educatieve programma's. Ook de programma's Haven in Landschappen en de rondvaart worden in een nieuw kleedje gestopt.

www.havencentrum.be

erik vandewalle