1995 - 1999

Vragen voor Minister van Justitie, Stefaan De Clerck

15 July 1996

Schriftelijke Vraag over de rechtstoestand van autobestuurder-mecanicien bij de griffies en parketten

Vraag

Het koninklijk besluit van 19 maart 1996 (Belgisch Staatsblad van 6 april 1996) tot wijziging van de graden van griffier en leden van de parketten, bij hoven en rechtbanken zegt in artikel 1, § 2, dat de graad van autobestuurder-mecanicien wordt afgeschaft. Volgens artikel 38 zou dit besluit in voege treden vanaf 1 januari 1994.

In dat verband deze vraag : wat is de rechtstoestand van een geslaagde in het examen van autobestuurder-mecanicien, die werkzaam is in die graad, graad die echter, volgens het aangehaalde koninklijk besluit van 19 maart 1996 sinds 1994 niet meer bestaat ?

Het antwoord op die vraag is belangrijk voor de betrokkenen, in verband met bevorderingsmogelijkheden, baremieke aanpassingen e.a.

Het is alleszins zo dat er nog personen zijn, die in deze graad functioneren.

Antwoord

In antwoord op zijn vraag kan ik het geachte lid de volgende gegevens meedelen.

Overeenkomstig artikel 1, § 2, van het koninklijk besluit van 19 maart 1996 houdende oprichting en vereenvoudiging, in de griffies en parketten bij de hoven en rechtbanken, van de loopbaan van de graden waarvoor een bijzondere beroepsbekwaamheid is vereist en tot vaststelling van de bezoldigingsregeling van het personeel van de griffies en parketten bij de hoven en rechtbanken en van de attachés in de dienst voor documentatie en overeenstemming der teksten bij het Hof van cassatie wordt inderdaad de graad van autobestuurder-mecanicien (niveau 4) afgeschaft.

Anderzijds wordt in artikel 1, § 1, van voorvermeld koninklijk besluit de graad van gerechtelijk technisch assistent ingesteld (niveau 3), bestemd voor kandidaten die houder zijn van een diploma uitgereikt in een afdeling of een groep automechanica, garage of mechanica-motoren (art. 6 van vermeld koninklijk besluit). Artikel 20 van het koninklijk besluit van 19 maart 1996 bepaalt de weddeschaal van deze nieuwe graad.

De overgangsbepalingen in vermeld koninklijk besluit voorzien dat in afwijking van de artikelen 1, § 1, tweede lid, en 6, de personeelsleden die titularis zijn van de graad van autobestuurder-mecanicien, van autobestuurder-mecanicien-werkmeester of van eerste vakman-ploegbaas-voertuigmecanicien, waarvoor een bijzondere beroepsbekwaamheid is vereist, tot gerechtelijk technisch assistent worden benoemd indien zij geslaagd zijn voor het bijzonder toegangsexamen georganiseerd door de procureur des Konings.

Vóór 31 december 1997 worden ten hoogste drie examens georganiseerd (art. 27, § 1, lid 1, van het koninklijk besluit).

De weddeschalen voor de personeelsleden benoemd in de graad van gerechtelijk technisch assistent, voorheen bekleed met een van de afgeschafte graden, zijn vastgesteld in artikel 36, § 2, van het koninklijk besluit.

Onverminderd de artikelen 1, § 2, en 2, § 2, van het koninklijk besluit, behouden de titularissen van de graad van autobestuurder-mecanicien, autobestuurder-mecanicien-werkmeester en van eerste vakman-ploegbaas-voertuigmecanicien die niet zijn geslaagd voor of niet hebben deelgenomen aan dit examen, niettemin voor zich persoonlijk hun vroegere niveau en graad (art. 27, § 1, lid 2, van het koninklijk besluit)

De weddeschalen van de personeelsleden die in dit geval verkeren worden vastgesteld bij artikel 36, § 1, van het koninklijk besluit.