In de pers

19 October 2017

Radio 2: Helft gemeenten doet beroep op 'detailhandelscoach'

De provincie liet een onderzoek uitvoeren naar het winkelaanbod in onze gemeenten. En wat blijkt? Er schort wel eens iets aan. Soms is er van iets te veel, soms te weinig. En daar willen veel gemeenten iets aan doen.

De gemeenten kunnen sinds een tijdje een beroep doen op een coach die hen begeleidt bij een goed plan voor hun detailhandel. Ongeveer de helft van de gemeenten heeft al de hulp van zo'n coach ingeroepen. Want de winkeliers hebben het vaak moeilijk, met de concurrentie van het online shoppen en de baanwinkels. "Het is de kunst om te zien waar de juiste accenten moeten worden gelegd", zegt Ludwig Caluwé van het provinciebestuur.

"Sommige gemeenten moeten hun kern zo levendig en aantrekkelijk mogelijk maken, ook al zijn er daar niet veel winkels. Anderen zorgen er beter voor dat er in elk dorp nog minstens één buurtwinkel is." Vandaag gaat er ook in de gemeente Bonheiden zo'n coach voor de detailhandel van start.

Plan voor baanwinkels

Langs de N10, tussen Lier en Aarschot (Vlaams-Brabant) is er een wildgroei aan baanwinkels. Om die te bestrijden, hebben zes burgemeesters en twee provincies een plan opgesteld. Nu liggen de winkels her en der verspreid. Dat ziet er rommelig uit, en het is niet goed voor een vlotte doorgang van het verkeer. De baanwinkels zijn ook vaak concurrentie voor de winkels in de dorpskernen rond de N10.

"Het is een visie op lange termijn, dus niemand moet zijn winkel meteen sluiten", vertelt burgemeester Luc Vleugels van Heist-op-den-Berg. "We willen de open ruimte zoveel mogelijk bewaren, en in de toekomst willen we winkeliers ertoe aanzetten zich te vestigen op plekken waar al winkels zijn, langs die N10." Winkels die bij elkaar liggen, zijn beter zichtbaar en trekken dus ook meer volk, zegt de burgemeester nog.