Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Maak kennis met de bewoners van dagcentrum De Vlotter

Sinds april gaan enkele mensen met een mentale beperking naar het dagcentrum De Vlotter. De cliënten van De Vlotter vullen er hun dagen met allerlei nuttige taken. Elke maandag gaan ze naar de markt in Roosendaal om er groenten te kopen voor hun zelfgemaakte soep.

Werken in en rondom Essen

Anderen steken ook buitenshuis de handen uit de mouwen. Zo heb je Dirk die vaak met de fiets van Essen Hoek naar het centrum rijdt om het speelplein van Mariaberg proper en onkruidvrij te houden samen met Rachid, Niels, Shauni en Gino. Of Stijn, die bij de Carrefour, sociale kruidenier ’t Kabaske en de bib van Kalmthout werkt. Ook Kathleen helpt een handje in de bib van Essen.

Werk gezocht

De mensen van De Vlotter kunnen voor bedrijven, organisaties of particulieren van betekenis zijn. Zo hebben ze onlangs voor Vrints Carrosserie fluohesjes gevouwen. Het gemeentebestuur doet ook beroep op hen. Zo bedelen ze soms buurtinformatiebrieven en flyers of doen inpakwerk. Ze zijn goed in repetitieve werkzaamheden en voeren hun werk met trots uit. Een winwinsituatie voor beide partijen! De Vlotter zoekt naar een aanbod op individuele wensen en vragen: wandelen met een hond, leren naaien met een naaimachine, verzorgen van een paard, trainen voor een tafeltennistoernooi … Aanvullend worden er groepsactiviteiten georganiseerd zoals fietsen, wandelen, kaartjes maken en nog veel meer.

Verder lezen op de site van de gemeente Essen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Marin Menu, voormalig medewerker in het Karrenmuseum in Essen genomineerd voor Erfgoedprijs 2017

De provincie Antwerpen heeft drie projecten genomineerd voor de Erfgoedprijs 2017, waaronder ook Marin Menu.

Marin Menu was van 2006 tot 2016 als restaurator, conservator, onderzoeker en projectleider een drijvende kracht in het Karrenmuseum in Essen. Zijn onderzoeken over de historische land- en tuinbouwkarren, handels- en dienstvoertuigen en rijtuigen in heel Vlaanderen maakten veel indruk op de jury. Met zijn rijkelijk gevulde carrière is hij zonder twijfel een van de erfgoedhelden bij uitstek. Ondertussen nam hij een nieuwe uitdaging aan.

Foto: Marin (in het midden) in 2013 op de jaarlijkse ambachtendag
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Fietsfolders fietsostrade F14 Antwerpen-Essen

De fietsostrades F1 Antwerpen-Mechelen-Brussel en F14 Antwerpen-Essen zijn beiden al enige tijd in gebruik.

Van deze 2 fietsostrades werden nu ook info-brochures gemaakt waarin het traject van de fietsostrade met het fietsknooppuntennetwerk wordt gecombineerd.
Ideaal om de omgeving en interessante bezienswaardigheden rond de fietsostrades te verkennen. 

 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Open deur nieuwe geitenboerderij

Vrijdag 22 september opende in Essen aan de Moerkantsebaan de nieuwe geitenboerderij van Kurt Tilburgs en Liesje Van Loon.

De stal biedt plaats voor maar liefst 1200 melkgeiten. Bij de bouw van de stal werd rekening gehouden met
duurzaamheids- en welzijnsaspecten zoals twee nokken en drie lichtstraten, een geïsoleerd dak en ledlampen, een klimaatcomputer en windgordijnen.

Ook Ludwig bracht een bezoekje aan de nieuwe stallen. "Voortaan produceren we op Essense bodem ook lekkere geitenkaas."


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

CD&V Essen informeert over de Goederenloods in 25 vragen en antwoorden

Het station van Essen speelde vroeger een belangrijke rol als grensstation tussen België en Nederland. De douane controleerde er goederen en dieren die over de grens werden getransporteerd.

In 1902 werd daarom op de rangeersite een monumentale loods gebouwd. Treinen reden langs en door het gebouw om goederen te kunnen overladen. Grote schuifpoorten en twee perrons in de loods vergemakkelijkten deze opdracht. De loods verloor echter haar functie en staat al enkele jaren leeg. In 2003 werd de loods beschermd als monument. De gemeente kocht het gebouw in 2010 aan met de ambitie om het nieuw leven in te blazen.

Verder lezen op de site van CD&V Essen

 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Eerste ‘velobaar’ in Essen

Bij de start van het nieuwe schooljaar werd in het centrum van Essen de eerste velobaar geplaatst. Een velobaar is geen café voor wielerliefhebbers, maar een lange hand- en voetsteun die fietsers kunnen gebruiken tijdens het wachten aan een kruispunt of een spoorovergang. Zo wordt wachten aangenamer en heeft de fietser steun om snel weer te vertrekken, want hij kan op de pedalen blijven staan, zonder af te moeten stappen.

Foto: Copyright Margo Tilborghs

“De velobaar vindt zijn oorsprong in Kopenhagen en krijgt al op verschillende plaatsen navolging”, zegt  (CD&V gemeenteraadslid Brigitte Van Aert. “Om wachten voor het rode licht aangenamer te maken, werd er een eerste velobaar geplaatst ter hoogte van café De Meeuw in de Kloosterstraat, wèl een café voor wielerliefhebbers!”

“Het voorstel werd enkele maanden geleden voorgelegd aan het schepencollege en werd positief onthaald”, zegt  (CD&V schepen van Verkeersveiligheid Brigitte Quick. “Deze velobaar verhoogt ook de veiligheid van de fietser. We zijn trots op de handige Harry’s van de technische dienst die de fietsbaar eigenhandig in elkaar hebben geknutseld.”
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essen haalt als eerste in de provincie Antwerpen het vijfsterrenfairtradelabel binnen

Essen is dit jaar tien jaar fairtradegemeente en werd nu, als eerste in de provincie Antwerpen, uitgeroepen tot vijfsterrenfairtradegemeente. “We hebben al die jaren hard gewerkt om die erkenning te krijgen en te blijven behouden”, zei schepen van Internationale Samenwerking Frans Schrauwen (CD&V). “Daarvoor moesten we voldoen aan strenge voorwaarden en vijf Fairtradesterren behalen. Dat is ons gelukt en daar zijn we fier op. Wij hebben voldaan aan alle voorwaarden, iets wat andere grote steden en/of gemeenten nog niet hebben kunnen realiseren."

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Kalmthout kent meeste vakantietoezichten

De politie van de zone Grens (Essen, Kalmthout en Wuustwezel) voerde vorig jaar 1.408 vakantietoezichten uit. In 2015 waren er dat nog 1.673. De eerste zes maanden van dit jaar werden ongeveer evenveel toezichten gedaan als dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit cijfers opgevraagd bij het politiecollege van de zone Grens.
 
De cijfers schommelen van jaar tot jaar. Markant is wel dat de gemeente met het meeste inwoners het minste aantal toezichten telt. Zo kende Wuustwezel (20.479 inwoners) vorig jaar 366 toezichten. De kleinste gemeente, Kalmthout met 18.484 inwoners, telde dan weer het meeste aanvragen (618). Essen, met 18.822 inwoners, kende vorig jaar 424 toezichtsaanvragen.
 
“Waarom Kalmthout er boven uitsteekt, werd in de politieraad niet meteen duidelijk”, zegt Essens politieraadslid Jan Suykerbuyk (CD&V). “De drie gemeenten communiceren vaak op hun website en in hun infoblad over de toezichten. Wel werd aangehaald dat Kalmthout het grootste BIN-bereik heeft. Mogelijk heeft het daar mee te maken.”
 
Vakantietoezichten kan je online aanvragen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Fietsparking aan parking kleuterschool Mariaberg dankzij 10op10-project van de provincie Antwerpen

De kleuterschool Mariaberg Centrum heeft sinds eind april een nieuwe fietsparking speciaal voor de ouders. Mariaberg startte een vijftal jaar geleden met het 10op10-project van de provincie Antwerpen. Dankzij dit project helpen scholen leerlingen op weg om veiliger deel te nemen aan het verkeer. In drie fasen wordt er gewerkt aan vier verkeersthema's. Op het einde van elke fase krijgt de school een deellabel en een 10op10-subsidie. Mariaberg behaalde uiteindelijk alle drie de labels die nu hangen te pronken aan de gevel van de kleuterschool in de Grensstraat. Van de subsidies die de school mocht ontvangen, kocht zij ook nog verkeersoefenmateriaal aan zoals zebrapaden, verkeerslichten, stoepranden en loop- en trapfietsen.

"Deze parking komt de veiligheid van de kinderen, ouders en anderen ten goede. We willen de gemeente en de provincie danken voor de aanleg van de fietsenparking." aldus de juf van de tweede kleuterklas, Isabel Gommeren.
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essen vraagt haast bij renovatie sociale woning

Om de ongemakken van leegstand tegen te gaan, belast Essen leegstaande woningen en gebouwen. De gemeenteraad besliste tevens dat leegstaande sociale huurwoningen voortaan ook belast worden. Voorheen was dat niet zo.

“Een goede zaak”, zegt CD&V-fractieleider Jan Suykerbuyk. “Sociale huurwoningen staan soms ettelijke maanden en zelfs jaren leeg. Dat is vooral erg voor wie die woning nodig heeft. Door nu de woningmaatschappijen te belasten op leegstand, neemt de druk op deze woningmaatschappijen toe om de woningen sneller te renoveren.”


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Grenspark Kalmthoutse Heide

Een deel van het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide ligt op Essens grondgebied. Daarom bestuurt Essen mee dit grenspark (in een Bijzondere Commissie). Jan Suykerbuyk vroeg in de voorbije gemeenteraad hoe het nu zat met de naamswijziging van dit park en of dat geen te grote gevolgen zou hebben. Burgemeester Gaston Van Tichelt, lid van het parkbestuur, kwam met verrassend nieuws: “In het Beleidsplan van het Grenspark werd aangegeven dat het Grenspark moest werken aan merkontwikkeling en publiciteit, en dat een nieuwe naam moest geagendeerd worden. Daarvoor werd een stuurgroep in het leven geroepen en een communicatiebureau werd aangesteld om dit voor te bereiden. Daaruit is voortgekomen dat het beter zou zijn dat de naam ‘Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide’ zou veranderen in ‘Grenspark Kalmthoutse Heide’. De naamswijziging gebeurde unaniem.”  

Foto: De Tasberg is een poort naar het Grenspark


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

“Verrast dat distributiereuzen afwezig bleven op jobbeurs”

In de Heuvelhal in Essen vond op 25 april een geslaagde jobbeurs plaats, georganiseerd door de gemeentebesturen van Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Hier namen meer dan zestig bedrijven aan deel. CD&V gemeenteraadslid Jan Suykerbuyk stelde eerder in de gemeenteraad dat hier ook de groeiende logistieke sector (Primark, Lidl...) uit West-Brabant aanwezig zou moeten zijn.

Het Essense gemeentebestuur deed moeite genoeg om Primark en Lidl te bereiken, maar er kwam geen antwoord. Ook niet na contact met de mensen van Eures (grensoverschrijdend samenwerkingsverband gericht op werkgevers, werkzoekenden en grensarbeiders) en Werkgevers Servicepunt West-Brabant die rechtstreeks contact hebben met deze bedrijven.

“Raar dat deze bedrijven de beurs links laten liggen. Dit is een gemiste kans”, aldus Suykerbuyk.

Info: https://www.primark.com/nl/careers/search-and-apply en http://www.werkenbijlidl.nl/

 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Provincie ontvangt Essense 'postergirl' Lucienne

Groot was de verbazing van Lucienne uit Essen toen ze op het artistiek posterproject ‘Collectie Van/Voor’ van Willem Oorebeek, zichzelf herkende. Het portret toont Lucie toen ze als 10-jarig meisje poseerde voor de inmiddels overleden schilder Pieter Rottie. De provincie had het werk voor een kunstproject gebruikt zonder te weten wie het meisje was en of ze nog leefde.

Woensdag 11 januari kwam de 93 jarige Essense Lucienne Janssens-Noppe met zus en dochters op bezoek in het provinciehuis, Provinciaal gedeputeerde voor cultuur Luk Lemmens overhandigde  een replica van het portret aan Lucienne.

Ze was in de wolken met de aandacht die ze kreeg. Zelf kan ze het nog maar moeilijk geloven. "Het was mijn dochter die me er op wees dat het portret plots in alle straten hing. Ze herkende het meteen want het originele schilderij heeft jaren op haar kamer gehangen."

Het schilderij dat behoort tot de provinciale kunstcollectie krijgt voortaan een ereplaats in het kantoor van Ludwig.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essense info voor scholieren ook naar scholen bijzonder onderwijs

De Essense gemeenteraad besliste vorig jaar op voorstel van de CD&V-fractie om gemeentelijke info voor Essense scholieren ook naar de scholen voor bijzonder onderwijs in de regio te sturen. Essen werkt momenteel aan een nieuwe jeugdbrochure.

Foto: Marita Verpalen en Jan Suykerbuyk

Op de voorbije gemeenteraad bevestigde het schepencollege dat ook de Essense kinderen en jongeren in het bijzonder onderwijs, in de omgeving van Essen, de brochure zullen ontvangen. “Het aantal Essense kinderen en jongeren in het bijzonder onderwijs is de voorbije jaren met vijftien procent toegenomen”, zegt Jan Suykerbuyk, die het voorstel met Marita Verpalen indiende. “Vijf jaar geleden ging het om 140 personen. Twee jaar geleden om 172 personen. Wellicht door de invoering van het M-decreet daalde het cijfer vorig schooljaar naar 162. Het is maar normaal dat ook deze kinderen en jongeren de Essense info ontvangen.”
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Boek van Herman Suykerbuyk: 30 jaar politiek: Journal d’un deputé de campagne

Op dinsdag 7 mei, 20u, organiseerde de Heemkundige Kring Essen in de raadzaal van het Essense

gemeentehuis een lezing met ere-burgemeester Herman Suykerbuyk over dit boek. Herman Suykerbuyk (geboren in 1934) schreef het boek 30 jaar politiek: Journal d’un deputé de campagne.

Het zijn memoires, het is een terugblik van een politicus uit de Noorderkempen. Herman Suykerbuyk was burgemeester van Essen van 1965 tot 1995. Hij was lid van de Kamer voor Volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Vlaams Parlement in de periode 1968-1999.

In het 250 pagina’s tellende boek beschrijft Herman – die ‘deputé de campagne’ – de landelijke grensgemeente Essen, met vlakbij Noord-Brabant en dus Nederland. Daar werd hij burgemeester.

Verder lezen

Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook