2003 - 2004

Vragen voor Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Rudy Demotte

3 December 2003

Schriftelijke Vraag over de recente hervormingen van de tegemoetkomingen aan personen met een handicap

Vraag

De hervorming van de tegemoetkomingen aan personen met een handicap die op 1 juli jl. van kracht werd, maakt het systeem tussen inkomensvervangende tegemoetkoming, integratietegemoetkoming, en hulp aan bejaarden wat eenvormiger. Maar andere wijzigingen vergemakkelijken de berekeningen zeker niet.

De samenstelling "gezin" wordt anders bekeken. De aloude categorieopdeling in "met personen ten laste","alleenstaanden" en "samenwonenden" wordt verlaten om te komen tot een A,B,C opdeling.Tot de "C" klasse behoren de personen die kinderen ten laste hebben of met een partner samenwonen die geen eigen inkomen heeft. Onder de "B" categorie valleen de alleenstaanden, mensen die in een instelling verblijven en mensen die een huishouden vormen met een partner die wel over een eigen inkomen beschikt. De "A" categorie kan beschouwd worden als een restcategorie.

Voor cliënten binnen de pleegzorg dreigen er problemen te ontstaan.

De hoogte van hun tegemoetkoming wordt afhankelijk van het totaal van alle inkomens in dat pleeggezin, behalve van die gezinsleden die familie in de eerste,tweede of derde graad zijn van de persoon met een handicap in kwestie. In de regeling hulp aan bejaarden is zelfs de uitzondering van de dichtste familiegraden overboord gegooid: het in rekening genomen inkomen bestaat uit de som van alle inkomens van de leden van het huishouden, gedeeld door het aantal gezinsleden.

Is de Minister op de hoogte van de nefaste gevolgen van de nieuwe regelgeving tav de pleegzorg? Zijn er maatregelen in voorbereiding om deze nefaste gevolgen weg te werken?