1999 - 2003

Vragen voor Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, Rik Daems

12 March 2003

Schriftelijke Vraag over de postzegel in de reeks 'fenomenen van de 20ste eeuw'

Vraag

Recent werd door de post een postzegel uitgegeven waarop de woorden "ontkerkelijking - laicisation" samen met een gebroken kruisbeeld aangebracht zijn. Blijkbaar kadert dit in een reeks genaamd reis door de 20ste eeuw in 80 postzegels. Dit blijkt echter niet uit de opmaak van de individuele postzegel zelf. Dit noopt mij tot een aantal vragen:

1. Wie heeft de beslissing genomen om deze zegel uit te geven?

2. Op grond van welke studie werd het begrip ontkerkelijking opgenomen bij de 20 fenomenen die de 20ste eeuw zouden kenmerken?

3. Heeft men er rekening mee gehouden dat de opmaak van de postzegel, zeker wanneer hij individueel in het postverkeer gebruikt wordt, bepaalde burgers zou kunnen kwetsen?

4. Hoeveel exemplaren werden van deze zegel gedrukt

5. Zal men maatregelen nemen om te vermijden dat er nog zegels worden uitgegeven die een deel van de bevolking zouden kunnen kwetsen?

Antwoord

De naamloze vennootschap van publiek recht De Post heeft mij terzake de volgende antwoorden verstrekt:

1. Na advies van de Postzegelcommissie, op pluralistische wijze samengesteld, werd de beslissing genomen door de beheersorganen van De Post. Ze maakte eveneens het voorwerp uit van een koninklijk en een ministrieel besluit.

2. De keuze van de onderwerpen, waaronder de ontkerkelijking, werd gemaakt door een werkgroep binnen de voormelde commissie. Een aantal historici maakte deel uit van deze werkgroep.

3. De ingestelde procedure heeft als doel de keuze van de zegels te objectiveren. In dit geval, in de mate waarin deze gebeurtenissen of fenomenen van onze maatschappij weerspiegelen, is het onvermijdelijk dat bepaalde burgers reageren.

Deze reacties zijn steeds wel overwogen en geanalyseerd in het licht van de keuzes die moeten gemaakt worden voor de toekomstige uitgaven.

4. Het blad "De twintigste eeuw in 80 postzegels" werd op 518.500 exemplaren gedrukt.

5. De doelstelling van deze uitgave is een belangrijk fenomeen uit de twintigste eeuw af te beelden. Het ontbreken van een postzegel over de ontkerkelijking zou de geloofwaardigheid van de reeks geschaad hebben.