Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Binckbank Tour start in Essen en rijdt door Kalmthout

Op zondag 13 augustus 2017 start de laatste etappe van de Binckbank Tour (tot vorig jaar Eneco Tour) in Essen en rijden de renners door Kalmthout. De start heeft plaats aan het gemeentehuis van Essen. Tussen 10.30 en 11.25 uur tekenen de renners het startblad. Om 11.40 uur wordt het startschot gegeven. Ze doen eerst een ronde van ongeveer 8 kilometer door Essen. Daarna gaat het richting Kalmthout. Ze rijden over de Roosendaalsebaan en Brasschaatsteenweg via de rotonde richting Brasschaat. Hou er rekening mee dat deze straten tijdelijk afgesloten zullen zijn.
 
De Binckbank Tour is een meerdaagse UCI WorldTour wedstrijd door België en Nederland. De grote namen uit het voorjaar komen massaal hun kans wagen: Van Avermaet, Gilbert, Lampaert, Tom Dumoulin, Peter Sagan, Terpstra, Wellens, Benoot, Boom, Naesen, Stuyven, Vanmarcke, Keukeleire...
 
INFO: www.sport.be/binckbanktour/2017/nl


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essen haalt als eerste in de provincie Antwerpen het vijfsterrenfairtradelabel binnen

Essen is dit jaar tien jaar fairtradegemeente en werd nu, als eerste in de provincie Antwerpen, uitgeroepen tot vijfsterrenfairtradegemeente. “We hebben al die jaren hard gewerkt om die erkenning te krijgen en te blijven behouden”, zei schepen van Internationale Samenwerking Frans Schrauwen (CD&V). “Daarvoor moesten we voldoen aan strenge voorwaarden en vijf Fairtradesterren behalen. Dat is ons gelukt en daar zijn we fier op. Wij hebben voldaan aan alle voorwaarden, iets wat andere grote steden en/of gemeenten nog niet hebben kunnen realiseren."

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Kalmthout kent meeste vakantietoezichten

De politie van de zone Grens (Essen, Kalmthout en Wuustwezel) voerde vorig jaar 1.408 vakantietoezichten uit. In 2015 waren er dat nog 1.673. De eerste zes maanden van dit jaar werden ongeveer evenveel toezichten gedaan als dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit cijfers opgevraagd bij het politiecollege van de zone Grens.
 
De cijfers schommelen van jaar tot jaar. Markant is wel dat de gemeente met het meeste inwoners het minste aantal toezichten telt. Zo kende Wuustwezel (20.479 inwoners) vorig jaar 366 toezichten. De kleinste gemeente, Kalmthout met 18.484 inwoners, telde dan weer het meeste aanvragen (618). Essen, met 18.822 inwoners, kende vorig jaar 424 toezichtsaanvragen.
 
“Waarom Kalmthout er boven uitsteekt, werd in de politieraad niet meteen duidelijk”, zegt Essens politieraadslid Jan Suykerbuyk (CD&V). “De drie gemeenten communiceren vaak op hun website en in hun infoblad over de toezichten. Wel werd aangehaald dat Kalmthout het grootste BIN-bereik heeft. Mogelijk heeft het daar mee te maken.”
 
Vakantietoezichten kan je online aanvragen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Ontdek je eigen vakmanschap tijdens de Zomer van Ambachten in het Karrenmuseum in Essen

Voor wie graag aan de slag wil met creatieve en ambachtelijke technieken, is er vanaf zondag 2 juli tijdens de Zomer van Ambachten in het Karrenmuseum een uitgebreid aanbod van workshops. Van houtbewerking tot boter maken en van het schikken van veldbloemen tot het maken van een leren hoesje voor je eigen smartphone; voor zowel jong als oud is er deze zomer een inspiratievol programma van ambachten en hobbytechnieken samengesteld.
 
“We organiseerden in 2015 onze eerste editie van ‘Zomer van Ambachten’ en merkten toen direct dat er voor ambachten opnieuw heel veel belangstelling is,” vertelt publieksmedewerker van het Karrenmuseum Charlotte De Koninck. “Door een frisse en moderne benadering hebben ambachten sinds enkele jaren het wat stoffige imago van zich afgeschud. Dat is in de eerste plaats vooral belangrijk voor het bewaren en overdragen van al deze kennis, want het zou jammer zijn mocht dit waardevolle erfgoed verloren gaan.”
 

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Fietsparking aan parking kleuterschool Mariaberg dankzij 10op10-project van de provincie Antwerpen

De kleuterschool Mariaberg Centrum heeft sinds eind april een nieuwe fietsparking speciaal voor de ouders. Mariaberg startte een vijftal jaar geleden met het 10op10-project van de provincie Antwerpen. Dankzij dit project helpen scholen leerlingen op weg om veiliger deel te nemen aan het verkeer. In drie fasen wordt er gewerkt aan vier verkeersthema's. Op het einde van elke fase krijgt de school een deellabel en een 10op10-subsidie. Mariaberg behaalde uiteindelijk alle drie de labels die nu hangen te pronken aan de gevel van de kleuterschool in de Grensstraat. Van de subsidies die de school mocht ontvangen, kocht zij ook nog verkeersoefenmateriaal aan zoals zebrapaden, verkeerslichten, stoepranden en loop- en trapfietsen.

"Deze parking komt de veiligheid van de kinderen, ouders en anderen ten goede. We willen de gemeente en de provincie danken voor de aanleg van de fietsenparking." aldus de juf van de tweede kleuterklas, Isabel Gommeren.
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essen vraagt haast bij renovatie sociale woning

Om de ongemakken van leegstand tegen te gaan, belast Essen leegstaande woningen en gebouwen. De gemeenteraad besliste tevens dat leegstaande sociale huurwoningen voortaan ook belast worden. Voorheen was dat niet zo.

“Een goede zaak”, zegt CD&V-fractieleider Jan Suykerbuyk. “Sociale huurwoningen staan soms ettelijke maanden en zelfs jaren leeg. Dat is vooral erg voor wie die woning nodig heeft. Door nu de woningmaatschappijen te belasten op leegstand, neemt de druk op deze woningmaatschappijen toe om de woningen sneller te renoveren.”


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Grenspark Kalmthoutse Heide

Een deel van het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide ligt op Essens grondgebied. Daarom bestuurt Essen mee dit grenspark (in een Bijzondere Commissie). Jan Suykerbuyk vroeg in de voorbije gemeenteraad hoe het nu zat met de naamswijziging van dit park en of dat geen te grote gevolgen zou hebben. Burgemeester Gaston Van Tichelt, lid van het parkbestuur, kwam met verrassend nieuws: “In het Beleidsplan van het Grenspark werd aangegeven dat het Grenspark moest werken aan merkontwikkeling en publiciteit, en dat een nieuwe naam moest geagendeerd worden. Daarvoor werd een stuurgroep in het leven geroepen en een communicatiebureau werd aangesteld om dit voor te bereiden. Daaruit is voortgekomen dat het beter zou zijn dat de naam ‘Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide’ zou veranderen in ‘Grenspark Kalmthoutse Heide’. De naamswijziging gebeurde unaniem.”  

Foto: De Tasberg is een poort naar het Grenspark


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Beestig Karrenmuseum op pinkstermaandag in Essen

Wie van dieren houdt, komt op pinkstermaandag 5 juni best een kijkje nemen in het Karrenmuseum. Tijdens het evenement Beestig Karrenmuseum zwemmen, dartelen, draven, stappen en vliegen er tientallen dieren in en door het park en valt er voor jong en oud van alles te beleven. Heel de middag zijn er uiteenlopende demonstraties, klinkt er live muziek en natuurlijk staat ook de sfeervolle zomerbar opgesteld.
 
“Maandag 5 juni organiseren we voor de derde keer ons Beestig Karrenmuseum en we hopen dat dit weer zo’n succes wordt als de afgelopen jaren,” vertelt evenementencoördinator Katia De Clercq. “Het is steeds prachtig om te zien hoe jong en oud zich aangetrokken voelen tot de verschillende dieren. We hebben elk jaar een aantal vaste waarden die thuishoren in het Karrenmuseum, zoals paarden, ezels, honden en onze bokken, maar dit jaar hebben we ook een aantal meer exotische gasten uitgenodigd.”
 
Onderwaterwereld
Bij de entree van het Karrenmuseum stappen mensen binnen in een onderwaterwereld. De schuur is volledig in de sfeer van vissen en andere waterdieren aangekleed.
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

“Verrast dat distributiereuzen afwezig bleven op jobbeurs”

In de Heuvelhal in Essen vond op 25 april een geslaagde jobbeurs plaats, georganiseerd door de gemeentebesturen van Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Hier namen meer dan zestig bedrijven aan deel. CD&V gemeenteraadslid Jan Suykerbuyk stelde eerder in de gemeenteraad dat hier ook de groeiende logistieke sector (Primark, Lidl...) uit West-Brabant aanwezig zou moeten zijn.

Het Essense gemeentebestuur deed moeite genoeg om Primark en Lidl te bereiken, maar er kwam geen antwoord. Ook niet na contact met de mensen van Eures (grensoverschrijdend samenwerkingsverband gericht op werkgevers, werkzoekenden en grensarbeiders) en Werkgevers Servicepunt West-Brabant die rechtstreeks contact hebben met deze bedrijven.

“Raar dat deze bedrijven de beurs links laten liggen. Dit is een gemiste kans”, aldus Suykerbuyk.

Info: https://www.primark.com/nl/careers/search-and-apply en http://www.werkenbijlidl.nl/

 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Unieke combinatie TRANSIT Schoolverlatersdagen en regionale jobbeurs

De TRANSIT Schoolverlatersdagen zijn dinsdag 25 april voor het eerst in de gemeente Essen geland (GC zaal Rex). Gedeputeerde Ludwig Caluwé heeft samen met VDAB-regiomanager Ingrid Mertens en Sus Vissers, schepen van tewerkstelling van Wuustwezel, een bezoek gebracht aan de TRANSIT Schoolverlatersdag in zijn eigen gemeente.

Foto: Ludwig Caluwé spreekt aanwezigen toe op TRANSIT Schoolverlatersdag Essen- Copyright: provincie Antwerpen

Ludwig Caluwé verduidelijkt dat de TRANSIT Schoolverlatersdagen broodnodig blijven: “Zeer recent gaf de Vlaamse Jeugdraad een advies over de transitie onderwijs-arbeidsmarkt. Daarin vermelden ze onder andere de gebrekkige kennis van schoolverlaters over hun rechten en plichten. Ze zeggen dat de vakbonden veel kunnen betekenen voor jongeren die net van de schoolbanken komen, of zonder werk (dreigen te) vallen. Een verenigd vakbondsinitiatief om alle jongeren te informeren, zou daarbij heel waardevol zijn, stelt de Vlaamse Jeugdraad. Ze vragen dus iets wat in de praktijk in de provincie Antwerpen al zeer lang bestaat. We mogen dus fier zijn dat wij zo’n uniek samenwerkingsverband hebben tussen de VDAB, vakbonden en provincie Antwerpen”, aldus Ludwig Caluwé. “Ik hoop dat we op deze manier ons steentje bijdragen tot een duurzame arbeidsmarkt.”

 
Verder lezenThema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

CD&V Essen + Beweging.net Essen, slaan de handen in elkaar bij de Nationale Applausdag voor de fietser

Beweging.net Essen trakteerde vorig jaar alle fietsers op een warm applaus, door de samenwerking met CD&V Essen konden zij het applaus nog luider laten klinken.

Tijdens de ochtendspits stond een enthousiast applausteam op een plek waar veel fietsers langskomen. Zo kregen de fietsers op 3 verschillende locaties : Station Essen Centrum, Station Wildert en op het Heuvelplein een koninklijke behandeling. Met een heuse erehaag, toeters, bellen, gejuich en luid applaus krijgen ze een vrolijke bedanking, omdat ze voor de fiets kiezen en zo de wereld een stukje leefbaarder, gezonder en plezanter maken. Bovenop het warmhartig applaus werden er 200  " Koning Fiets" kaartjes uitgedeeld.
 
Pro-FIETS-iat aan alle fietsers om voor de fiets te kiezen !


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Karrenmuseum toont unieke collectie voertuigen uit de haven

Het Karrenmuseum in Essen opent vanaf april een nieuwe tentoonstelling over het transport in onze havens. Ruim een eeuw geleden werden daar goederen als hout, staal, graan en tabak nog op karren en wagens over de dokken gereden. In een volledig nieuwe loods is nu een expositie ingericht met zeer zeldzaam bewaard gebleven voertuigen als natiewagens en krengen.

Foto: Collectieschenker Guy Achten, vrijwilliger Roger Jacobs, gedeputeerde Ludwig Caluwé en voorzitter Jan Deckers - Copyright Margo Tilborghs

De loods Haventransport werd op donderdag 30 maart officieel geopend door Ludwig Caluwé. Vanaf dit zomerseizoen is deze deelcollectie dan weer sinds lange tijd publiek toegankelijk. Groepen die een rondleiding reserveren, kunnen bovendien een ambachtelijke demonstratie aanvragen bij de touwslagerij die naast de havenopstelling is te bezoeken. Het Karrenmuseum in Essen is vanaf april weer zes dagen per week geopend. 
 
“We beschikken al jaren over een in Vlaanderen unieke museale collectie van
havenvoertuigen,” vertelt directeur Leo van den Berg. “Door ruimtegebrek is deze echter nooit tentoongesteld. Dat is niet alleen jammer omdat het een prachtige collectie betreft, maar ook omdat het thema in onze samenleving door de eeuwen heen heel relevant is. De havens in Vlaanderen zijn van cruciaal belang voor onze welvaart. Dankzij de onvoorwaardelijke inzet van vele vrijwilligers van het Karrenmuseum is er in enkele jaren tijd een nieuwe loods van 1.400 m² gebouwd. Ongeveer 400 m² hiervan is bestemd voor de nieuwe expositie Haventransport, de collectie krijgt de uitstraling die ze verdient.”
 
Lees hier de toespraak

Lees hier het persartikel
 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essense jobbeurs kijkt ook naar West-Brabant

In West-Brabant (Nl) Zijn er veel jobs vacant. De sector van de distributiecentra boomt. Primark in Roosendaal heeft op termijn 400 jobs, Lidl komt naar Roosendaal – dat zorgt voor 1.200 jobs, en in november nog schreven Nederlandse media dat de logistieke sector de afgelopen jaren 2.000 jobs opleverde in West-Brabant. De groei gaat hard en bedrijven hebben moeite om aan personeel te geraken.

Daarom stelde CD&V-fractieleider Jan Suykerbuyk in de Essense gemeenteraad de vraag hoe de grensgemeente omgaat met deze nieuwe economische situatie. “Over enkele maanden, op 25 april, organiseert Essen, samen met Kalmthout en Wuustwezel, een regionale jobbeurs. Daar presenteren zich een 50-tal bedrijven. Hoe gaat Essen om met deze nieuwe economische realiteit?”, aldus Suykerbuyk.

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essense burgemeester nieuwe voorzitter van politiezone Grens

Elk jaar wisselt het voorzitterschap van de politiezone Grens. Burgemeester Lukas Jacobs van Kalmthout geeft in 2017de fakkel door aan Gaston Van Tichelt en is daardoor ook meteen het aanspreekpunt voor het politiebeleid in de gemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel. De politie wordt geleid door korpschef Rudy Verbeeck.

“De meest bekende afdelingen zijn de wijkwerking, recherche, interventiediensten, slachtofferzorg en de verkeerspolitie. Maar daarachter schuilt natuurlijk een groot apparaat van mensen die de planning doen, logistiek en administratief personeel en evenementen opvolgen. De veiligheid in onze politiezone ligt me na aan het hart”, zegt de nieuwe voorzitter. “Essen en Wuustwezel liggen aan de grens en dat maakt deze gemeente extra kwetsbaar. Criminelen zijn zo de grens over. Daarom is het belangrijk dat België en Nederland goed samenwerken op politioneel vlak. Onze politiezone is één van de voortrekkers op dat vlak.”

Het bouwen van een nieuw centraal kantoor is voor Van Tichelt een uitdaging. “In elke gemeente blijft er een gemeentelijk kantoor, maar daarnaast moet er één hoofdkantoor komen. Dat is nodig om de interne werking nog te verbeteren. Dit project, dat ongeveer tien miljoen euro zal kosten, staat op de planning voor 2018. De verhuis van het politiekantoor in de Kapelstraat naar de stationsbuurt in Essen zou ook een meerwaarde kunnen zijn. De plannen voor dit project zijn al vrij concreet en kunnen eventueel dit jaar nog van start gaan. Een overeenkomst met de NMBS is er nog niet. In de loop van de volgende maanden zullen we wellicht een betere kijk hebben op de planning en de mogelijkheden.”

Enkele vragen aan Gaston Van Tichelt als voorzitter van de Politiezone Grens

Politiezone GRENS heeft vernieuwde website
 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Boost je cv en zelfvertrouwen tijdens de Zo Werkt Het ON TOUR in Brasschaat.

Na enkele succesvolle edities van het pop-up kantoor 'Zo Werkt Het' in de Antwerpse wijk Zurenborg begint de formule nu aan een tournee. Op die manier wil de provincie Antwerpen met intensieve persoonlijke coaching mensen sterker maken richting arbeidsmarkt. Brasschaat was op 13 en 14 april de eerste gemeente waar de tourkaravaan van Zo Werkt Het halt houdt.  In het najaar houdt de Zo Werkt Het karavaan ook nog halt in Schoten en Kapellen.

Foto:  Ludwig Caluwé met stijlcoach Maxime De Winne, talentcoach Nina Timmermans en CV-wizard Kathleen Art bij de opening van de 5de editie in oktober 2016 - Copyright: Provincie Antwerpen

Ludwig Caluwé: “We merken dat bij heel wat werkzoekenden sollicitatievermoeidheid optreedt. Vaak hebben ze geen diploma of te weinig werkervaring en doorlopen ze een interimkantoortraject. Dat helpt hen tijdelijk wel vooruit, maar zorgt te weinig voor werkzekerheid op lange termijn. Via dit project zorgen we ervoor dat geïnteresseerden hun sollicitatievaardigheden aanscherpen.”

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Er was eens… in het Suske en Wiske Kindermuseum

Beleef tijdens de krokusvakantie de wereld van de sprookjes, maar dan net even anders! Het Suske en Wiske - Kindermuseum geeft aan bekende verhalen een onverwachte draai. Zo zijn sprookjes niet alleen leuk voor de allerkleinsten maar ook grappig en spannend voor de hele familie!

Foto: Sprookjesbos in het Suske en Wiske - Kindermuseum - Copyright: provincie Antwerpen

Op 27, 28 februari en 1, 2 en 3 maart is het Suske en Wiske – Kindermuseum geopend voor gezinnen. Na een sprookjesachtige museumrondleiding ontdek je wat er nu eigenlijk echt in het mandje van Roodkapje zit, versla je de draak uit Doornroosje en stap je mee op het vliegend tapijt van Ali Baba. Maar dat is niet alles… Want tijdens een half uur durende show worden groot en klein ontvangen door een echte tovenaar die je meeneemt in een magisch verhaal met verschillende sprookjesfiguren.

Er was eens… is tijdens de krokusvakantie een ideale uitstap voor gezinnen met kinderen. Inschrijven is wel een must, want per rondleiding zijn er maar 50 plaatsen. Wees dus zeker van je plaats en bel naar T 03 666 64 85. De rondleidingen starten om 10, 13 en 15 uur.

Kun je niet komen tijdens de krokusvakantie? Niet getreurd, want tijdens de paasvakantie van 3 tot 17 april beleef je Er was eens… opnieuw!


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Jobbeurs in Essen zoekt Essense bedrijven

Op dinsdag 25 april 2017 organiseert het gemeentebestuur, samen met VDAB en de gemeentebesturen van Kalmthout en Wuustwezel, opnieuw een regionale jobbeurs in de Heuvelhal van Essen. Het is al de zesde keer dat het gemeentebestuur van Essen mee de organisatie van de jobbeurs draagt. Het aantal bezoekers ligt tussen de 700 en 1.000. Elk jaar vindt de beurs in een andere gemeente plaats. Nu is Essen dus terug aan de beurt. Er zijn al ruim 30 bedrijven ingeschreven, maar zij zijn nog op zoek naar Essense bedrijven. Er zijn nog tien plaatsen beschikbaar.
Heeft je bedrijf één of meerdere vacatures? Staat je bedrijf open voor divers talent? Neem dan gratis deel aan de jobbeurs. Meer info? ann.francken@essen.be - 03 670 01 56

Nieuw dit jaar is de combinatie van de jobbeurs met de transitdagen. Dat zijn schoolverlatersdagen waarbij leerlingen uit het laatste jaar kennis maken met alles wat komt kijken bij de start van een loopbaan. De transitdagen komen dus voor het eerst op dezelfde dag als de jobbeurs naar Essen. Scholen uit de hele provincie krijgen op die manier de gelegenheid om, naast het theoretische gedeelte dat aan bod komt op de transitdagen, deze theorie ook om te zetten naar de praktijk door een bezoek aan de jobbeurs. Wie weet slaagt jouw bedrijf er wel in om die enthousiaste schoolverlaters binnen te halen!
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

‘Jouw stoep onder de loep’ is een nieuwe actie voor meer inclusief jeugdwerk.

In 2017 biedt het provinciebestuur de begeleiding ‘Jouw stoep onder de loep’ aan. De Gemeente Essen is één van de twintig speelpleinen die deze unieke kans grepen om rond ‘de eigen buurt’ te werken.

Foto: Speelplein Essen – Copyright Boaz Timmermans voor Naft voor Provincie

Wie woont er achter de hoek en hoe kan je als speelplein ook die kinderen bereiken? ‘Jouw stoep onder de loep’ biedt de speelpleinen een antwoord op die vraag. De begeleiding moet speelpleinen bewuster maken van hun omgeving en zorgen dat de speelpleinwerkers de stoep eens oversteken en de buurt leren kennen. ‘Jouw stoep onder de loep’ zorgt ervoor dat de kinderen die effectief naar het speelplein komen een betere afspiegeling zijn van de buurt rond het speelplein.
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Millo, de mascotte van de provincie Antwerpen steunt leerlingen basisschool Mariaberg van Essen-Hoek

Tijdens de heraanleg van de Moerkantsebaan installeerde de gemeente Essen in september 2015 een automatisch verkeerslicht in de dorpskern van Essen-Hoek, vlak bij basisschool Mariaberg. Als een voertuig te snel komt aanrijden of als een voetganger de drukknoppen gebruikt, springt het ‘slimme’ verkeerslicht vanzelf op rood. Zo worden de snelheidsduivels op de vingers getikt. Maar heel wat automobilisten lappen de verkeersregels aan hun laars, veel auto’s rijden te snel en zelfs door het rode licht en daarom hielden de leerlingen een ludieke verkeersactie.

Foto: Leerlingen Mariaberg tijdens de actie. Bekijk hier het filmpje Copyright Margo Tilborghs

Bekijk hier het ATV-verslag

De kinderen knutselden smileys en spandoeken in elkaar. Daarmee maakten ze de chauffeurs attent op de verkeerslichten. De auto’s die het goed deden, werden beloond met een vrolijke smiley en wie door het rode licht of te snel reed, kreeg een boze smiley te zien. Millo, de mascotte van de provincie Antwerpen, was aanwezig om de kinderen een hart onder de riem te steken en hen te motiveren om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Mobiele flitspaal aangekocht
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Provincie ontvangt Essense 'postergirl' Lucienne

Groot was de verbazing van Lucienne uit Essen toen ze op het artistiek posterproject ‘Collectie Van/Voor’ van Willem Oorebeek, zichzelf herkende. Het portret toont Lucie toen ze als 10-jarig meisje poseerde voor de inmiddels overleden schilder Pieter Rottie. De provincie had het werk voor een kunstproject gebruikt zonder te weten wie het meisje was en of ze nog leefde.

Woensdag 11 januari kwam de 93 jarige Essense Lucienne Janssens-Noppe met zus en dochters op bezoek in het provinciehuis, Provinciaal gedeputeerde voor cultuur Luk Lemmens overhandigde  een replica van het portret aan Lucienne.

Ze was in de wolken met de aandacht die ze kreeg. Zelf kan ze het nog maar moeilijk geloven. "Het was mijn dochter die me er op wees dat het portret plots in alle straten hing. Ze herkende het meteen want het originele schilderij heeft jaren op haar kamer gehangen."

Het schilderij dat behoort tot de provinciale kunstcollectie krijgt voortaan een ereplaats in het kantoor van Ludwig.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

14.410 euro voor volkstuin in kloosterdomein van de Redemptoristen in Essen

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, stelt een budget van 320.000 euro ter beschikking voor de inrichting van volkstuinen. 

De projectoproep volkstuinen 2016 was een succes. Initiatiefnemers konden tot eind augustus 2016 voorstellen indienen bij de Vlaamse Landmaatschappij. De projecten hebben allen een duurzaam karakter. Een project kan voor 75 % gesubsidieerd worden met een plafond van 15.000 euro per project. De projecten krijgen een uitvoeringstermijn van 3 jaar. 

Met het project Groenten uit Essen. Samentuinen in het kloosterdomein van de Redemptoristen wil vzw Kempens Landschap zich richten op kinderen tussen 6 en 12 jaar die dankzij dit project in contact zullen komen met gezonde voeding uit deze schooltuin, die ingeplant wordt op de historische moestuin op het kloosterdomein van de Redemptoristen. De vzw wil tevens aan deze verwaarloosde moestuin een nieuwe invulling geven en het landschap opwaarderen.
 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Fuifcongres voor evenementenorganisatoren

De gemeentebesturen van Essen, Kalmthout en Wuustwezel organiseren op zaterdag 4 februari 2017 van 12 tot 17u in GC Blommaert, Gemeentepark 22, Wuustwezel een fuifcongres.

Het fuifcongres loopt in samenwerking met Jeugddienst Essen - Jeugddienst Kalmthout - Jeugddienst Wuustwezel - JH Govio - Politiezone Grens - Brandweer Zone Rand - JACpunt Essen-Kalmthout-Wuustwezel

Deze 4 workshops worden twee keer gegeven
  • Fuiven van A tot Z
    Event safety (met politie & brandweer)
    Promo - social media
    Event screening (met Peter Decuypere van I love Techno)
Event screening - info

Peter Decuypere van I love Techno screent jouw event, van promo tot uitvoering, het totaalconcept. Uit elke gemeente wordt één event geselecteerd voor deze screening, maar iedereen kan deelnemen aan deze workshop. Je haalt er sowieso eindeloos tips uit voor jouw eigen event, ook als het niet geselecteerd is.

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essense gemeenteraad geeft goedkeuring aan budget en meerjarenplan

De Essense gemeenteraad gaf op 20 december jl. een pluim voor het tot nu toe gevoerde beleid, en keurde het budget voor 2017 goed. Investeringen in verkeersveiligheid springen in het oog, maar ook op tal van andere domeinen wordt hard aan Essen gewerkt! En daarbij gaat de schuldenlast van Essen  nog eens drastisch naar beneden: van € 15 naar € 9,3 miljoen, een daling van 300 Euro per Essenaar!

Verkeersveiligheid is een duidelijk speerpunt in het beleid van CD&V en sp.a. Het voorbije jaar werd bv. een verkeerslicht geplaatst op het kruispunt van Stationsstraat, Molenstraat en Kloosterstraat. Ondertussen is Pidpa begonnen met de omvangrijke wegen- en rioleringswerken tussen Essen en Horendonk. 

Nog een aantal opmerkelijke beslissingen

Verder lezen




Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essense info voor scholieren ook naar scholen bijzonder onderwijs

De Essense gemeenteraad besliste vorig jaar op voorstel van de CD&V-fractie om gemeentelijke info voor Essense scholieren ook naar de scholen voor bijzonder onderwijs in de regio te sturen. Essen werkt momenteel aan een nieuwe jeugdbrochure.

Foto: Marita Verpalen en Jan Suykerbuyk

Op de voorbije gemeenteraad bevestigde het schepencollege dat ook de Essense kinderen en jongeren in het bijzonder onderwijs, in de omgeving van Essen, de brochure zullen ontvangen. “Het aantal Essense kinderen en jongeren in het bijzonder onderwijs is de voorbije jaren met vijftien procent toegenomen”, zegt Jan Suykerbuyk, die het voorstel met Marita Verpalen indiende. “Vijf jaar geleden ging het om 140 personen. Twee jaar geleden om 172 personen. Wellicht door de invoering van het M-decreet daalde het cijfer vorig schooljaar naar 162. Het is maar normaal dat ook deze kinderen en jongeren de Essense info ontvangen.”
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Cyclocrossers met een handicap gaan sportieve uitdaging aan tijdens vierde manche van de ‘IOK G-trofee’ in Essen

Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen zet 100% in op G-sport, sport voor personen met een handicap. Want ook met een handicap verdien je alle kansen om te bewegen en te sporten.

Tijdens het cyclocross-seizoen van 2016-2017 pakt het G-sportfonds uit met een cyclocrosscriterium voor wielrenners met een handicap. Tijdens 8 cyclocrosswedstrijden krijgen deze cyclocrossers de unieke kans om op het parcours van de echte profs deel te nemen aan een wedstrijd.

De ‘Noordvlees Van Gool cyclocross’ in Essen vormt de vierde manche van dit criterium. De G-sporters starten om 12.40 uur aan hun wedstrijd. G-sportfonds cyclocrosscriterium
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

CD&V Essen organiseert 'Soep op de Stoep'

CD&V Essen organiseerde op zaterdag 3 december voor de zesde keer de actie 'Soep op de Stoep'. Warme soep. Lekker, gezond en een warm gebaar dat niet veel moeite kost. Dat is de basis van Soep op de stoep, een jaarlijkse actie van Welzijnszorg.

In een tentje aan café Onder den Toren, tegenover de kerk, werd tussen 10 en 14u verse soep uitgedeeld.  In ruil doe je een vrijwillige bijdrage in een grote spaarpot. De inhoud daarvan gaat naar Welzijnszorg, dat er armoedeprojecten mee steunt. 

Wist je dat vandaag meer dan 1.700.000 Belgen in armoede leven. Dat is 1 op 7! Veel Essenaren kwamen even langs om een kop soep te drinken en een babbeltje te doen. Een mooi opbrengst van 200,10€.

 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Boseigenaars uit Essen planten 1490 inheemse struiken aan in hun bos

Zaterdag 19 november haalden een 16-tal boseigenaars van de Horendonkse bossen en woonbos De Wildert in Essen hun zelf samengestelde bosrandpakketten op. Met de spade in de hand plantten ze nieuwe bosranden aan. In totaal gaat het over 1490 inheemse struiken.

Met ondersteuning van de Bosgroep Antwerpen Noord promoot de gemeente Essen de aankoop en aanplant van heel wat inheemse struiksoorten. Uit het uitgebreide aanbod kozen de eigenaars zo’n 1490 stuks hazelaar, haagbeuk, meidoorn, hulst, ... waardoor de soortenvariatie sterk verhoogt. Bovendien realiseert iedere boseigenaar met deze aanplant een nieuw biotoop voor vlinders, bijen en allerhande vogels in de bosrand.

Bosgroep Antwerpen Noord ondersteunt en adviseert boseigenaars bij een duurzaam bosbeheer met aandacht voor natuur en maatschappelijke relevantie. Verhoogde betrokkenheid en inzet van boseigenaars en hun omgeving draagt bij tot een verantwoorde en gedragen toekomst.

Het initiatief van de Bosgroep Antwerpen Noord en de gemeente Essen zorgde intussen voor meer dan 5,6 km nieuwe bosrand gerealiseerd bij 61 eigenaars.
 Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Roemruchte smokkelaars slaan weer hun slag in Essen

Vijf roemruchte smokkelaars uit Essen nemen deze donkere wintermaanden opnieuw bezoekers mee tijdens hun smokkeltochten door het duistere park van het Karrenmuseum. Afgelopen winter gingen liefst 35 groepen mee op stap en waren de smokkeltochten al snel volzet. Daarom krijgen belangstellenden opnieuw de kans om deze legendes te volgen en te luisteren naar hun adembenemende praktijken en anekdotes.
 
“Zo lang er grenzen zijn, zo lang werd er al gesmokkeld,” vertelt één van de smokkelaars die liever anoniem wenst te blijven. “Tijdens de donkere winteravonden nemen we groepen mee op stap door het park van het Karrenmuseum. Het gaat dan niet om de koetsen en wagens, maar om de vaak spannende en straffe anekdotes die we zelf hebben meegemaakt of van collega’s hoorden. Bij het flakkerende licht van onze olielantaarns vertellen we onderweg over de romantische kant van het smokkelen, maar ook over de verhalen die een minder fraaie afloop kenden.”
 
Sfeervolle avond

De opzet van de Smokkeltochten is vooral om groepen bezoekers een originele en sfeervolle avond te laten beleven. De deelnemers komen op een afgesproken tijdstip samen in restaurant De Kiekenhoeve en krijgen daar in afwachting van de smokkelaar alvast een drankje aangeboden.

Als de kust veilig blijkt, neemt de smokkelaar van dienst hen mee voor de Smokkeltocht die ongeveer een uurtje duurt. Na afloop brengt hij de groep veilig en wel terug in het restaurant waar nog een warm smokkeldrankje wordt aangeboden.
 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Inhuldiging fietspad Hollandse dreef

Zaterdag 5 november 2016 werd het fietspad aan de Hollandse dreef feestelijk ingereden.

Burgemeester Gaston Van Tichelt en de wethouder van Roosendaal Toine Theunis fietsen elkaar tegemoet. Aan de grenspaal werden de pechtigheden gebundeld, in een welgemeende handdruk.

Het fietspad is een welgekomen verbinding voor vele fietsers die een rustige rijweg wensen, om naar Essen Hoek, Wouwse Plantage of Bergen op Zoom te fietsen.

Het pas aangelegde fietpad is ruim één kilometer lang en ligt naast de zandweg, wat het fietsen heel wat makkelijker en veiliger maakt.

Nadien werden er toespraken gehouden en een receptie gegeven in het onthaalgebouw van het Karrenmuseum.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Vlaamse overheid en Pidpa kopen militair natuurdomein

Het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos (ANB) en drinkwatermaatschappij Pidpa kopen het 316 hectare grote Het Marum in Brecht en Wuustwezel aan, een onderdeel van het militair domein Groot Schietveld. Defensie wilde het domein verkopen en Natuur en Bos en ziet het als "één van de meest waardevolle natuurgebieden van Europa" vanwege de aanwezigheid van heidevegetatie en zeldzame diersoorten zoals nachtzwaluwen, boomleeuweriken en adders. Pidpa heeft er dan weer zes winningsputten voor drinkwater en wil de toekomst daarvan verzekeren. Voor de landbouwers die gebruikmaakten van de weilanden verandert er niets.

De Vlaamse overheid en Pidpa hebben het 316 hectare grote Het Marum in de Antwerpse Noorderkempen aangekocht. Het Marum is een onderdeel van het militair domein Groot Schietveld. Binnen Het Marum liggen ook weilanden die zowel in natuur- als landbouwgebruik zijn. In samenspraak met de gemeentes Brecht en Wuustwezel werd een blijvend landbouwgebruik vooropgesteld, dat echter wel "in overeenstemming met de doelen voor natuur en drinkwaterproductie" moet zijn. Een beheercommissie waarin alle betrokken partners vertegenwoordigd zijn, moet daarover waken.

Verder lezen bij VILT


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

De gemeente Essen start als eerste in de regio met een aparte G-pagina op haar website

Enkele maanden geleden vroegen CD&V gemeenteraadsleden Judith Francken en Jan Suykerbuyk in de Essense gemeenteraad aandacht voor de vrije tijdsbesteding van mensen met een beperking. Essen is een trekker inzake G-sportclubs. Tegelijk gebeuren er in Essen en omgeving tal van andere activiteiten voor mensen met een beperking. Maar het overzicht is soms zoek.

Daarom stelden Francken en Suykerbuyk in de gemeenteraad voor een soort platform te creëren en daarover een advies te vragen aan de gemeentelijke welzijnsraad. Op die welzijnsraad lichtte het duo haar plannen toe. Uit het overleg kwam naar voor dat het gemeentebestuur in één van de volgende maandelijkse uitgaven van Essen Info ruimschoots aandacht besteedt aan vrije tijdsbesteding voor personen met een beperking.

Later komt er dan een aparte G-pagina op de site van de gemeente Essen
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Vandalisme in Grenspark brengt ook jouw veiligheid in gevaar

De laatste maanden merken medewerkers van het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide en de hulpdiensten bekladde wegwijspaaltjes op in het Grenspark. Die paaltjes zijn erg belangrijk voor de hulpdiensten. Daarmee kunnen ze zich bij incidenten oriënteren in het uitgestrekte gebied en op tijd komen bij levensbedreigende situaties.

Het vandalisme op die paaltjes brengt de veiligheid van iedere bezoeker van het gebied in gevaar. Betrap je iemand op vandalisme of merk je vandalisme op? Neem contact op met de politiezone Grens.

INFO: info@pzgrens.be, 03 620 29 29


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Provincie en lokale partners verheugd met 3 sterren voor stiltegebied Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide krijgt 3 sterren voor haar stiltegebied, het hoogste aantal sterren dat een stiltegebied kan behalen. Al in 2015 engageerde de provincie Antwerpen zich in een intentieverklaring om samen met de betrokken actoren van de Kalmthoutse Heide een stiltegebied te maken. Een stiltegebied houdt onder meer in dat de geluiden van fauna en flora overheersen op storende achtergrondgeluiden zoals die van verkeer of bedrijven. Na de intentieverklaring voerde de provincie Antwerpen bijna een jaar lang een akoestisch onderzoek met geluidsmetingen uit.
 
Uit het onderzoek bleek dat 11 meetpunten als eindoordeel een zeer hoog kwaliteitsniveau (4 sterren) behalen. De overige 4 meetpunten behalen 2 sterren wat nog steeds uitstekend is. Als geheel is de Kalmthoutse heide dan ook te beschouwen als een 3 sterren-stiltegebied in de categorie ‘Landelijk stiltegebied’. Kortom: een akoestisch zéér kwaliteitsvol gebied.
 
Groot feest tijdens het weekend van de Stilte
 

Nu het onderzoek is afgerond en ook de engagementsverklaring op tafel ligt, zetten de provincie Antwerpen, de gemeenten Kalmthout en Essen en Grenspark + tijdens het laatste weekend van oktober het stiltegebied in de kijker. Op vrijdagavond 28 oktober wordt er een academische zitting georganiseerd door de Vlaamse Landmaatschappij en de vzw Waerbeke over “Een toekomst voor kwaliteitsvolle omgevingen met aandacht voor stilte, rust en ruimte in Vlaanderen”. De Kalmthoutse Heide is een praktijkstudie om te tonen hoe stiltebeleid er in de praktijk uitziet.
Meer info over de Dag van de Stilte ook op: www.dagvandestilte.be.

Foto: gladde slang
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Verbetering fietsovergangen in de Stationsstraat in Essen

Op de gemeenteraad van maart hebben Marita Verpalen, Brigitte Van Aert en Arno Aerden een voorstel ingediend om de overgang van het fietspad naar fietssuggestiestrook in de Stationsstraat (ter hoogte van het Statieboske) te verbeteren. Doel: de bruuske fietsovergangen geleidelijker maken en de bocht verflauwen.

De aanpassingen zijn inmiddels een feit. “Onze Stationsstraat heeft een grondige facelift gekregen met veilige verkeerslichten, bredere en afgelijnde fietssuggestiestroken, nieuw asfalt en nu ook verbeterde fietsovergangen van fietspad naar fietssuggestiestroken”, zegt schepen voor Openbare Werken Brigitte Quick.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Eerste horde genomen voor restauratie van oude rangeerloods in Essen

De beschermde rangeerloods in Essen is klaar voor een nieuwe toekomst. Recent werd het beheersplan goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dit document geeft het beheer van het monument weer voor de komende twintig jaar. Het is ook een eerste stap in de aanvraag naar subsidies voor de restauratie van de loods.
 
Foto: copyright Kempens Landschap

Vlakbij het centrum van Essen staat een als monument beschermd rangeerstation dat vroeger gebruikt werd om goederen te controleren die langs de Nederlandse grens kwamen. Deze loods van meer dan 2000 m2 in Vlaamse neorenaissance is sinds 2010 eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen. De gemeente wil graag nieuw leven blazen in de hele site. Hierbij wordt ze begeleid door de organisatie Kempens Landschap.
 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Kalmthoutse Heide wordt driesterren-stiltegebied

Een stiltegebied met drie sterren, dat is de hoogst mogelijke score die een gebied kan halen. Die erkenning krijgt de Kalmthoutse Heide na een akoestisch onderzoek van de provincie Antwerpen dat bijna een jaar duurde. Van maart 2015 tot januari 2016 waren er geluidsmetingen op zestien verschillende plaatsen in de heide. In totaal werd zo’n 1500 hectare afgetast op geluid. In alle seizoenen, zowel overdag, ’s nachts als in het weekend. Uit de analyse van die 480 metingen blijkt dat de heide op heel wat vlakken drie sterren scoort. En dus krijgt het gebied een totaalscore van drie sterren.

INFO: www.grensparkzk.be
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Het Karrenmuseum viert zijn 45-jarige bestaan én behaalt regionale erkenning

Jarenlange inzet van het vrijwilligersteam van het Karrenmuseum Essen wordt bekroond met de titel ‘Erkend Regionaal Museum’. Dit nieuws werd als totale verrassing kenbaar gemaakt bij het inhalen van een speciale karrenstoet.  

Voortaan mag het Karrenmuseum Essen de titel van erkend ‘Regionaal Museum’ voeren. Zopas bekrachtigde de deputatie van de provincie Antwerpen het voorstel van de externe Adviescommissie Erfgoed, die het Karrenmuseum looft om de manier waarop het sinds 2005 van heemkundige organisatie evolueerde naar een erkend museum met een zeer representatieve collectie Vlaamse niet-gemotoriseerde voertuigen en gerelateerde ambachten. Het museum is op korte tijd uitgegroeid tot hét expertisecentrum over Vlaamse karren. Bovendien speelt het museum een sleutelrol in de erfgoedbeleving in de Noorderkempen, zelfs tot over de Belgisch-Nederlandse grens heen.

Het Karrenmuseum slaagde hierin dankzij een kleine professionele kern, die respectvol
omgaat met het menselijk kapitaal waarover zij beschikt: een sterke groep geëngageerde vrijwilligers. Samen met de steun van de gemeente Essen zorgt dit voor een gedragen en eensgezinde visie en museumwerking bij raad van bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Deze samenhorigheid is een belangrijke successleutel en kan gelden als een voorbeeld van aanpak voor vele lokale musea.

De positieve benadering, het enthousiasme en het engagement van dit team maakten dat een relatief bescheiden museum gestaag kon groeien. De nog steeds groeiende collectie, de infrastructuurverbeteringen, het historisch onderzoek naar de geschiedenis van de karren, het restauratiewerk en het borgen van kennis over de wagenmakerij, de vrijwilligerswerking en het management werden met Kempense nederigheid gerealiseerd. De verworven expertise wordt nu al nationaal en internationaal gewaardeerd. Deze regionale indeling zet het Karrenmuseum Essen terecht in de schijnwerpers.
 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Essense landbouwwegen hebben nieuwe signalisatie

In dertien landelijke straten van Essen tref je sinds kort nieuwe verkeerstekens aan. De twee borden in kwestie (begin en einde landbouwweg) geven aan dat de weg enkel is voorbehouden voor landbouwverkeer, voetgangers, fietsers en ruiters. ‘Gewoon verkeer’ is er dus niet langer toegelaten.

Borden F99c en F101c

Het aanvullend politiereglement werd begin dit jaar al goedgekeurd in de gemeenteraad, maar nu staan de verkeersborden – F99c en F101c – ook effectief in het straatbeeld. Het gaat om landbouwwegen (of delen ervan) binnen de ruilverkaveling : De Vijvers, Gageltjes, Rose Grononpad, Beylestraat, Hanneken Tas, Kasteelbeemd, Roosbroek, Blakveld, Kraaienberg, Ringelshoeve, IJkensbeemd, Schamsedijk en Dondersteen.

Elkaar niet hinderen

Op de voorbehouden wegen mogen voetgangers, fietsers en ruiters de volledige breedte van de weg gebruiken. Zij mogen elkaar zeker niet in gevaar brengen of hinderen, en het verkeer mag er in het algemeen niet belemmerd worden. Het toegelaten landbouwverkeer heeft de verplichting voorzichtig te zijn ten aanzien van de aanwezige voetgangers, fietsers en ruiters


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Wuustwezel verbetert verkeersveiligheid op den buiten

In Wuustwezel is de aftrap gegeven van het LEADER-project ‘Verkeersveiligheid op den buiten’. Behalve de gemeente werken ook Boerenbond, Landelijke Gilden, Plattelandsklassen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde daaraan mee. Doelstelling is de verkeersveiligheid op landelijke wegen vergroten door weggebruikers te sensibiliseren omtrent de risico’s die eigen zijn aan zware landbouwvoertuigen. De plattelandswegen worden zo druk gebruikt door landbouwers, recreanten en schoolkinderen dat gevaarlijke situaties en conflicten nooit ver weg zijn. Dit project zet daarom in op wederzijds begrip en verkeersinzicht.

Wuustwezel in de provincie Antwerpen is een echte plattelandsgemeente waar nog om en bij de 350 land- en tuinbouwbedrijven actief zijn. Dit vertaalt zich in veel landbouwvoertuigen op de weg. Daarbij komt dat recreatie op het platteland sterk is toegenomen en 'veilig naar school' een belangrijk item geworden is. Landbouwwegen zijn niet langer enkel functioneel voor land- en tuinbouwers, maar ze worden benut door meerdere weggebruikers. Conflicten zijn dus nooit ver weg.

Verder lezen bij VILT


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Is de fietsostrade Antwerpen-Essen gemakkelijk te volgen?

De provincie Antwerpen roept fietsers op om de vernieuwde bewegwijzering van de fietsostrade in Kalmthout uit te testen. Ze installeerde daar de nieuwe ‘routetaal voor fietsostrades’ die de vijf Vlaamse provincies samen ontwikkelden

De provincie Antwerpen investeert fors in een netwerk van fietsostrades. Bij voorkeur loopt een fietsostrade over een vrijliggende fietsweg of een jaagpad. Als er onvoldoende plaats is, loopt ze over een fietspad, door een fietsstraat of over een autoluwe weg. Door die verschillende soorten infrastructuur is het vervolg van de fietsostrade niet voor iedereen even duidelijk.

Daarom ontwikkelden de vijf Vlaamse provincies een routetaal
specifiek voor de fietsostrades. De routetaal bestaat uit een logo, een overzichtsbord, bewegwijzering en een unieke nummering voor elke fietsostrade. De routetaal wordt uitgetest op een traject van bijna 6 kilometer in Kalmthout op de fietsostrade Antwerpen-Essen, van de Turfvaartlaan tot net voorbij het station Heide. Gebruik je het proeftraject in Kalmthout, regelmatig of éénmalig?

Geef dan je mening op www.fietsostrades.be. en klik op de foto voor een filmpje over de fiets-o-strades.

Foto: (Co) Provincie Antwerpen

 
Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

De nieuwe kilometerheffing zorgt voor rare kronkels aan de grens in Essen

De nieuwe kilometerheffing zorgt voor rare kronkels aan de grens. Zo kan een Nederlandse

leverancier  – bijvoorbeeld uit Rotterdam - een aantal Nederlandse bedrijven of huizen aan de Grensstraat enkel bereiken langs de Belgische Grensstraat. Deze Nederlandse leverancier moet zich een speciaal GPS-toetsel aanschaffen, een zogenaamde OBU, On Board Unit, om op Belgische weg te rijden. Straf, want de Nederlandse leverancier moet helemaal niet bij een Belgisch bedrijf of huis zijn. Hij wordt wel gedwongen over een Belgische weg te rijden. “Heeft de Nederlandse leverancier deze OBU niet, dan kan hij een boete krijgen van de Vlaamse belastingdienst.

We kunnen er misschien eens mee lachen, maar eigenlijk is dit Kafka”, aldus CD&V gemeenteraadslid Jan Suykerbuyk, die vragen stelde in de gemeenteraad. “Deze situatie doet zich vermoedelijk op meer plaatsen aan de Belgisch-Nederlandse grens voor.” Burgemeester Van Tichelt kaartte het probleem al aan bij de Vlaamse ambassadeur in Nederland.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Onthulling kunstwerk nav 50 jaar Molenheidevrienden

De Essense wielerclub De Molenheidevrienden viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan.  Om dat te vieren kregen zij in september 2015 een Koninklijke titel en werd op 26 maart jl. een beeld onthuld op het pleintje aan de Spoorwegstraat in Essen. Recht tegenover het pleintje bevond zich vroeger café Het Locomotiefke waar in 1965 voor het eerst de start werd gegeven voor de grote prijs De Vennekes, ingericht door De  Molenheidevrienden. De 'coureurs' reden daar richting Veldweg en doken dan de natte velden in om door het slijk te gaan ploeteren.

50 jaar later is de cyclocross in Essen nog steeds springlevend. “Wie had ooit durven denken welke omvang de cyclocross later zou krijgen?”, zei burgemeester Gaston Van Tichelt in zijn toespraak. “Wie had er verwacht dat vijftig jaar later ieder jaar vele duizenden mensen naar Essen zouden afzakken om naar de cyclocross te komen kijken en dat 700.000 mensen naar die wedstrijd op televisie zouden kijken? Wie had er gedacht dat er vijftig jaar later een monument zou worden onthuld?”

Het bronzen kunstwerk van kunstenaar Ivo Nijs, is een hulde aan de initiatiefnemers van toen, aan de bestuursleden en de vele vrijwilligers  die vele uren van hun vrije tijd steken in de organisatie van de cyclocross, de jeugdwedstrijden en de tandemraces voor slechtzienden.  Het is ook een hulde aan de actieve veldrijders die als sportambassadeurs de wielersport groot maken. Wie het beeld goed bekijkt herkent Essens veldrijder Tom Meeusen.

Dit jaar start de 30ste tandemrace voor slechtzienden op 5 mei met aankomst in Essen op 8 mei.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

DEMI MORE gaat aan de slag met de energie-efficiëntie van onder meer het rangeerstation in Essen

Monumenten en energiezuinigheid: geen makkelijke combinatie. DEMI MORE wil hier verandering in brengen. DEMI MORE staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Kempens Landschap is samen met de provincie Noord-Brabant regisseur van dit Europees samenwerkingsproject tussen Vlaanderen en Nederland.
(Foto: Copyright Kempens Landschap)

Samen met andere Vlaamse en Nederlandse partners onderzoeken ze hoe monumenten op een respectvolle maar innovatieve manier energiezuiniger kunnen worden. In de provincie Antwerpen spelen het rangeerstation in Essen, Hof ter Linden in Edegem en domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver de hoofdrol.

Op elk van deze sites worden een of meerdere innovatieve toepassingen voor het verhogen van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie uitgetest. Verder werken ze een internationale norm uit om de duurzaamheid van monumenten te meten. Zo kan de monumentensector in Nederland en Vlaanderen haar bijdrage leveren aan de ambities van Europa 2020.


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Fietstocht langs fotodoeken ‘Doodendraadroute’ in Essen en Kalmthout blijft langer bestaan

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar WOI werkte een werkgroep van Essen en Kalmthout een fietstocht uit rond dit thema. Je fiets langs grote fotodoeken met authentieke opnames die een beeld schetsen van het dagelijks leven ten tijde van deze gruwelijke periode. Bedoeling was om deze route twee jaar te laten bestaan, van begin 2014 tot eind 2015. Door het grote succes is nu beslist om de route en de foto’s nog drie jaar langer in stand te houden, tot eind 2018.
 
De Doodendraadroute maakt grotendeels gebruik van de gekende fietsknooppunten. Je kan dus naar eigen voorkeur inkorten of verlengen. Je fietst de route aan de hand van een fraaie brochure. Naast een duidelijke wegomschrijving staat er ook meer informatie over de verschillende fotodoeken. Zo kan je recreatief je kennis over WOI vergroten. De brochure kost 2 euro en is te koop bij VVV de Tasberg (Moerkantsebaan 50, Essen) en Toeristisch infokantoor Kalmthout (Putsesteenweg 131, Kalmthout).
 
INFO
http://www.dendoodendraad.be/
www.facebook.com/dendoodendraad


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Iedereen Fietst! Toegankelijke fietslussen en fietsvakanties in Antwerpse Kempen en Scheldeland

Fietser met een beperking? Ook dan geniet je van het fietsknooppuntennetwerk. Onder de noemer ‘Iedereen Fietst’ presenteert de Provincie Antwerpen vier toegankelijke fietslussen vanuit een toegankelijk logies in de Antwerpse Kempen en Scheldeland.

Fietslus Brasschaat-Kalmthout-Essen


Met de vele extra tips maak je er meteen een comfortabele en deugddoende fietsvakantie van. 

De afgelopen maanden screenden tientallen vrijwilligers, met en zonder beperking, de toegankelijkheid van het populaire fietsknooppuntennetwerk. Ze brachten de diverse knelpunten in kaart: te smalle paden, kasseistroken, zandige ondergrond, steile hellingen… Het Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen deed hetzelfde voor de bezienswaardigheden, cafés en restaurants langs het netwerk.

Die gedetailleerde screening en de fietsexpertise van Toerisme Provincie Antwerpen resulteren in vier toegankelijke fietslussen in de Antwerpse Kempen en Scheldeland.
‘Iedereen Fietst’ vormt een eerste stap naar meer inclusieve routes in de provincie.

De toegankelijke fietslussen situeren zich in de Antwerpse Kempen (Mol/Retie, Brasschaat/Kalmthout en Rijkevorsel/Turnhout) en Scheldeland (Bornem/Puurs).
Gedetailleerde fiches met kaartjes, toeristische tips en informatie over de toegankelijkheid van attracties en horeca op www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be 


 


Verder lezen


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Orde van den Prince

Wat is de gezamenlijke economische toekomst van Antwerpen en Noord-Brabant?

 
Dat was het onderwerp van gesprek op de gewestdag van de Orde van den Prince in het provinciaal domein Klooster Mariadal in Roosendaal (Nederland). De Orde van den Prince is een Vlaams-Nederlands  genootschap van mannen en vrouwen die zich inzetten voor de taal en cultuur van de Nederlanden. 
 
Op zaterdag 1 juni werden de leden uit de gewesten Schelde Mark en Schelde Dommel uitgenodigd door de afdeling Noorderkempen op deze gewestdag.

Aangezien deze regio’s grote gelijkenissen hebben met de provincies werd Antwerpen en Noord-Brabant door verschillende sprekers in historisch en hedendaags perspectief geplaatst. Gedeputeerde Ludwig Caluwé sprak er over de hedendaagse verbondenheid tussen deze twee gebieden en over de gezamenlijke economische toekomst.

De volledige toespraak lees je hier.
 


Thema: Essen & regio Voor- en Noorderkempen

Boek van Herman Suykerbuyk: 30 jaar politiek: Journal d’un deputé de campagne

Op dinsdag 7 mei, 20u, organiseerde de Heemkundige Kring Essen in de raadzaal van het Essense

gemeentehuis een lezing met ere-burgemeester Herman Suykerbuyk over dit boek. Herman Suykerbuyk (geboren in 1934) schreef het boek 30 jaar politiek: Journal d’un deputé de campagne.

Het zijn memoires, het is een terugblik van een politicus uit de Noorderkempen. Herman Suykerbuyk was burgemeester van Essen van 1965 tot 1995. Hij was lid van de Kamer voor Volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Vlaams Parlement in de periode 1968-1999.

In het 250 pagina’s tellende boek beschrijft Herman – die ‘deputé de campagne’ – de landelijke grensgemeente Essen, met vlakbij Noord-Brabant en dus Nederland. Daar werd hij burgemeester.

Verder lezen

Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook