Haven

Thema: Haven

Projecten Havencentrum ondergaan didactische vernieuwing

De eerste vier maanden van dit jaar namen al meer dan vijftienduizend bezoekers deel aan een van de havenprojecten. Hoog tijd dus om het educatief centrum ook op didactisch vlak te laten meegaan met de tijd.

De havenrondvaart voor basisschoolkinderen eindigde vroeger steevast met een quiz. Dit schooljaar werd dat vervangen door doe-koffers. Daarin zitten zes speelse activiteiten die te maken hebben met de haven en waarbij teamwork van belang is. De aanpak zorgt voor beduidend meer enthousiasme dan de traditionele quiz. Volgend jaar worden die veertien koffers dan ook een vast onderdeel van de rondvaarten.

Benieuwd naar wat er nog meer vernieuwd is of wens je meer informatie over de projecten, neem dan contact op met Petra Praet .
 
Verder lezen


Thema: Haven

Ann D'Havé nieuwe teamleider educatie

Op 1 februari verwelkomde het Havencentrum Ann D'Havé als nieuwe teamleider Educatie. Het Havencentrum zet met haar komst verder in op jongeren en hun leefwereld. Ann is met haar achtergrond in personeels- en loopbaanontwikkeling de ideale persoon om jongeren te motiveren om de haven van Antwerpen te ontdekken en beleven.

Ann (53) uit Ekeren heeft meer dan 25 jaar HR ervaring op de teller en legde zich de afgelopen 10 jaar toe op het ontwikkelen van mensen. In die periode zag ze de ontwikkelwereld veranderen van het saaie klassikale leren naar het interactieve en digitale leren door gebruik te maken van learning technologie en gamification. Dit is een boeiende wereld in volle beweging. Deze ervaring en inzichten brengt Ann graag mee naar het Havencentrum.

Zelf werkte Ann ooit bij enkele chemische bedrijven in de haven maar verliet ze deze om zich eerst in de consultancy wereld te begeven en later in de zorgsector. Deze, eveneens boeiende wereld laat ze nu achter zich om zich de haven en zijn geheimen eigen te maken.


Thema: Haven

Havencentrum kiest Rudi De Meyer als nieuwe directeur voor de toekomst

Rudi De Meyer (57) uit Boom is op 1 januari 2017 gestart als nieuwe directeur van het Havencentrum. De provincie Antwerpen kiest hiermee voor een ervaren havenkenner aan het stuur van het Havencentrum, het provinciaal bezoekers- en belevingscentrum voor de haven. Het Havencentrum wordt grondig hervormd om zo op langere termijn bezoekers en jongeren te blijven beklijven rond deze boeiende motor voor de Antwerpse en Vlaamse economie en welvaart.

Foto: voorzitter Ludwig Caluwé en directeur Rudi De Meyer

Rudi De Meyer deed al heel wat ervaring op in de haven. Hij startte zijn carrière bij de transportkrant De Lloyd, werd directeur van de Antwerpse Scheepvaartvereniging om in 2003 als afgevaardigd bestuurder Alfaport op te richten en te leiden, de koepelorganisatie van de private havensector in Antwerpen. Zijn ervaringsdomeinen betreffen algemeen havenbeleid, community ICT, opleidingen, arbeidsmarkt en onderwijs. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van vzw De Steenschuit, een sociaal opleidingsproject voor langdurig werkzoekenden, die een replica van de driemaster Belgica bouwen.

Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum, noemt de keuze voor Rudi De Meyer als nieuwe directeur één voor de toekomst van het Havencentrum 2.0: “Het Havencentrum staat voor de boeiende uitdaging om ook jongeren van nu te beklijven en verwonderen. De Meyer zal niet alleen voor een grondige vernieuwing en aanpak zorgen, door zijn achtergrond in de haven is hij ook de ideale matchmaker tussen arbeidsmarkt, jongeren en de bedrijfswereld. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij de juiste man op de juiste plek is en de grandeur van onze wereldhaven nog beter in het Havencentrum zal laten weerspiegelen.”

Lees hier de persartikels
 
Verder lezen


Thema: Haven

‘1 dag niet’: BIN Haven samen met gouverneur en havenschepen Van Peel op pad tegen inbrekers

Op vrijdag 28 oktober vindt de derde Belgische actiedag tegen woninginbraken plaats: ‘1 dag niet’. De aftrap is op maandag 24 oktober. Het ‘1 dag niet’-initiatief – gedragen door de overheid en de politie – wil burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. Hoognodig, want in 2015 waren er in provincie Antwerpen maar liefst 9508 woninginbraken. Lokale initiatiefnemers uit heel België zetten gedurende de hele week – van 24 tot en met 30 oktober- inbraakpreventie in de schijnwerpers. Buurtinformatienetwerken, politie- en preventiediensten, … organiseren allerlei preventieacties.

Zo ook Buurtinformatienetwerk (BIN) Haven. De hele week is er extra aandacht voor de schippers van de binnenvaartschepen. Helaas krijgen ook zij soms ongewenst bezoek van inbrekers. Op maandag 24 oktober delen gouverneur Cathy Berx, havenschepen Marc Van Peel en Commissaris Jeroen Nissen van de Federale Scheepvaartpolitie flyers uit op het water. ExxonMobil, een van de deelnemers van de BIN Haven, deelt tijdens de actieweek ‘1 dag niet’-flyers uit aan vrachtwagenchauffeurs. In die flyer vinden de chauffeurs tips & tricks over hoe zij hun cabine en lading beter kunnen beveiligen tegen diefstal. Gouverneur Cathy Berx, die de BIN’s in haar provincie een warm hart toedraagt, zal maandag 24 oktober 2016 eveneens mee flyeren aan ExxonMobil.


Thema: Haven

Ruim 1200 bezoekers testen havenberoepen uit op Open Bedrijvendag

Het Havencentrum mocht 1200 kinderen en hun ouders verwelkomen in het Havencentrum.

Het belevingscentrum voor de haven zette dit jaar volop in op beleving in en rond de eigen site. Bezoekers konden er heel wat beroepenmodules uit het eigen aanbod testen zoals pijpfitter, ladingplanner, energiemanager en kunststofbewerker. Daarnaast verbaasden jongeren zich over hoe je plastiek kunt recycleren tot een eigen ontworpen gadget met Plastic Lab. 

Foto: kijkhoek Havenrondvaart - Copyright: Priscilla Hau voor Havencentrum
 
Voorzitter Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie, is opgetogen over deze geslaagde editie: “Dit jaar kozen we bewust voor beleving in ons eigen Havencentrum. Bezoekers konden proeven van heel wat leuks uit ons eigen aanbod en uit dat van partners. Dat toont nog maar eens de sterkte van ons bezoekerscentrum voor de haven van Antwerpen: samenwerkingen opzetten en zo jongeren een fantastische dag bieden. Deze dag is daarenboven een positieve zaak, omdat in de Antwerpse Haven heel wat bedrijven de deuren hebben geopend, waardoor mensen een boeiende blik achter de schermen van onze economische bedrijvigheid krijgen.”
 
Verder lezen


Thema: Haven

Havencentrum zet volop in op beleving tijdens zesde deelname aan Open Bedrijvendag op 2 oktober

Benieuwd naar de wervelende sfeer in de haven van Antwerpen? Tijdens Open Bedrijvendag op zondag 2 oktober zet het Havencentrum zijn deuren open. Het belevingscentrum voor de haven brengt je naar de onbekende en overweldigende wereld van de haven van Antwerpen en inspireert je voor de jobs in de haven met toffe opdrachten. Kruip in de huid van pijpfitter, ladingplanner of lasser. Stap in een go-cart en breng je cacaobonen op tijd naar de juiste bestemming. Maak zelf haargel of wek groene stroom op of ga actief aan de slag met kunststoffen.

Foto: Maak een waterdichte pijpleiding als echte pijpfitter - Copyright: Jesse Willems voor Havencentrum

Iedereen is welkom en zowel jong als oud beleven vast een leuke dag. Loop gerust eens rond tussen de verschillende activiteiten in het Havencentrum en probeer ze uit! Hongerige bezoekers kunnen terecht aan het frietkot voor een hartige hap of aan het ijskraam voor een lekker ijsje of warme wafel.

Ontdek de haven met een vleugje S.T.E.M.
 
Verder lezen


Thema: Haven

Provincies Antwerpen en Zuid-Holland wisselen ervaringen in tuinbouw, haven en logistiek uit

bezoek gedeputeerde Zuid-Holland
bezoek gedeputeerde Zuid-Holland
Op vrijdag 7 juli ontving Ludwig Caluwé zijn Zuid-Hollandse collega-gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. Het werkbezoek spitste zich toe op drie speerpuntsectoren die beide provincies delen: haven, logistiek en tuinbouw.

Met de twee belangrijke mainports Antwerpen en Rotterdam op hun grondgebied vertonen de provincies Antwerpen en Zuid-Holland heel wat gelijkenissen. Tijdens het werkbezoek kon Adri Bom-Lemstra de lokale context van de uitdagingen van de sectoren inzake milieu, energie, arbeidsmarkt van naderbij bekijken. “Er valt nog veel van elkaar te leren en daarom is het belangrijk elkaar te blijven ontmoeten en tijd te nemen om elkaars context goed te kennen”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.
Verder lezen


Thema: Haven

Kieldrechtsluis klaar om meer welvaart naar Vlaanderen te halen, grootste sluis ter wereld verzekert toegang tot Waaslandhaven

Koning Filip, minister Ben Weyts, de voorzitter van de Europese Investeringsbank Werner Hoyer en Antwerps havenschepen Marc Van Peel hebben de enorme Kieldrechtsluis plechtig ingehuldigd. Deze grootste sluis ter wereld heeft een prijskaartje van 382 miljoen euro en verzekert een vlotte toegang tot de Waaslandhaven. De Kieldrechtsluis versterkt de concurrentiepositie van de Antwerpse haven en zal nieuwe economische activiteit naar Vlaanderen halen.

De Grande Lagos van rederij Grimaldi kreeg de eer om als allereerste schip door de gloednieuwe Kieldrechtsluis te varen. Met een lengte van 500 meter, een breedte van 68 meter en een diepte van maar liefst 17,80 meter TAW kan de grootste sluis ter wereld de allergrootste zeeschepen versassen. De Afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft samen met het Antwerpse havenbedrijf en een bouwconsortium bijna 5 jaar gebouwd aan de Kieldrechtsluis, wat het project één van de grootste Vlaamse werven van de afgelopen jaren maakt.

De Kieldrechtsluis verzekert de vlotte toegang tot de Antwerpse Waaslandhaven. Tot nu toe was de kleinere Kallosluis de enige toegangspoort tot de Waaslandhaven. Dit betekende dat de wachttijden voor schepen konden oplopen tot meer dan 3 uren. Bij een probleem met de Kallosluis kwam de hele Waaslandhaven lam te liggen. Met de Kieldrechtsluis komt er nu een tweede, grotere, meer stroomopwaarts gelegen toegang tot de dokken op de Linkerscheldeoever. Schepen kunnen voortaan rekenen op een snellere en vlottere toegang tot de haven.

 
Verder lezen


Thema: Haven

Jobdate met potentiële medewerkers in de logistiek

Maritieme bedrijven die een bediende of stagiair zoeken, zijn niet altijd gebaat bij een klassiek rekruteringstraject – daar kruipt veel tijd in en het levert niet altijd de juiste kandidaten op.

Daarom nodigt Talentenstroom, het job- en opleidingspunt voor de Antwerpse haven en logistiek, hen uit op een jobdate. Intussen vonden er al twee professionele speeddates plaats en op 9 juni komt de derde eraan.

Voor meer informatie, surf naar de website.
 


Thema: Haven

Op expeditie in de Haven

Doe mee met Expeditie Haven en ontdek in 4 stappen of een job in de internationale handel en logistiek iets voor jou is!

1. Volg een infosessie bij Talentenstroom op 8 of 15 juni 2016
Daar krijg je alle informatie over job- en opleidingsmogelijkheden in de Antwerpse haven en logistiek. Als bediende heb je immers heel wat mogelijkheden in deze sector.

2. Doe een competentietest
In een tweede stap brengt Talentenstroom je competenties in kaart tijdens een screening.
Je wordt getest op je talenkennis (Nederlands, Engels en Frans), je rekenvaardigheid en administratieve vaardigheden.

3. Ga mee op expeditie in de haven op 21 juni 2016
Tijdens deze tocht kom je te weten hoe de logistieke keten in elkaar zit en herken je alle beroepen die daaraan te pas komen.

4. Date met werknemers uit de sector
Op een terugkomdag krijg je de kans om al je bijkomende vragen te stellen aan logistieke werknemers, die een gelijkaardig opleidingstraject hebben doorlopen en nu een job hebben in deze internationale sector.

Interesse? Schrijf je in voor stap 1 – de infosessie via de website. Meer informatie over de expeditie vind je hier
 


Thema: Haven

8 wereldhavens wisselen ervaringen uit in provinciaal Havencentrum Antwerpen

Op woensdag 27 april start een tweedaagse bijeenkomst van het Port Center Network in het provinciaal Havencentrum in Antwerpen. Het Port Center Network bundelt de verschillende havencentra wereldwijd met meer dan 20 leden. Als pionier in dit domein is het Havencentrum een van de medeoprichters en dit jaar gastheer na Israël en Frankrijk. Deelnemers kunnen netwerken en leren van elkaars verwezenlijkingen. De nadruk van de bijeenkomst ligt op de link tussen haven en bevolking, haveneducatie en communicatie met jongeren.

Het Havencentrum verwelkomt 37 deelnemers uit 8 verschillende landen tijdens deze tweedaagse bijeenkomst. De genodigden proeven van verschillende workshops in het Havencentrum. Ondermeer het Havencentrum zelf, Campus Leerhaven en Technopolis delen hun inzichten en ontwikkelingen. Tijdens de tweede dag van deze bijeenkomst, gluren de deelnemers bij de ‘internationale buren’ met boeiende cases uit Italië, Spanje en Canada.

Ludwig Caluwé: “Ik ben opgetogen dat we met het Havencentrum dit jaar gastheer zijn voor dit internationale gezelschap. Zowel de provincie als de haven zetten sterk in om het maatschappelijk draagvlak van de haven te versterken. Een mooi voorbeeld daarvan is ons eigen Havencentrum met ruim 40.000 bezoekers op jaarbasis, maar ook het project Havenland, het MAS Havenpaviljoen en het Museum aan de Stroom. Tijdens deze bijeenkomst krijgen we de kans de troeven van Antwerpen te delen met een internationaal gezelschap. Daarnaast krijgen we ook prachtige cases uit ondermeer Canada en Spanje om zelf inspiratie uit te puren.”
  
Foto: Havencentrum - Copyright: Havencentrum - Jesse Willems

Overzicht sprekers: www.antwerp.aivp.org
 
Meer info: www.havencentrum.be
Verder lezen


Thema: Haven

Studenten uit 14 landen volgen internationale Supply Chain opleiding aan UAntwerpen

Studenten van de eerste Maritime Supply Chains course hebben vandaag de haven van Antwerpen bezocht. Deze cursus is een initiatief van het Centre for Maritime and Air Transport Management (C-MAT) van de Universiteit Antwerpen en de provincie Antwerpen. Vanochtend brachten ze, in aanwezigheid van gedeputeerde Ludwig Caluwé, een bezoek aan Luik Natie. Dat bedrijf maakt sinds kort deel uit van de havenbezoeken die het Havencentrum organiseert.

Foto: Havenbezoek Luik Natie - Copyright: Havencentrum

Aan het Centre for Maritime and Air Transport Management (C-MAT) van de Universiteit Antwerpen volgen studenten uit 14 landen en 4 werelddelen de eerste Maritime Supply Chain opleiding. Deze cursus krijgt in het kader van een ruimer raamakkoord de steun van de provincie Antwerpen. De Universiteit Antwerpen is één van 's werelds grootste en gerenommeerde academische instellingen rond maritieme- en transporteconomie. C-MAT biedt academisch en vooral praktijkgericht onderwijs en onderzoek aan.
 
Met de tweede grootste Europese haven is de provincie Antwerpen dé economische motor van België en onze Vlaamse regio. Meer dan 1/3 van de investeringen en bijna de helft van de omzet is toe te schrijven aan ondernemingen met een zetel in de provincie Antwerpen. Uiteraard speelt de Antwerpse haven en het grote logistiek netwerk hierbij een belangrijke rol. “De haven van Antwerpen is onze poort op de wereld”, zegt Ludwig Caluwé, bevoegd voor Economie en Internationale Samenwerking. “Vandaar dat de provincie Antwerpen en C-MAT de handen in elkaar slaan om de enorme expertise in de maritieme en luchtvaarteconomie te vertalen in internationale opleidingen van wereldniveau.”
 
Verder lezen


Thema: Haven

#YouLoveTech, Haven vol Uitdagingen promoot jobs in de haven

Het Havencentrum wil jongeren uit de derde graad secundair onderwijs prikkelen voor een toekomstige job in de haven, ook al ligt die nog enkele jaren weg.

Tijdens een boeiende daguitstap brengen ze verschillende bedrijfsbezoeken, ontmoeten ze werknemers en worden ze uitgedaagd om hun eigen bedrijfje met drones, apps en robots te ontwerpen in de ‘haven van de toekomst’. Op 8 maaart gaan de leerlingen Industriële wetenschappen van het GITOK Kalmthout en het Stedelijk Lyceum Meir de uitdaging aan! Ze bezoeken onder andere Monsanto en Ineos. Om 15 uur stellen ze hun bedrijf van de toekomst voor aan een gastspreker van BASF Antwerpen en Monsanto.


Thema: Haven

#YouLoveTech mikt op jongeren met talent

#YouLoveTech is de komende maanden dé slogan om techniek en wetenschap hip te maken bij jongeren. In de sfeer van een festival wil de provincie Antwerpen de komende maanden kinderen en jongeren uit de bol laten gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen. Doel? Ervoor zorgen dat zij met volle goesting kiezen voor een technische studierichting want bedrijven schreeuwen om technisch talent.

Foto: Initiatiefnemers Inga Verhaert en Ludwig Caluwé, samen met leerlingen van industriële wetenschappen PITO Stabroek (Koen Fasseur)
Dit voorjaar zet de provincie Antwerpen onder de slogan #YouLoveTech het technisch onderwijs in de kijker en laat ze zien
dat je met zo’n opleiding heel wat jobmogelijkheden hebt. Vandaag werd de aftrap gegeven in het Provinciaal Havencentrum met twee voorbeeld initiatieven. Leerlingen van PITO Stabroek van het TSO Industriële wetenschappen proefden via het project ‘Haven vol Techniek’ van verschillende beroepen in de haven, industrie en logistiek. 100 bollebozen beten zich dan weer vast in de Sci Tech Challenge waarin ExxonMobil hen uitdaagt om oplossingen te vinden voor toekomstige problemen.


Foto: Via ‘Haven vol Techniek’ leren jongeren in het Havencentrum de beroepen uit de haven kennen. (Koen Fasseur)

Lees hier de toespraak 

Lees hier de persartikels
 
Verder lezen


Thema: Haven

Antwerpse havenjobs hebben sociaal en economisch belang voor de hele regio

Met een directe tewerkstelling van 61.873 personen blijft het havengebied dé belangrijkste economische motor van Vlaanderen. De provincie Antwerpen liet in samenwerking met het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf onderzoeken wat dit betekent voor de omliggende gemeenten.

Bekijk hier de volledige presentatie


Op dinsdag 3 maart werden de resultaten voorgesteld door Prof. Dr. Theo Notteboom (Universiteit Antwerpen - ITMMA) aan burgemeesters en schepenen. Naast globale resultaten, bevat de studie ook een fiche per gemeente. Naast de 70 Antwerpse steden en gemeenten werden ook 8 gemeenten uit het Waasland mee opgenomen. De gemeente Stabroek heeft relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven, namelijk 32% van de totale tewerkstelling. Daarna volgen Beveren (24%), Kapellen (23%) en Zwijndrecht (21%).

Deze studie toont duidelijk aan dat de haven en gerelateerde industrie niet alleen belangrijk zijn voor de tewerkstelling en inkomsten van de stad Antwerpen. Heel de Antwerpse regio en het Waasland profiteren mee. En zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen mensen werken in de haven. Ook voor de gemeenten is dit financieel van belang. De onderzoekers schatten dat alle gemeenten samen 48,8 miljoen euro ontvangen via de de personenbelastingen. Daarnaast geeft de studie ook zicht op het soort van tewerkstelling. Zo is eigenlijk slechts 14% als dokwerker aan de slag.

Je kan de volledige studie en alle gemeentelijke fiches online op onze website raadplegen.

Lees hier de persartikels

Bekijk hier het ATV-verslag Bekijk hier het verslag van TV OOST
Het Havencentrum brengt jongeren naar de onbekende en overweldigende wereld van de haven van Antwerpen. Wij nemen hen mee naar plaatsen en bedrijven waar je nooit komt en brengen hen in contact met mensen die in de haven werken. We inspireren hen met verhalen en uitdagingen op maat en laten zien welke toekomstmogelijkheden er in onze wereldhaven zijn. Door jongeren een beleving te geven van de haven in ’t echt, bouwen wij een brug tussen studiekeuze & werkgelegenheid.

   


 


Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook