In de pers

9 February 2013

Het Laatste Nieuws: Provincie verhuist 600 ambtenaren

Provinciehuis moet plaats maken voor nieuw gebouw

Tussen 15 april en 30 mei verhuizen de 563 provinciale ambtenaren van het Provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei naar een tijdelijke locatie aan de Desguinlei. De reden? Het verouderde en sterk verwaarloosde Provinciehuis wordt afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw. "Dit is een rendabele investering", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé.

De verhuizing van bijna 600 ambtenaren, de tijdelijke huur van een kantoorgebouw, de afbraak van het Provinciehuis en de bouw van een nieuw Provinciehuis kosten 90 miljoen euro. Daarvan is 71 miljoen euro voor de nieuwbouw. "De provincie heeft voldoende reserves om dit alles te financieren", zegt gedeputeerde voor Patrimonium Ludwig Caluwé (CD&V).
"Bovendien gaan we een lening aan over zes jaar om alle kosten te kunnen betalen." De verhuizing is een gigantische logistieke operatie. "Ze verloopt in 25 fasen", zegt Hilde Verhelst, woordvoerder van de provincie. "Er worden strikte afspraken gemaakt. Zo mag elke ambtenaar maar twee dozen meenemen. Eén met persoonlijke spullen en één met dossiers. Hier staan overal kasten vol dossiers en papieren. Nu dwingen we onze mensen om te bekijken wat bewaard moet worden en wat mag worden vernietigd. Bovendien gaan we meer documenten digitaliseren. De verhuis moet voor een nieuwe wind zorgen." De gouverneur en leden van de bestendigde deputatie verhuizen pas begin juli. "Wij nemen onze intrek in het Parkhuis, de voormalige jeugdrechtbank aan de Koningin Elisabethlei", zegt Ludwig Caluwé. In september start de sloop van het Provinciehuis. Het torengebouw werd in 1969 gebouwd, het voorgebouw dateert van het begin van de jaren 80. "Aanvankelijk wilden we alleen het torengebouw afbreken en de voorbouw bewaren", zegt Caluwé. "Het nieuwe gebouw zou dan als het ware over het voorgebouw worden opgetrokken. Maar bijkomend onderzoek wees uit dat dat geen goed idee was. Ook het voorgebouw beantwoordt niet meer aan de energienormen van vandaag. Het bewaren zou meer kosten dan een nieuw gebouw."

Energiefactuur

Het Provinciehuis verkeert in een betreurenswaardige staat. "Door de slechte basisstructuur loopt de energiefactuur hoog op", zegt Caluwé. "De mazoutstookinstallatie in de kelder is volkomen verouderd. Aan één kant van het gebouw is het altijd te warm, aan de andere kant altijd te koud. Verder zijn er vochtproblemen, er zijn kapotte ramen en er is betonrot." Waarom werd een kapot raam niet meteen vervangen? "Dat laat de structuur van de gevel niet toe", zegt Caluwé. "Als we een raam wilden vervangen, dienden we een heel stuk van de gevel uit te breken en te vervangen. Bovendien had het gebouw twee eigenaars: het provinciebestuur gebruikte een deel maar ook de federale overheid had hier ambtenaren. Dat maakte herstellingswerken er niet eenvoudiger op." Het nieuwe provinciehuis kost 71 miljoen euro en moet tegen eind 2016 in gebruik kunnen worden genomen. "Een nieuw, modern en ecologisch gebouw is op lange termijn een goede en rendabele investering", zeg Caluwé. "Het nieuwe gebouw moet een pak efficiënter worden, zowel op vlak van energie als dienstverlening. Er komt ook meer ruimte voor toegankelijk groen voor de buurtbewoners."

Filip Marsboom