2004 - 2009

22 January 2008

Voorstel van resolutie betreffende de opvangsituatie van gehandicapte en verlaten kinderen en jongeren

Op 14 januari jongstleden zond Canvas de onthutsende reportage ‘Bulgaria’s Abandoned Children’ of ‘De verlaten kinderen van Bulgarije’ uit van de Britse Kate Blewett over de situatie van gehandicapte en verlaten kinderen in Bulgarije die moeten opgroeien in openbare opvangtehuizen. Die documentaire focust op een verzorgingstehuis in het dorp Mogilino, waar 75 ongewenste kinderen zijn ondergebracht.

De instelling is de belangrijkste werkgever in het dorp, maar toch worden de kinderen er grotendeels aan hun lot overgelaten. De meesten zijn nog nooit buiten de muren van hun tehuis geweest. Er is nooit iets te doen en dus wiegen de kinderen hele dagen heen en weer – een typisch menselijke reactie veroorzaakt door een gebrek aan aandacht of therapeutische stimuli en prikkels van buitenaf. ’s Nachts worden ze alle 75 opgesloten en slechts één personeelslid staat dan in voor hun ‘bewaking’. Elke morgen worden ze in groep naakt door de douches gejaagd, handdoeken om zich af te drogen krijgen ze niet. De allerkleinsten zitten het grootste deel van de dag op hun potjes te wiegen.

De meeste kinderen kunnen niet praten, gewoon omdat niemand ooit tegen hen heeft gepraat. Ze leren er niets doordat het apathische personeel nauwelijks naar hen omkijkt. Sommigen worden zelfs ronduit mishandeld maar kunnen dit niet melden net doordat ze zich niet kunnen uitdrukken. De kinderen zijn allemaal erg ondervoed en elk jaar zijn er verschillende sterfgevallen te wijten aan pure verwaarlozing en ondervoeding.

Het is zonder meer shockerend dat dit opvangtehuis exemplarisch is voor de situatie in soortgelijke opvangtehuizen in Bulgarije. Letterlijk duizenden kinderen groeien op in instellingen zoals die in Mogilino.

Elk kind dat geboren wordt met een afwijking, hoe minimaal ook, wordt heel vaak door ‘professionals’ doorverwezen naar de Bulgaarse overheidsinstellingen. Resultaat: nergens ter wereld zitten er meer gehandicapte kinderen in tehuizen dan in Bulgarije. Er bestaan dan ook geen andere maatschappelijke diensten of mogelijkheden om gehandicapte kinderen te verzorgen en te helpen in hun ontwikkeling. Gezinnen met een gehandicapt kind zijn vaak arm en krijgen weinig financiële steun van de overheid. Bulgarije is overigens het armste land van de hele Europese Unie.

Deze schrijnende situatie blijft voortbestaan ondanks de welluidende verklaringen van opeenvolgende Bulgaarse regeringen over hun engagement om het opvangsysteem voor kinderen te hervormen. De laatste zes jaar ging er 30 miljoen dollar aan leningen en donaties van de Wereldbank, de Europese Unie en andere instellingen, projecten en landen naar Bulgarije om net dat te doen: het welzijn van kinderen bevorderen en het opvangsysteem grondig hervormen. Tevergeefs, zo blijkt uit de reportage…

Dit voorstel van resolutie wil daarom meehelpen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de wantoestanden. Niet door de Bulgaarse overheid te veroordelen of Bulgarije te boycotten maar door een helpende hand te reiken. Daarom vragen de ondertekenaars de Vlaamse Regering om er bij de Bulgaarse eerste minister dringend op aan te dringen zijn verbintenissen ter zake na te komen. En dit door voldoende budgettaire middelen vrij te maken om al dat soort ‘verzorgingstehuizen’ te sluiten en alle kinderen en jongeren onder te brengen in aangepaste opvangaccommodatie dicht bij de gemeenschap waar ze vandaan komen.

Jan ROEGIERS
Kurt DE LOOR
Ludwig CALUWE
Helga STEVENS
Anne Marie HOEBEKE Eloi GLORIEUX