1999 - 2003

Vragen voor vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel

7 November 2002

Mondelinge Vraag over de goedkeuring van het dubbelbelastingverdrag België-Nederland

Vraag

Op 5 juni 2001 werd te Luxemburg tussen België en Nederland een nieuw dubbelbelastingverdrag getekend.

Het heeft belangrijke gevolgen voor zowel de grensarbeiders die hun fiscale achterstand in belangrijke mate zullen inlopen en in de meeste gevallen een betere fiscale regeling verkrijgen. Het houdt ook een vooruitgang in voor de financiële situatie van de meeste grensgemeenten door het feit dat de inwoners die in Nederland personenbelasting betalen, ook onderworpen zullen worden aan de gemeentelijke aanvullende personenbelasting waardoor een belangrijke onrechtvaardigheid rechtgezet wordt.

Opdat het verdrag in het belastingjaar 2003 van kracht zou zijn, moet het door het Belgische en het Nederlandse Parlement goedgekeurd zijn voor 15 december. In Nederland vond de goedkeuring door de Tweede Kamer reeds plaats en wordt het momenteel besproken in de Eerste Kamer. De goedkeuring in de plenaire vergadering van de Eerste Kamer is voorzien voor 10 december.

In België staan we met de parlementaire goedkeuring veel minder ver. Het verdrag werd door de regering bij het parlement later ingediend dan in Nederland. Er is in deze Senaat nog geen gedrukt stuk. Vanuit de Nederlandse Eerste Kamer heeft men vorige week nog aangedrongen bij Minister Reynders opdat hij bij deze Senaat zou aandringen dat het verdrag zou geagendeerd worden. Een niet tijdige goedkeuring zou het verlies aan belastinginkomsten voor de Belgische schatkist een jaar later doen plaatsvinden. Ik durf niet veronderstellen dat de Belgische Regering hierop zou speculeren. Mag ik u daarom vragen, net zoals de Nederlandse Eerste Kamer, dat u formeel zou bevestigen dat de Belgische Regering aandringt op een goedkeuring van dit verdrag in Kamer en Senaat voor 15 december 2002?