Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Onthulling kunstwerk nav 50 jaar Molenheidevrienden

De Essense wielerclub De Molenheidevrienden viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan.  Om dat te vieren kregen zij in september 2015 een Koninklijke titel en werd op 26 maart jl. een beeld onthuld op het pleintje aan de Spoorwegstraat in Essen. Recht tegenover het pleintje bevond zich vroeger café Het Locomotiefke waar in 1965 voor het eerst de start werd gegeven voor de grote prijs De Vennekes, ingericht door De  Molenheidevrienden. De 'coureurs' reden daar richting Veldweg en doken dan de natte velden in om door het slijk te gaan ploeteren.

50 jaar later is de cyclocross in Essen nog steeds springlevend. “Wie had ooit durven denken welke omvang de cyclocross later zou krijgen?”, zei burgemeester Gaston Van Tichelt in zijn toespraak. “Wie had er verwacht dat vijftig jaar later ieder jaar vele duizenden mensen naar Essen zouden afzakken om naar de cyclocross te komen kijken en dat 700.000 mensen naar die wedstrijd op televisie zouden kijken? Wie had er gedacht dat er vijftig jaar later een monument zou worden onthuld?”

Het bronzen kunstwerk van kunstenaar Ivo Nijs, is een hulde aan de initiatiefnemers van toen, aan de bestuursleden en de vele vrijwilligers  die vele uren van hun vrije tijd steken in de organisatie van de cyclocross, de jeugdwedstrijden en de tandemraces voor slechtzienden.  Het is ook een hulde aan de actieve veldrijders die als sportambassadeurs de wielersport groot maken. Wie het beeld goed bekijkt herkent Essens veldrijder Tom Meeusen.

Dit jaar start de 30ste tandemrace voor slechtzienden op 5 mei met aankomst in Essen op 8 mei.

Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook