Actueel

Thema: Actueel

Vetste Os heet 'Caroline'

Koninklijke Maatschappij Sint-Jan werd in 1838 opgericht om arme Antwerpenaren te helpen. Het begin van de 19de eeuw was immers een woelige periode, die gekenmerkt werd door oorlog. Het leger had toen niet alleen kanonnen nodig, maar ook voedsel. Vet werd toen ook nog gebruikt om te verlichten. Willem II, die in die tijd aan de macht was, besloot daarom een prijskamp voor de vetste varkens, schapen en runderen uit te schrijven. In de week van de prijskamp deelde de Sint-Jansmaatschappij gedurende een dag vlees uit aan de armen. Omdat vlees niet vaak op het menu stond in arme gezinnen, ging men de prijskampweek in de volksmond 'De Vette Week' noemen.

Koninklijke Maatschappij Sint-Jan organiseert nog steeds veewedstrijden. De eerste daarvan, Prijskamp De Vette Os, heeft telkens plaats op de Grote Markt van Antwerpen. Die term is eigenlijk verkeerd want het zijn enkel koeien die meedingen.

Naar traditie moet wie de hoofdprijs uitreikt de winnende koe een naam geven. "Dit jaar had ik die eer. In de schaduw van het schepenkabinet van kersverse moeder Caroline Bastiaens leek me "Caroline", het meest, letterlijk, op zijn plaats. Meteen een uitnodiging om volgend jaar met kleine Mathis naar de koetjes te komen kijken." aldus Ludwig Caluwé.


Thema: Actueel

Welke toekomst is er nog voor de EU?

Op 1 december organiseert het Vredescentrum vzw samen met Europa Direct Provincie Antwerpen een gespreksavond over de toekomst van de Europese Unie (EU) in Antwerpen. Karel Lannoo, directeur Centrum voor Europese Beleidsstudies, Ferdi De Ville, professor Europese Studies aan de Universiteit Gent en Goele Janssen, directeur Europese Beweging in België, gaan hierover in discussie met elkaar en met het publiek.

De EU onder druk

Het zijn woelige tijden voor de EU. Prangende vraagstukken als de vluchtelingencrisis en de Brexit zetten de bestaande Europese structuren onder druk. Hoe zien experts de toekomst van Europa tegemoet? En wat denken burgers van de Europese Unie over de richting die het Europese project moet uitgaan? De kloof tussen de traditionele politiek en de burger vergroot. Steeds meer burgers hebben het gevoel dat de EU een ver-van-hun-bed-show is en dat hun stem niet wordt gehoord.

Daarom organiseert het Vredescentrum in samenwerking met Provincie Antwerpen en partners een gespreksavond. “De Europese Unie beleeft een turbulente tijd. Ook burgers voelen zich betrokken bij de problematiek in de EU. Als overheid moeten wij het gesprek aangaan met de burger. Daarom is het belangrijk om als provinciebestuur avonden als deze mee te ondersteunen.” licht Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Internationale Samenwerking, toe.

Lees hier de toespraak

 


Thema: Actueel

Communicatiebedrijf ‘Onuitwisbaar’ steekt tandje bij.

Het communicatie- en mediabedrijf ‘Onuitwisbaar’ uit Aartselaar, schakelt in en hogere versnelling. In oktober al werd het team versterkt en nu worden de nieuwe website en bijhorende sociale media gelanceerd. Bedrijfsleider en oprichter Bart De Bruyn, richtte Onuitwisbaar vorig jaar op als éénmansbedrijf. Bart is ook communicatiemedewerker van Ludwig Caluwé. Nu komt Cedric Van Rompaey uit Heist-op-den-Berg mee aan boord als eerste werknemer.  Cedric heeft communicatiewetenschappen gestudeerd in Leuven en televisiejournalistiek aan Thomas More.

Meer info op www.onuitwisbaar.be.

Guy Janssens
Verder lezen


Thema: Actueel

Jonge deputatie ontvangt Braziliaanse jongeren en adviseert het provinciebestuur tijdens Zuiddag

Zes jongeren gingen de uitdaging aan om een dag in de voetsporen te lopen van een gedeputeerde.  Gebeten door politiek ervaren zij zo wat een provinciaal verkozene op een dag zoal doet: het maken van beleid, ontvangen van voorname gasten, netwerken en vergaderen, bezoeken van projecten,   

In de voormiddag maakten de jonge gedeputeerden samen zelf een beleidsvoorstel voor de deputatie. Wat willen zij dat de provincie voor jongeren doet?

Vanaf 11 uur ontvingen zij Philippe Oliveira Da Castro en Lucas Rodrigo Jales. Beide zijn geboren en getogen in Brazilië en zijn op uitnodiging van de Zuiddag in ons land. Ook zij zijn sterk politiek geëngageerd in hun land.

Coen Schuckink Kool van het Koninklijk Lyceum Antwerpen, nam de taken van Ludwig over.

“Het was heel interessant, waardoor ik veel heb bijgeleerd over de werking van de provincie. Het werfbezoek was een unieke beleving in een heel imposant en groot gebouw met een zeer bijzondere architectuur.”

 
Verder lezen


Thema: Actueel

Brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’ biedt nieuwe ontwikkelingsmethodiek voor kasteeldomeinen in ‘de groene zes’.

De provincie Antwerpen lanceerde op 26 augustus 2016 in kasteeldomein Botermelck-La Garenne te Schoten de brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’, een praktische leidraad voor de toekomstige ontwikkeling van kasteeldomeinen in de regio ‘de groene zes’.

Foto: Luk Lemmens, Kasteeleigenaar Luud Maas en Ludwig Caluwé. Copyright: Pieter Wouters voor provincie Antwerpen

‘De groene zes’ staat voor het samenwerkingsverband van de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel, de provincie Antwerpen en Ruimte Vlaanderen. Als partners werken zij samen aan een gedeelde visie om de troeven van deze unieke regio voor mens en natuur  te versterken.

Daarin is de maatschappelijke waarde van de ruim 55 kasteeldomeinen in dit gebied van groot belang. De kasteeldomeinen leveren immers een bijzondere bijdrage aan het groene en historische karakter van de regio. Een kader voor ontwikkelingsmogelijkheden van deze domeinen bestond tot op heden niet. Daarom hebben de betrokken gemeenten samen met de provincie Antwerpen en Ruimte Vlaanderen een nieuwe methodiek uitgewerkt”, vertelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor ‘de groene zes’.
Dit stappenplan werd gepresenteerd aan kasteeleigenaars, projectontwikkelaars en de immobiliënsector. Meteen werd daarbij de begeleidende brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’ voorgesteld.

Nieuwe methodiek ontwikkeling kasteeldomeinen.

De brochure ‘Rijk verleden, grootse toekomst’ vormt een praktische handleiding bij de nieuwe ontwikkelingsmethodiek die door de provincie Antwerpen voorgesteld werd.
 
De brochure kan je hier vinden

Lees hier de toespraak

Bekijk hier het ATV-nieuws Lees hier het persartikel
Verder lezen

Copyright © Caluwe 2017. Alle rechten voorbehouden.
Website credits dataweb
Volg mij op Facebook