2003 - 2004

15 September 2003

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 18, § 1, van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, met het oog op een evenwichtige aanwezigheid van vrouwen en mannen in de raden van bestuur

TOELICHTING

Dit wetsvoorstel neemt de tekst over van een voorstel dat reeds op 20 januari 2000 in de Senaat werd ingediend (stuk Senaat, nr. 2-302/1 ­ 1999/2000).

Vele onderzoeken tonen aan dat in het bedrijfsleven de aanwezigheid van vrouwen in hoge posities beneden elk aanvaardbaar niveau ligt. Vrouwen botsen tegen het zogenaamde « glazen plafond » : de doorstroming van vrouwen naar de beslissingsniveaus lijkt op één of andere manier te worden tegengehouden.

Nochtans is het essentieel dat in de bestuursorganen een zo evenwichtig mogelijke samenstelling gewaarborgd is. De overheid heeft hierbij een voorbeeldfunctie. Nadat op alle niveaus eindelijk gewaarborgd is dat de adviesorganen vrij evenwichtig samengesteld zullen zijn, lijkt het aangewezen om ook op een ander terrein, dat van de economische overheidsbedrijven, gelijkaardige stappen te ondernemen. Het regeerakkoord van de Vlaamse regering voorzag trouwens al dat er actie moest ondernomen worden om het evenwicht tussen de geslachten in beheersorganen te verbeteren.

Dit voorstel wil dan ook de regel dat hoogstens 2/3 van de leden van een raad van hetzelfde geslacht zijn, toepasselijk maken voor drie belangrijke overheidsbedrijven : Belgacom, De Post en de NMBS.

Sabine de BETHUNE.

WETSVOORSTEL

Artikel 1

Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Art. 2

Artikel 18, § 1, van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven wordt aangevuld met een derde lid, luidende :

« Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht. »

Art. 3

Deze wet treedt in werking op de dag waarop ze in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Sabine de BETHUNE.
Ludwig CALUWÉ.