In de pers

18 July 2018

Gazet van Antwerpen: Droogte en hitte zijn zegen voor wijndomein, land- en tuinbouwers snakken naar regen

Of u nu wil of niet, we zijn voorlopig nog niet verlost van het droge en warme zomerweer. Voor wijndomein Roothooft in Herentals is het goed nieuws, want daar wordt een goede oogst verwacht.

Bij Proefcentrum Hoogstraten in Meerle begint de watervoorraad echter te slinken. Daar duimen ze voor de nodige regenbuien en liefst snel, want de voorraad regenwater die wordt opgeslagen, raakt stilaan op.

Het lijkt wel of we al een aantal weken in een mediterraan klimaat wonen. Ideaal voor wie druiven heeft staan, zoals Wijndomein Roothooft in de Herenthoutseweg in Herentals. “Ik maak al twintig jaar mousserende wijnen, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt Alfons Roothooft. “Ik kan gemiddeld tweeduizend flessen per jaar vullen. Dat gaat dit jaar zeker lukken, want ik verwacht een goede oogst. Er zijn jaren geweest dat door het slechte weer een aantal druiven is blijven hangen. De vruchten waren gewoonweg niet volgroeid.”

Door de aanhoudende warmte van nu moeten de druiven wellicht twee weken vroeger dan gewoonlijk geoogst worden. “Meestal hebben ze een honderdtal dagen nodig om van bloei tot rijpheid te komen. Dit seizoen verwacht ik dat na negentig dagen het plukken al kan starten”, telt Roothooft. “Dat de wind al een hele tijd uit het oosten komt, is ook positief. Dat is een droge wind en brengt dus minder vocht mee. Zo is de kans kleiner dat er schimmelvorming ontstaat op de druiven.”

Mineralen

Naast warmte hebben de druiven net als andere fruitsoorten water nodig. Toch is de droogte voor Wijndomein Roothooft geen probleem. “De planten halen met hun wortels water tot 15 meter diep uit de bodem. Daar is voldoende vocht aanwezig, dus ik moet niet sproeien. De vroegere oogst maakt wel dat ik de verhoudingen tussen zoet en zuur in de vruchten in de gaten moet houden. Omdat de druiven een tiental dagen minder aan de plant hangen, krijgen ze minder mineralen uit de grond. Wijn moet een tijdje liggen om te rijpen en dat geldt ook voor de druiven. Maar ik klaag niet, want 2018 wordt zeker een goed wijnjaar”, verzekert Alfons Roothooft ons.

Land- en tuinbouwers willen regen

Voor de tuinbouwsector, zowel in glas als in openlucht, brengt de droogte heel wat problemen mee. Het regenwater wordt daar wel opgevangen, maar als er weken geen druppel valt, raken de voorraden leeg. “De planten in onze serres hebben door de hitte meer water nodig”, legt directeur Tom Van Delm van Proefcentrum Hoogstraten uit. “Ons regenwaterbassin raakt stilaan leeg. We proberen wel zo veel mogelijk water uit de serres te recupereren. Voorlopig is het nog niet nodig, maar als de droogte blijft aanhouden sluit ik niet uit dat we op leidingwater moeten overschakelen. Het vele licht is wel positief voor de plantengroei.”

Hergebruik

Het Proefcentrum doet onderzoeken naar onder andere teelttechnieken en duurzame productiemethoden. Een daarvan is gericht op watergebruik in de aardbeisector. “De bedoeling is om het water dat de telers voor hun productie nodig hebben zo veel mogelijk te hergebruiken. Via de daken van de serres wordt al veel regenwater opgevangen, maar er zijn nog meer mogelijkheden”, zegt Tom Van Delm.

De glastuinbouw is de enige landbouwsector die regenwater hergebruikt. Nochtans is het stockeren van regenwater belangrijk omdat de regenval onvoorspelbaar is, maar ook omdat de waterbehoefte van de serreplanten sterk varieert doorheen het jaar.

Landbouw

“In de toekomst willen we ook andere landbouwsectoren over de streep trekken”, zegt gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé. “Op ons praktijkbedrijf voor melkvee, de Hooibeekhoeve in Geel, wordt bijvoorbeeld al regenwater opgewaardeerd tot drinkwater voor de koeien. Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij gebeurt dit nog niet omdat de kwaliteitseisen voor drinkwater voor kippen veel hoger liggen. Met de aanwezige kennis binnen de glastuinbouwsector moeten we de goede technieken om daar verandering in te brengen wellicht niet te ver zoeken.”