In de pers

15 January 2015

Gazet van Antwerpen: Antwerpen blijft belangrijkste Vlaamse winkelwalhalla

Het is voor de eerste keer in Europa dat er met Europese steun zo’n diepgravende analyse van de detailhandel gebeurde. 308 Vlaamse gemeenten werden onder de loep genomen. “Onze provincie scoort nog altijd het best”, zegt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé (CD&V).

”Maar de studie maakt duidelijk dat de groei zich de laatste jaren vooral situeert in het perifere gebied, dus op grote winkelassen of retailparken. De grootste cluster van winkels blijft de binnenstad van Antwerpen, op de tweede plaats staat de Boomsesteenweg en op de derde plaats staat de Steenweg op Gierle in Turnhout.

Onze dorps- en stadskernen kreunen onder een groeiende leegstand.

Vlaanderen moet gemeenten juridische instrumenten geven om meer winkels naar de kernen te lokken. Elk dorp moet op zijn minst één winkel voor dagelijkse inkopen hebben.”
De provincie Antwerpen telt met 100.000 werkplaatsen de meeste winkels van heel Vlaanderen. Maar de vlucht van handelaars naar de rand zorgt voor grote leegstand in onze kernen.

Mobiliteitsproblemen

De leegstand baart de provincie zorgen. “In 2008 stond 6% van de winkelpanden leeg, vorig jaar ging dat om 8,5%. De grote aantrekkingskracht van baanwinkels zijn vooral de mobiliteit en de parkeermogelijkheid.”
Hiermee legt de studie een oud zeer bloot: files, dure parkeerplaatsen en mobiliteitsproblemen jagen consumenten en winkeliers uit onze steden weg.
De meeste sluitingen zijn er bij reisbureaus, schoenen- en kledingwinkels, die hard afzien van de online-verkoop, die alleen nog maar zal groeien.
Speciaalzaken en horeca blijven het wel goed doen in de steden, in tegenstelling tot eerdere berichten.

Inwoners van de provincie Antwerpen gaan het liefst uit eten of een pintje pakken in de stad Antwerpen. Op de tweede plaats staat Mechelen. Lier blijft ook de stad van Lierke Plezierke, want qua aantrekkingskracht voor horeca steekt het andere centrumsteden als Turnhout en Geel de loef af. Opvallend in die horeca top 10 van de provincie Antwerpen zijn ook Heist-op-den-Berg, Brasschaat en Schoten.

Dankzij het Wijnegem Shopping Center staat Wijnegem, een van de kleinste gemeenten qua oppervlakte in de provincie, op de tweede plaats voor de aankoop van periodieke goederen zoals seizoensartikelen als schoenen.
Voor dagelijkse benodigdheden zoals eten doen Turnhout, Mol, Herentals en Lier het heel goed.

Dat komt omdat de inwoners uit de omliggende gemeenten zoals Vorselaar (Herentals) of Nijlen (Lier) in de stad gaan winkelen.
Ook Schoten, Wijnegem, Borsbeek en Kontich oefenen voor dagelijkse goederen een grote koopattractie uit op omliggende gemeenten.
Inwoners van residentiële gemeenten zoals Hove, Bonheiden, Niel en Hulshout zijn voor dagelijkse goederen aangewezen op buurgemeenten. Interessant: Vlamingen geven jaarlijks 190 miljoen euro uit in winkels in Nederland. Hoeveel Nederlanders hier uitgeven, werd niet onderzocht.

KRISTIN MATTHYSSEN
Copyright © 2015 Concentra.