In de pers

15 December 2012

Het Nieuwsblad: Meer jobs door toepassing ruimtevaarttechnologie

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft het Business Incubation Center Flanders van het Europees Ruimtevaartagentschap in Geel gelanceerd. Het centrum wil bedrijven stimuleren om ruimtevaarttechnologie in alledaagse toepassingen te gebruiken.

In Europa zijn er momenteel slechts zes Business Incubation Centers van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) gevestigd. Twee daarvan bevinden zich in Duitsland en voorts telkens een in Nederland, Italië, Wallonië en het Verenigd Koninkrijk. Het BIC centrum in Vlaanderen werd al vorig jaar aangekondigd, maar werd nu pas officieel gelanceerd in het Technologiehuis Innotek in Geel.

‘Het Business Incubation Center Flanders moet bedrijven en ondernemers stimuleren om ruimtevaarttechnologie te gebruiken om ons dagelijks leven te verbeteren', zegt Ludwig Caluwé, voorzitter van Innotek. ‘We staan er niet bij stil hoeveel dingen we te danken hebben aan ruimtevaarttechnologie. Denk maar aan onze gps, gsm, de technologie van waterzuivering, de hoge kwaliteitsnormen van voedsel, ons koffiezetapparaat en tal van medische toepassingen. Al de toepassingen die steunen op ruimtetechnologie zijn bovendien compact, robuust en betrouwbaar.'

Met de komst van het ESA BIC centrum in Geel wil men bedrijven aantrekken die deze ruimtevaarttechnologie willen en kunnen omzetten in alledaagse toepassingen.

‘De komst van het Business Incubation Center Flanders is voor ons een hele eer en ook een hele uitdaging', zegt Ludwig Caluwé. ‘In vier jaar tijd zullen we tien jonge en dynamische bedrijven selecteren die bereid zijn om de ruimtevaarttechnologie verder te ontwikkelen naar commerciële producten die u en ik kunnen gebruiken. Ze zullen hierbij de nodige steun krijgen van enkele Vlaamse instellingen zoals Innotek uit Geel, de Vlaamse Instelling voor Technologische Onderzoek (VITO) uit Mol en het Studiecentrum voor Kernenergie uit Mol.'

Eén bedrijf werd al bereid gevonden om deel te nemen, namelijk het twee jaar oude bedrijf AtSharp uit Herenthout. Dat is een spin-off bedrijf van de Artesis hogeschool. AtSharp is een online platform dat bedoeld is om personen zich bewust te laten worden van de omgeving waarin ze zich bevinden. Het bedrijf focust zich dus op locatiebepaling. Dit wil men nu verder uitwerken met de steun verkregen via het ESA BIC centrum. Met het BIC centrum hoopt men op de komst van nieuwe bedrijven en uiteraard meer werk.