1999 - 2003

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

9 May 2000

Schriftelijke Vraag over Grensarbeiders. ­ Nieuw belastingsverdrag met Nederland. ­ Discriminatie.

Vraag

Op 9 mei 2000 stelde ik u onder nr. 633 (Vragen en Antwoorden, Senaat, nr. 2-18 van 20 juni 2000, blz. 747), de volgende vraag :
« Volgens de berichten, gaan de alleenverdieners onder de grensarbeiders er in het nieuwe Nederlands belastingstelsel volgend jaar niet noodzakelijk op vooruit. Deze stelling wordt ondersteund door een studie uitgevoerd door een aantal Belgische en Nederlandse belastingadviseurs.
Terwijl de Nederlandse collega's er in een bepaalde schaal ongeveer 2 520 frank op vooruitgaan moeten degenen die in België of Duitsland wonen en in Nederland tewerkgesteld zijn zeker 2 160 frank meer belastingen betalen. Het verschil dat kan oplopen tot 5 400 frank is « merkwaardig », terwijl het herziene belastingstelsel juist de discriminaties moest wegwerken.
Graag had ik van de geachte minister vernomen of hij bovenstaand bericht bevestigt of ontkent. »
Tot op heden mocht ik dienaangaande nog geen antwoord ontvangen. Derhalve ben ik zo vrij deze vraag opnieuw aan u voor te leggen. Mag ik aandringen op een spoedige mededeling van uw standpunt ?

Antwoord

Ik heb de eer het geachte lid mee te delen dat de door hem voorgelegde kwestie reeds het voorwerp heeft gevormd van de mondelinge vraag nr. 1647 die de heer volksvertegenwoordiger Brouns mij in de commissie voor Financiën heeft gesteld betreffende de negatieve effecten voor grensarbeiders van het nieuwe belastingstelsel in Nederland. Ik meen dan ook terzake te kunnen volstaan met een verwijzing naar het antwoord ad hoc dat is vermeld in het Beknopt Verslag van de commissie voor de Financiën van de Kamer van 2 mei 2000.