1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Gilbert Bossuyt

4 November 2003

Vraag om uitleg over de proefprojecten voor leerlingenvervoer

Vraag

De heer Ludwig Caluwé: Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, collega's, leerlingen die geen les volgen in een school die toevallig wordt bediend door De Lijn, worden geconfronteerd met erg hoge uitgaven voor leerlingenvervoer. Bedragen van meer dan 300 euro zijn geen uitzondering. Deze problematiek kwam de voorbije jaren reeds meermaals aan bod in deze commissie.

Om tegemoet te komen aan een terechte vraag, werd op de begroting 2003 een krediet van 5 miljoen euro ingeschreven voor de proefprojecten.Tijdens de begrotingscontrole werd dit krediet teruggebracht tot 500.000 euro. Toch werd er naarstig voortgewerkt aan enkele projecten, met name te Kalmthout, Mechelen en Sint-Truiden. Hiervoor leek in nog voldoende ruimte op de begroting te zijn voorzien.

Begin juli kwam echter plots het bericht dat de initiatieven die van start zouden gaan op 1 september, geen doorgang konden vinden omdat 'er bij het opzetten van dergelijke projecten onoverkomelijke problemen rijzen inzake compatibiliteit met de bestaande regelgeving over het leerlingenvervoer'.

Mijnheer de minister, kunt u illustreren over welke problemen met de regelgeving het concreet gaat ? Waarom werd het reglementair kader niet onderzocht vóór het initiatief werd genomen om met proefprojecten te starten en waarom werden de problemen pas opgeworpen toen de organisatie van een van deze proefprojecten zich reeds in een vergevorderd stadium bevond ? Welke initiatieven zult u nu nemen om de prangende problematiek van het dure leerlingenvervoer op te lossen ?

Minister Gilbert Bossuyt : Mevrouw de voorzitter, mijnheer Caluwé, de huidige regelgeving bevat geen regels omtrent het organiseren van netoverschrijdend leerlingenvervoer.Wel werd bepaald dat als een overheid gunstmaatregelen neemt ten aanzien van één schoolnet, dezelfde maatregelen voor alle schoolnetten moeten worden genomen, zodat iedereen gelijk zou worden behandeld.

Het aankondigen van een aantal proefprojecten deed evenwel ongerustheid ontstaan in naburige gemeenten, waarbij de concurrentie tussen de scholen werd aangekaart. U was, net als de heer De Roo, een van de vertolkers van die ongerustheid.

Na overleg met de betrokken actoren werd vastgesteld dat een aangepaste regelgeving nodig is om dergelijke projecten mogelijk te maken. Het lijkt noodzakelijk dat de zaak via een convenant met alle betrokken partijen zou worden geregeld. Daarbij dienen een aantal essentiële elementen inzake vrije schoolkeuze, zoals die werden opgenomen in het Schoolpact, te worden gegarandeerd. Ook de concurrentie tussen de schoolnetten en tussen de scholen onderling dient te worden vermeden.

De problemen doken op tijdens het voorbereidend onderzoek en tijdens de voorbereiding, naar aanleiding van een aantal klachten. De bevoegde diensten, met name de actoren van de verschillende onderwijsnetten en de gemeente, samengebracht in een stuurgroep onder coördinatie van de provincie, waren toen bezig met het opstellen van de projecten. Naarmate het onderzoek vorderde, bleek er geen gelijkgezindheid te bestaan tussen de verschillende onderwijsnetten. Er rezen onoverkomelijke problemen op het vlak van de compatibiliteit met de bestaande regelgeving over het leerlingenvervoer, omdat in de huidige regelgeving geen rekening wordt gehouden met de mogelijke gemeentegrensoverschrijdende concurrentie tussen de schoolnetten en/of de scholen. Terzake dienen de nodige afspraken te worden gemaakt en de nodige regels te worden vastgelegd.

Vertrekkende vanuit de vaststelling dat de regelgeving moet worden aangepast, is een onderzoek opgestart om na te gaan welke aanpassingen aan de regelgeving moeten worden doorgevoerd om dit in de toekomst mogelijk te maken. Op basis van de gegevens waar ik vandaag over beschik, lijkt een nieuw decreet over leerlingenvervoer noodzakelijk.

Ik wil er tevens op wijzen dat de problematiek van het leerlingenvervoer in sterke mate is gelinkt aan de realisatie van het netmanagement, waarin de bediening van scholen is opgenomen. Het is dus ook noodzakelijk om het toepassingsgebied van het netoverschrijdend leerlingenvervoer duidelijk vast te leggen, alvorens enig project op te starten, zodat er geen overlappingen ontstaan.

De heer Ludwig Caluwé :Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, we gaan helemaal terug naar af. Drie jaar geleden werd deze vraag voor de eerste maal gesteld. De Lijn zorgde toen - terecht - voor een drastische tariefverlaging voor leerlingen van de middelbare scholen. Het zou dan ook niet meer dan rechtvaardig zijn om aan iedereen uit die groep schoolvervoer aan hetzelfde tarief aan te bieden. Drie jaar geleden werd deze kwestie voor het eerst aangekaart. Uw voorganger zei toen reeds dat er een nieuw decreet over het leerlingenvervoer zou moeten komen. U zegt opnieuw hetzelfde. In feite is er de voorbije drie jaar niets gebeurd om het probleem op te lossen. Ik betreur dat ten zeerste.