1999 - 2004

26 March 2003

Voorstel van decreet houdende wijziging van het decreet van 19 juli 2002 houdende controle op de regeringsmededelingen van de heren Norbert De Batselier, Ludwig Caluwé, Dirk Holemans, Francis Vermeiren en Sven Gatz

TOELICHTING

DAMES EN HEREN, Krachtens artikel 31, § 5, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen zijn de gemeenschaps- en gewestassemblees of een door hen aangewezen orgaan bevoegd om de regeringsmededelingen van de leden van hun regering te controleren. Deze bepaling trad in werking op 1 januari 2002. Met het oog op de uitoefening van deze bevoegdheid bepaalt het decreet van 19 juli 2002 houdende controle op de regeringsmededelingen dat in het Vlaams Parlement een Controlecommissie voor Regeringsmededelingen wordt opgericht.

Het decreet van 19 juli 2002 heeft de werking van de Controlecommissie voor Regeringsmededelingen op twee manieren afhankelijk gemaakt van de oprichting en de werking van de Expertencommissie voor Overheidscommunicatie, zoals bedoeld in artikel 9 van het decreet van 19 juli 2002 houdende de controle op de communicatie van de Vlaamse overheid. Enerzijds dient de Controlecommissie bij de behandeling van elk dossier een advies te vragen aan de Expertencommissie. Anderzijds is de Controlecommissie alleen bevoegd voor de regeringsmededelingen die dateren van na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van een lijst van communicatienormen die de Expertencommissie moet opstellen.

Om te vermijden dat problemen bij de oprichting van de Expertencommissie of bij het opstellen van de lijst van communicatienormen de Controlecommissie voor Regeringsmededelingen lam leggen, voert dit voorstel van decreet een overgangsbepaling in die de Controlecommissie onmiddellijk bevoegd maakt voor de regeringsmededelingen die verspreid worden vanaf de dag na de bekendmaking van dit decreet in het Belgisch Staatsblad. Bovendien wordt, zolang de Expertencommissie niet operationeel is, de Controlecommissie vrijgesteld van de verplichting voorafgaand advies in te winnen bij de Expertencommissie.

Norbert DE BATSELIER
Ludwig CALUWE
Dirk HOLEMANS
Francis VERMEIREN
Sven GATZ

VOORSTEL VAN DECREET

Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Artikel 2 In het decreet van 19 juli 2002 houdende controle op de regeringsmededelingen, wordt artikel 10 vervangen door wat volgt:

"Artikel 10 Dit decreet is van toepassing op regeringsmededelingen die van start gaan de dag na de inwerkingtreding van het decreet van [...] houdende wijziging van het decreet van 19 juli 2002 houdende controle op de regeringsmededelingen. Voor regeringsmededelingen die van start gaan in de periode tussen de dag na de inwerkingtreding van het decreet van [...] houdende wijziging van het decreet van 19 juli 2002 houdende controle op de regeringsmededelingen, en de dag van de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van de normen bedoeld in artikel 3, § 2, van het decreet van 19 juli 2002 houdende de controle op de communicatie van de Vlaamse overheid, vraagt de Controlecommissie, in afwijking van artikel 9, eerste lid, geen gemotiveerd advies aan de Expertencommissie.".

Artikel 3 Dit decreet treedt inwerking op de dag van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Norbert DE BATSELIER
Ludwig CALUWE
Dirk HOLEMANS
Francis VERMEIREN
Sven GATZ 3