1995 - 1999

Vragen voor de Staatssecretaris voor veiligheid , maatschappelijke integratie en leefmilieu, Peeters

2 April 1998

Mondelinge Vraag over de brandweer van Stabroek en Mortsel

Vraag

Mijnheer de voorzitter, in de provincie Antwerpen, meer bepaald in de regio van de stad Antwerpen, is de indeling van de gewestelijke brandweergroepen verre van ideaal. Stabroek en Mortsel die nu zijn ingedeeld bij het X-korps Antwerpen, zouden beter worden ondergebracht bij het Z-korps van hun buurgemeenten, respectievelijk Kapellen en Edegem.

De betrokken gemeentebesturen hebben de wens hiertoe reeds verscheidene malen geuit. De beslissing ligt echter bij de gouverneur, die rekening dient te houden met het advies van de brandweerinspectie.

Tot op heden adviseerde deze telkenmale te wachten op de herindeling van de provincie in drie à vier brandregio's. Hierdoor blijft de procedure aanslepen.

Wordt er nog werk gemaakt van deze regiovorming en, zelfs als dit het geval is, moet men hierop wachten om de gewestelijke groepen opnieuw in te delen ? In eenzelfde regio zullen zich immers een groot aantal gewestelijke groepen bevinden. Mijn vraag heeft betrekking op de onderlinge afbakening van deze groepen, ook al behoren ze tot een groter geheel.

Vandaar mijn duidelijke vraag : kan de gouverneur, zonder te wachten op een eventuele regiovorming, werk maken van een herindeling van de gewestelijke groepen ?

Antwoord (gegeven door Minister Smet namens de staatssecretaris)

Mijnheer de voorzitter, de provinciegouverneur kan in toepassing van artikel 10 van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming de indeling van de gewestelijke brandweergroepen wijzigen na raadpleging van de betrokken gemeenteraden. De minister van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek gestart naar de mogelijke indeling van de provincies in brandweerzones. Een eerste vergadering met vertegenwoordigers van de administratie en van de brandweerdiensten had plaats op 27 maart 1998. Daar werd geopteerd voor de vorming van brandweerzones met als prioritaire opdracht de betere organisatie van de grootschalige hulpverlening. Een tweede vergadering is gepland op 8 april 1998 op het kabinet van de staatssecretaris voor Veiligheid, waar de praktische modaliteiten van de zonevorming zullen worden besproken. Een definitieve beslissing omtrent de indeling van de provincies in brandweerzones zal zeer spoedig worden getroffen. Het lijkt mij daarom opportuun deze beslissing af te wachten alvorens de indeling van de gewestelijke groepen te wijzigen.