2003 - 2004

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

15 October 2003

Schriftelijke Vraag over de fiscaliteit van grensarbeiders

Vraag

Telewerk en thuiswerk zijn fenomenen die ten gevolge van de mobiliteitsproblemen alsmaar toenemen. Hierbij kan er zich mogelijkerwijze echter een probleem stellen wanneer het bedrijf waarvoor men thuiswerk verricht, gevestigd is in het buitenland.

Onder welke fiscale regeling valt de vergoeding die voor dit werk betaald wordt, de Belgische of de buitenlandse?

Bestaat hiervoor een algemene regeling of is de regeling verschillend al naar gelang de vestigingsland van het betrokken bedrijf?

Indien dit laatste het geval is, hoe is dan de regeling met elk van onze vier buurlanden, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland?

Kan er een verschil in toepassing zijn, indien het betrokken bedrijf ook in België over een vestigingsplaats beschikt?

Antwoord

De vraag die het geachte Lid stelt betreft het belastingstelsel van de vergoedingen die een werknemer verkrijgt voor het thuiswerk dat hij verricht in opdracht van een in het buitenland gevestigde werknemer.

Aangezien uit de in de vraag vervatte elementen redelijkerwijze mag worden afgeleid dat de betrokken werknemer als een inwoner van België moet worden aangemerkt, zal die in principe in België aan de personenbelasting worden onderworpen op de inkomsten die hij verkrijgt uit zijn activiteit ten behoeve van een buitenlandse werkgever.

Overeenkomstig de bepalingen ad hoc van de verdragen tot vermijding van dubbele belasting die België onder meer met alle landen van de Europese Unie heeft gesloten, wordt de heffingsbevoegdheid over een dergelijk inkomen toegewezen aan de woonplaatsstaat van de betrokken werknemer, dus aan België, vermits de werkzaamheid niet in de andere verdragstaat wordt uitgeoefend maar in België.

Het heeft terzake geen belang of die buitenlandse werkgever al dan niet over een inrichting in België beschikt.