1995 - 1999

Vragen voor Minister van Vervoer, Daerden

29 August 1998

Schriftelijke Vraag over de omruiling van nummerplaten

Vraag

Bepaalde combinaties van drie letters worden niet gebruikt voor het vervaardigen van nummerplaten. Wie beslist daarover ? Op grond van welke criteria ?

De kans bestaat dat bepaalde combinaties die op het ogenblik dat zij in het verkeer gebracht worden niet storend lijken, met de jaren dat toch worden. Hebben houders van deze nummerplaten dan de mogelijkheid om deze gratis om te ruilen voor een nummerplaat met een andere combinatie?

De kans bestaat ook dat een bepaalde combinatie die globaal niet storend is in België, dit wel is voor de houder in persoon, bijvoorbeeld omdat de drie lettercombinatie een bepaalde betekenis heeft in zijn privé-leven of omdat de drie lettercombinatie een bepaalde storende betekenis heeft in het land waar hij vaak naar toe reist. Bestaat dan de mogelijkheid om deze nummerplaat gratis om te ruilen voor een nummerplaat met een andere combinatie ?

Antwoord

De combinaties van drie letters die niet gebruikt worden zijn voorgelegd aan de beslissing van de directeur van de Directie voor de Inschrijving van de Voertuigen. Er wordt geprobeerd alle beledigende of te gevoelige combinaties te vermijden. Als men wegens een of andere reden niet akkoord gaat met de plaat die door de computer wordt toegekend, is het altijd mogelijk om zijn voertuig onder een ander nummer te laten herinschrijven. Maar deze verrichting is onderworpen aan een zegelrecht van 2 500 frank, een vergoeding voor het door de administratie gepresteerde werk. Dit laat in geen geval toe zijn plaatnummer te kiezen, aangezien deze procedure een meerkost van 25 000 frank inhoudt.